Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сайта на парламента е посочено, че заседанието на комисията ще се проведе след края на днешното пленарно заседание.

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев
Снимка: FB: Лена Бориславова

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня.

Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200 селища.

От "Продължаваме промяната - Демократична България"(ПП-ДБ) реагираха остро на решението, с което депутатите удължиха заседанието си до изчерпване на всички фиксирани точки за деня.

Според депутата Надежда Йорданова то е прието, за да се провали заседанието на временната комисия, известна като комисията "Нотариуса".
Сред поканените за изслушване от комисията днес е и бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който да се включи по видеовръзка от Белград, припомни Йорданова от парламентарната трибуна:

"Една от комисиите, чиято работа се препятства - временната комисия за Нотариуси, "Осемте джуджета"... Предвидени са 4 изслушвания - Лозан Панов, Делян Пеевски, Стоян Калинов и  съответно - Цветан Василев. 

Администрацията на Народното събрание направи усилия да попречи да бъде осигурена техническа възможност за изслушването на Цветан Василев.

Ние като членове на временната комисия сме осигурили тази техническа възможност за осигуряване на нормалната работа на комисията", каза Йорданова. 
 
Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС отхвърли твърдението, че се прави опит да бъде осуетена на работата на т.нар. комисия "Нотариуса": 

"Корупцията не се бори, като се разхождаме в парламента с тонколонки, все едно сме на къмпинг, понеже сигурно става за Фейсбук за снимки, ама не върши никаква работа реално в света на възрастните, в който живеем.

Така че, за разлика от вас ние ще останем на работа, след което членовете на временната комисия да продължат работата в нея", заяви Георгиев. 

Лица, свързани с аферата покрай източването на КТБ, имат интерес временната комисия да не работи - тези подозрения изрази депутатът от "Възраждане" Златан Златанов. По думите му, когато беше предвидено Цветан Василев да бъде изслушан, работата на комисията внезапно е зациклила:

"Защото тази комисия ще установи нерегламентираните контакти на хора от съдебната система с хора от задкулисието, които имат отношение и към източването на КТБ, което източване касае милиони".

"Аз влязох в контакт с човека от Белград - с Цветан Василев, и го попитах дали все пак ще остане на линия, за да може да се проведе тази видеоконферентна връзка, защото той цял ден в момента стои и чака, за да може да бъде изслушан - стои и чака.

Той е на линия в момента да бъде изслушан.

И ще настояваме пред ротационния председател Надежда Йорданова да се проведе заседание поне утре следобед най-късно, с оглед на това наистина да бъде проведено това изслушване. А ние имаме да бъдат изслушани и още трима души, които са Лозан Панов, самият Делян Пеевски, и Калин Стоянов", допълни Златанов.

На сайта на парламента е посочено, че заседанието на комисията ще се проведе след края на днешното пленарно заседание.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск. Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В Доха бяха подновени преговорите за примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, които са в ръцете на палестинската терористична организация "Хамас". Към момента няма официално потвърждение, че групировката е изпратила официални представители в катарската столица. Палестинското министерство на здравеопазването, управлявано от..

публикувано на 15.08.24 в 17:30
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Депутатите изслушват Цветан Василев по видеовръзка от Белград

И четвъртият опит за събиране на кворум в Народното събрание за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна.  Така няма да се проведе и..

публикувано на 15.08.24 в 16:41
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за обнародването на Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:34