Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В среда на анонимност няма как да има свобода"

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Вулкан" е новият роман на писателката

Елена Алексиева
Снимка: Иван Русланов

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска...

Социалните мрежи от една страна са анонимни, те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад всяка снимка и пост, а от друга страна социалните мрежи и всички ние, които по една или друга причина сме вътре в този "виртуален свят", абсолютно всички ние сме много лесно проследими и идентифицируеми. Но не от такива като нас, а от хора, които знаят как да го правят.

Тази анонимност обаче е и факт, и е абсолютно илюзорна...Но хората са ужасно първосигнални, те са като банда "луди" в мрежата, всеки си пише и прави каквото си поиска и това е напълно безнаказано..., сподели в "Нощен Хоризонт" писателката Елена Алексиева.  

Романът "Вулкан" - голям колкото няколко светове, е новата книга на Елена АлексиеваВ нея тя обединява момиче с рядка болест, богаташ, който става бедняк в търсене на истината, пънкар, готов дори и по болезнен начин да стигне до своята свобода. 

"Мен ме притесняват няколко неща - първо  - във една от най-широко разпространените социални мрежи сред българите над 40 години, се нагнетява непрестанно високо ниво на агресия, хора с много и най-различни потребности, забъркват и катализират един много "лесно възпламеним буламач, който постоянно гърми"...Там има много високо ниво на агресия и на онлайн насилие и това е лошото в тази социална мрежа, насилие, което остава безнаказано, а от него се страда реално...

Добрата новина все пак е, ако изобщо може така да се каже, е че, в този вулкан от непрекъснати саморазправи, обиди и закани и "лов на вещици" е, че това все пак се случва във виртуална среда, и никой досега в България, заради писания там, не е отишъл да осъди някой по-бързата процедура...

Все още човек може да излезе от мрежата и да си изключи телефона или компютъра. 

Но какво става с поколенията след нас, за които виртуалната реалност не просто е напълно легитимна, а тя е по-голямата, значимата и по-реалната реалност и това са поколения, които вярват на всичко, написано в тази реалност. Аз нямам отговор на този въпрос защо се случи така? 

Ако спре тока - всичко това изчезва, бум, няма го! Обаче от друга страна си даваш сметка, че ти не го виждаш, но то е там, има съвършено реални проявления и последици в реалния живот..., сподели още Алексиева. 

"Анонимността в социалните мрежи и свободата нямат нищо общо по между си. Свободата е все пак върховно проявление на отговорно поведение. 

В този "лесно възпалим буламач в мрежата" от неща, които нямат нищо общо помежду си, празни понятия се ширят "проявления на мускулна радост", в които главният мозък на човек не участва особено. В среда на анонимност няма как да има свобода, допълни тя.  

"Според мен трябва да стоим много малко в социалните мрежи, независимо, че те могат да послужат и за много добро...

Дали сме разделени - ние сме разпарчатосани и фрагментирани! Ние сме ужасно объркани...Обществото ни е объркано, то е като "накълцано", аз познавам хора, които живеят в социалните мрежи и за мен това е "клиника"...Но може би това е новият смисъл на живота, да говорим и общуваме, и да чувстваме през социалните мрежи?! , допълни Елена Алексиева. 

По думите и в романа "Вулкан" няма главни герои, всички са на една плоскост, тя държи на всички тях и няма любим герой, това е сложен роман, свързан с много голям разход на енергия, за първи й се случва, да й стане много криво и тъжно за героите, защото тези хора вече ги няма, сподели още за БНР писателката. 


Още по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Соня Йончева в “Мадам Бътерфлай“

Отзвук от кулминацията на фестивала “Опера в Летния театър“ във Варна

През лятото сърцето на музикалния живот се премества от столицата, пътува, както всички, към по-близки или далечни дестинации, а сред най-привлекателните у нас през август са морските. Денят му прилича на чаша шампанско, в която искри златото на лятното слънце и се разлива морската пяна. Вечерите му са обгърнати във воали от прохлада и..

публикувано на 15.08.24 в 13:33

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Х-то издание от XXXI-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на кулминационната седмица в XV-я международен фестивал “Опера в Летния театър“ във Варна. 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от дебюта на световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева в цялостен спектакъл на сцената на Летния..

обновено на 15.08.24 в 13:07

Таня Желязкова-Тея и Петър Попов представят в песен визията си за "Век на изкуствен интелект"

Темата за изкуствения интелект е в центъра на обществения интерес в целия свят. Той се превръща във визитната картичка на новия XXI век. Хората едва сега разбират, че са се стремили към нещо, което всъщност ги заплашва със своята изкусност. Песента „Век на изкуствен интелект“ повдига темата за изкуствения интелект в изкуството и доказва..

публикувано на 15.08.24 в 11:00
 Евгени Боянов

"Обич и песен" среща българската публика с любими наши певци и песни

Успение на Пресвета Богородица е голям празник за всички християни. Наричан още Голяма Богородица. След леката смърт на Божията майка и затова наречена успение, събралите се за да отдадат последна почит апостоли чули ангелско пеене и видели в облаците Богородица, обкръжена от ангели, която им казала "Радвайте се, защото съм с вас през..

публикувано на 15.08.24 в 10:27
Романът

Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк – поглед към миналато, настоящето и бъдещето на Германия

Днес отбелязваме една мрачна годишнина – началото на издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 г. Дължината на това съоръжение е близо 155 километра. Най-малко 140 души са убити по протежението й при опит за бягство от Източна Германия към Западна. Н а 9 ноември 1989 г. стената пада. Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк припомня..

публикувано на 13.08.24 в 13:27
Светлин Стефанов

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

Най-новият музей в Трявна , открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата.  Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова , която разказа за наследството на старите майстори дюлгери :..

публикувано на 12.08.24 в 15:51