Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Петрова: Незаконен обект като този в Банкя се затваря със съвместните усилия на всички институции

Иванка Шалапатова: Да се инкриминира отглеждането на хора в уязвимо положение без лиценз

Средства има, а скорост на промяната няма, подчерта бившият социален министър

| Интервю
Снимка: http://ksudu-roman.com/

Продължават проверките на институциите в дома за възрастни хора в Банкя, където избухна пожар, а огънят отне живота на един човек, други трима пострадаха. Стана ясно, че обектът е работил незаконно. Проверките са започнали още през юни от Агенцията за качество на социалните услуги. 

Незаконен обект като този в Банкя се затваря със съвместните усилия на всички институции, заяви пред БНР Диана Петрова - директор на Дирекция "Контрол, мониторинг и лицензиране на социалните услуги" в Агенцията за качество на социалните услуги.
Тя отново подчерта, че става дума за незаконен обект, който е предоставял някакви видове услуги на граждани.

"Това беше поводът за извършване на нашата проверка по сигнал. Колеги от НАП ни сигнализираха, че са установили на адреса 8 лица. При извършване на  проверка от наша страна са установени 11 такива лица. 9 от тях са били с копия на документи за самоличност. 2 лица са с неустановена самоличност. Колегите са установили недостатъчно добри условия на грижа, която там се полага. Видели са недостатъчно добре подготвени условия за пожарна безопасност на тези лица. Уведомили сме всички органи, за които сме преценили, че е в обхвата на тяхната контролна дейност", обясни тя в предаването "Преди всички", като цитира и думи на управителя на обекта, според който това е пансион
Диана Петрова уточни, че правомощията на Агенцията стигат до там да санкционира административно лицето, което предоставя социални услуги без лиценз или ако е лицензирано, да отнеме лиценза

В случая няма услуга, за която да санкционираме доставчика, отбеляза тя и обясни, че пансионите са в компетенцията на Министерството на туризма

От 2020 г., когато е създадена Агенцията, до момента за предоставяне на услуги без лиценз са санкционирани 14 доставчика, съобщи Петрова.

Иванка Шалапатова
"Проблемите са много. Над 10 години говорим, че ще подобрим и хуманизираме грижата за възрастните хора, особено когато са с увреждания и когато не могат да се самообслужват и зависят от грижата на други хора", коментира от своя страна бившият социален министър Иванка Шалапатова. 

Според нея в България е необходимо да се предприемат някои съществени неща, за да може подобни случаи да спрат:

"Първо трябва да се инкриминира отглеждането на хора в уязвимо положение без лиценз. Абсолютно недопустимо е в нашия Наказателен кодекс да няма регулация, с която да има наказания за нарушения, така че да се обособи предоставянето на грижа или на някаква социална услуга за уязвими хора без лиценз, както и неспазване на стандартите. Това да стане с отделни състави като престъпление в НК. В НС все още такава тема не съществува". 

"Не бих казала, че поведението на българската държава е безотговорно, но бих казала, че промяната и създаването на такива услуги за нашите близки, които имат нужда от такава грижа, се бави", изказа мнението си бившият министър. Тя е категорична, че това е реформа, която се бави.

По думите ѝ трябва да има много отговорна политика на МТСП заедно с общините

"Много време е загубено от юни. Сега след пожара и след като е загубен един човешки живот, а други хора са в много тежко състояние, много бързо намерихме жената, която е решила, че ще управлява нещо, много бързо е информиран кметът, но всичко това идва много късно", коментира Шалапатова относно случая в Банкя. 

"Пари има, програми има, стратегии се одобряват, но накрая резултатът е този. Трябва да има съществена промяна", категорична е тя. Според нея промяната трябва да е както законодателна, така и:

"Да има много по-добра координация между държавните институции, създаване на специална насока в социалната работа и грижа за хората и спешно закриване на тези нехуманни домове за отглеждане на хора с ментални увреждания и психично разстройство. Средства има, а скорост на промяната няма".  

Интервютата на Спас Крайнин с Диана Петрова и Иванка Шалапатова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски заговори за президентски натиск над Горица Грънчарова-Кожарева

Пред журналисти в Народното събрание Делян Пеевски от ДПС размаха снимка на Александър Нейчев, определяйки го като "касиера на мистър Кеш-Радев".  Според него именно това е човекът, който оказва натиск върху посочената за следващ министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. "Това е човекът, който всеки ден, в парламента, от името на "мистър..

публикувано на 16.08.24 в 10:20
Владимир Малинов в НС, архив.

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е,..

публикувано на 16.08.24 в 10:14

Забранено е паленето на огън в района на Рилския манастир

Забраната за палене на огън, във връзка с обявения пожароопасен сезон е за периода 16 април до 30 ноември, напомнят от Природен парк Рилски манастир“. На защитената територия е забранено паленето на огън. Напомнянето е заради увеличения брой туристи и посетители през август и септември заради многото християнски празници, сред които Успение на..

публикувано на 16.08.24 в 10:10

Турция продължава борбата с пожарите, затваря достъпа до някои туристически забележителности

В Турция продължава работата по потушаването на горските пожари, бушуващи в четири окръга на страната. Като причина за бедствието се посочват високите температури през последните дни. БТА съобщава, че докато огънят бъде потушен, в района на историческия полуостров Гелиболу в Чанаккале, ще бъде забранено посещението на туристическите..

публикувано на 16.08.24 в 10:02

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като  сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев за служебния кабинет: Още нищо не е сигурно

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите , каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.  По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък: "Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат..

публикувано на 16.08.24 в 09:10

Една година от убийството на Алексей Петров

Точно 1 година се навършва днес от убийството на бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.  Той беше застрелян по време на разходка в местността "Бай Кръстьо" на планината "Витоша".  При атентата беше ранена и треньорката по тенис Мирослава Михайлова.   Стрелялият по Петров и Михайлова бяга от местопрестъплението с..

публикувано на 16.08.24 в 08:58