Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове

Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове и подчерта, че е в ход укрепване на беларуско-украинската граница. 

"Тя е минирана, както никога досега“, каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 1". Според Лукашенко Киев е разположил 120 000 войници на границата, поради което беларуските сили също са по цялото ѝ протежение. 

Минск твърди, че на 9 август на територията на Беларус са били свалени дронове, за които се предполага, че са украински, а друга част са били унищожени над руска територия. Наредено е укрепване на войските войските по направления Гомел и Мозир в южната част на Беларус, където тази страна граничи с Украйна.

От Киев няма коментари на твърденията на Беларус.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия обяви, че е превзела село в Донецка област, Украйна - че е унищожила мост в Курска

Русия обяви, че нейни военни части са превзели село Свиридоновка в украинската Донецка област. Селото се намира само на 15 километра от логистичния център Покровск, който руската армия се стреми да овладее през последните седмици.  Украйна от своя страна твърди, че нейните войски продължават да напредват в руската Курска област и вече контролират там..

публикувано на 18.08.24 в 15:57

Още трима задържани в Гърция заради инцидента с българско участие в петък

Общо осем са до сега арестуваните  за участие в сбиването с ранени на бар в Халкидики.За последните трима не се уточнява дали са български граждани. С полицейска охрана са и тримата пострадали ,настанени в болницата в Полигирос. Петима българи са арестувани след побой в нощен бар на Халкидики, трима от тях са в болница..

публикувано на 18.08.24 в 15:55

Локализиран е пожарът в района на язовир "Калин" в Рила

Пожарът, който избухна в района на язовир "Калин" в планината Рила, е локализиран. Огънят пламна на 2400 метар надморска височина, в труднодостъпен терен. Предава кореспондентът ни Кирил Фалин:  Пожар гори в природен парк "Рилски манастир" Димът в планината се вижда от километри. Районът е скалист и труднодостъпен. Екипи на пожарната и горски..

публикувано на 18.08.24 в 15:40

В Гърция ще преподават данъчна грамотност в началното училище

В Гърция въвеждат предмет за данъчна грамотност в началното училище. Програмата стартира от началото на тази учебна година. Малките ученици ще се запознаят с основни принципи на данъчното облагане. Например кой плаща данъци, за какво се използват тези средства и тяхното значение за цялото общество, коментират експерти изготвили новата..

публикувано на 18.08.24 в 14:54
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец. Екстремното женомразство ще бъде третирано като форма на тероризъм за първи път според плановете..

публикувано на 18.08.24 в 14:03

Тежко е състоянието на 7 от пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол - Сливен

Четири деца и двама възрастни са с опасност за живота, след тежък пътен инцидент, станал тази нощ на пътя Ямбол- Сливен, в района на пътен възел Хаджидимитрово на автомагистрала „Тракия“. Челният сблъсък между лек автомобил и микробус причини смъртта на 49 – годишен мъж, в различни болници са 7 пострадали. Тежка катастрофа край..

публикувано на 18.08.24 в 13:33

Радев изрази съболезнования на близките на Кирил Писарски

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски.  Създателят на редица детски телевизионни предавания, сред които и популярното през миналия век състезание "Бързи, смели, сръчни", почина в събота, на 91-годишна възраст:  "Писарски посвети повече от три десетилетия от професионалния си път на..

публикувано на 18.08.24 в 13:30