Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите, каза политологът

Доц. Стойчо Стойчев за служебния кабинет: Още нищо не е сигурно

Според него полицейските протести и натиска са в погрешна посока

| Интервю
Доц. Стойчо Стойчев
Снимка: Силвия Великова

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите, каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев. 

По думите му в този парламент са се гласували законопроекти от всякакъв порядък:

"Не е препоръчително един парламент, който не е в състояние да сформира устойчиво и стабилно мнозинство, да законодателства, особено по въпроси, които засягат фундаментални сфери или пренареждат фундаментално обществените отношения". 

Според политолога фрагментацията в НС не е проблем, проблемът е, че партиите не могат да формират коалиционно мнозинство, заради което не може да се излъчи кабинет, а парламентът не може да води еднопосочна законодателна политика. 

Той не е съгласен с твърдението, че ГЕРБ и ДПС управляват държавата от 15 години. Приеха се доста законопроекти, инициирани от съвсем различни парламентарни групи, заложени въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС, обясни доц. Стойчев.

Според него остават устойчиви електоралните предпочитания и нагласи. Той смята, че това е нещо хубаво и обясни: 

"Ако избирателите си променят електоралните нагласи през 2-3 месеца, това ще доведе до дестабилизация на политическата система". 

По думите му това е предупреждение към партиите, че трябва да мислят за партньорства помежду си и те да са трайни и устойчиви във времето. За него е "химера" една партия да има мнозинство и да прави еднопартийно управление

В интервю за предаването "Преди всички" доц. Стойчо Стойчев изказа мнение, че трусовете в ДПС вероятно ще доведат до електорални щети за партията. Според него обаче към момента е твърде рано, защото не се знае с какви листи ще се яви Движението на изборите и кой ще ги регистрира. 
Съдебната система е тази, която трябва да отговори защо не е действала между 2021 и 2024 г., след като е имала сигнали за кредита на Румен Гайтански-Вълка, категоричен е политологът. И добави:

"Нали Пеевски беше претърпял катарзис и вече бил добър, защото гласувал реформата на ПП-ДБ - казаха го от ПП-ДБ, които си партнираха в зала. /.../ Единственият, който бранеше бюджетната процедура и микрофоните в залата, беше Пеевски с Йордан Цонев. Пазеха от "Възраждане" да не бъде изключен звукът в пленарната зала. Тогава бяха добри. В момента се оказва, че не са така добри".
Доц. Стойчев е категоричен също, че МВР трябва да каже какво се случва с разследването на убийството на Алексей Петров. "За убийството на архитекта на сглобката никой нищо не казва и не пита", отбеляза той. По думите му това е изключително важно. Има и други убийства през изтеклата една година, които са важни, добави той. Според него полицейските протести и натиска са в погрешна посока:

"Фиксацията в една конкретна личност винаги е било изключително голям дефицит. Не може да кажем, че имаме системен проблем и той ще се реши, като махнем един човек. Ако се постигне махането на Калин Стоянов, вероятно ще се постигне, отново ще имаме същото положение точно след 2 месеца, каквото е било и преди това, само че човекът няма да се казва Калин Стоянов, а по друг начин. Няма никакво значение кой е министърът на вътрешните работи, ако искаме да решаваме системни проблеми". 

"Много обрати и изненади свикнахме да гледаме в последните години. Нищо не е сигурно към момента", каза доц. Стойчев относно сформирането на новия служебен кабинет.

Цялото интервю на Спас Крайнин с доц. Стойчо Стойчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за горещо време в Сърбия

До края на седмицата в Сърбия ще остане много топло, предупреди сръбският Републикански хидрометеорологичен институт (РХМИ), цитиран от Танюг. Това съобщи БТА. Днес и утре максималните температури ще са от 37 до 41 градуса, в неделя от 33 до 38, а от началото на следващата седмица от 29 до 36 градуса. В цялата страна днес е в сила червен код за..

публикувано на 16.08.24 в 11:13
Калоян Захариев

Калоян Захариев: Българската фентъзи литература не отстъпва на западноевропейската

"Писането ми отне малко време. Роди се без план, без идея. Всичко тръгна от само себе си. Тръгнах с идеята да бъда като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва. Като пишеш един роман, си мислиш не за втория, третия, а за петия. Смях се на собствените си неща. Сякаш гледаш над нечие..

публикувано на 16.08.24 в 11:12
Лена Бориславова

В парламента: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с взаимни обвинения в бездействие

С декларации от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си отправиха взаимни обвинения в бездействие и саботиране на работата на постоянните комисии.  Лена Бориславова призова за спешно приемане на законодателния пакет, необходим за изплащане на втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост, и за гласуване на оставката на председателя на..

публикувано на 16.08.24 в 11:09

Исторически възстановки в Априлци разкриват живота в римски боен лагер

Община Априлци организира тридневни възстановки на римски боен лагер  от  4-5 век. Идеята на възстановките, които ще направи сдружение "Виа преториа" е да покаже историята и миналото, поясни кметът на Априлци Тихомир Кукенски: "Ще направим римски военен лагер в Априлци, в който ще има стрелба с лъкове, легионерско обучение, ще има..

публикувано на 16.08.24 в 11:01

Ръст на онкологичните заболявания в област Велико Търново

Увеличават се онкологичните заболявания в област Велико Търново, отчитат здравните власти. Новооткритите онкологични случаи във Великотърновска област за миналата година са 935, което е с 32 повече от предходната година, сочат данните от анализа на Регионалната здравна инспекция. Най-много са диагностицираните злокачествени новообразувания..

публикувано на 16.08.24 в 10:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Вътрешният министър обвини Божидар Божанов в "арогантна политическа намеса" в работата на МВР

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов обвини депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов в цитирам "арогантна политическа намеса" в работата на МВР.  В изявление пред журналисти Стоянов твърди, че в сряда Божанов се е обадил на директора на дирекция "Киберпрестъпност", за да се интересува от материали по конкретно разследване.  Според министъра, това..

публикувано на 16.08.24 в 10:51

Заместник-областният управител на Благоевград подаде оставка

Заместник-областният управител на Благоевград Елхан Кълков е подал заявление до премиера Димитър Главчев, с искане да бъде освободен от длъжност. Като мотив той е посочил лични причини. Кълков заемаше поста близо два месеца и по време на големите пожари в областта бе ангажиран денонощно с координация на действията по овладяване на огнената..

публикувано на 16.08.24 в 10:47