Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимур Халилов: Моделът "Пеевски" трябва да приключи - както за ДПС, така и за България

"Има лица, които се опитват да присвоят тази партия за собствени цели и дори да я унищожат. Изходът е ясен"

| Интервю
Тимур Халилов
Снимка: БГНЕС

"Този модел трябва да бъде приключен. Както ДПС трябва да се развива без Пеевски, така и България трябва да се развива без Пеевски."

Това каза пред БНР Тимур Халилов, независим народен представител от групата на ДПС, която е под ръководството на единия съпредседател на партията - Джевдет Чакъров.

"ДПС е едно, създадено е от Ахмед Доган. Волята на избирателите на ДПС е ясна", заяви Халилов. Относно техническата дилема как партията ще се яви на парламентарните избори той обясни, че скоро ще стане ясно.

"Има една партия, създадена преди повече от 30 години. От друга страна има лица, които се опитват да присвоят тази партия за собствени цели и дори да я унищожат. Изходът от тази инициатива е ясен. Зад тази партия стои огромен електорат, който няма да го позволи. (…) Ясно е какво е решил Делян Пеевски. Но важна е волята на избирателя, който няма да се отклони от ценностите на ДПС. Важно е да виждаме главната картина", коментира Тимур Халилов в предаването "Преди всички".

Според него има дезинформационна кампания във връзка с процесите в ДПС.

Запитан налице ли е удар срещу Ахмед Доган през разследването срещу Румен Гайтански – Вълка, депутатът напомни, че отдавна говорят за използването на институциите като бухалка.

"Г-н Доган винаги е бил олицетворение на непреходните ценности. Ще бъде винаги символ на етническия мир в България, символ на съпротивата срещу тоталитарния режим. Няма как избирателни действия на определени лица, на институциите, да променят това."

Всички членове на Министерския съвет трябва да бъдат достатъчно независими и отдалечени от всички политически партии, посочи Халилов. По думите му в ДПС без Пеевски не са били обсъждани конкретни имена на министри от бъдещия служебен кабинет, който се очаква да бъде обявен днес.

За Калин Стоянов има "достатъчно притеснителни сигнали, събития, действия, които показват, че е силно зависим и на подчинение", заяви още Халилов.

"Всеки министър, който бъде на разпореждане на определена политическа партия или политическо лице, ще бъде притеснително да заема такъв пост. Виждали сме и други министри, които са се опитвали от тази позиция да влияят на изборния резултат." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин Стоянов - начело на МВР

Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Затова изключително важно е днес да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляване на напрежението. Честата смяна на правителства засилва усещането на нестабилност...

публикувано на 19.08.24 в 11:10
Людмил Илиев

Людмил Илиев: Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже

Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже да прави правителство, защото това би означавало директно да се хвърлим в конституционна криза с непредвидими последици. Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Мисля, че президентът изобщо нямаше да възложи на нея, ако предварително нямаше някаква информация, че тя..

публикувано на 19.08.24 в 10:59
Ива Лазарова

Ива Лазарова: 50-ото НС се оказа време разделно за партиите

Централната избирателна комисия работи по анализ на гласуването с машини, за да се изяснят т.нар. бели бюлетини и какво е довело до тези празни бюлетини . Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК. "Хартията според техните анализи не е причина за т. нар. бели..

публикувано на 19.08.24 в 10:33

Трети ден безводие в Кочериново

Трети ден без вода е Кочериново. Днес ще бъде извършена проверка по цялото трасе за водоподаването на града, каза кметът Станислав Горов.  Трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево се захранват от един водопровод, като местните управи още пролетта се събраха, за да поискат официално увеличaване на дебита на подаването на вода от язовир..

публикувано на 19.08.24 в 10:29

Димитър Ганев: По-голям оптимист съм за след 20-и октомври

По-голям оптимист съм за след 20-и октомври , заяви пред БНР анализаторът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.  "Струва ми се, че има един фактор, който ще способства за съставянето на нов кабинет и той е свързан с това, че вероятно целият елит, цялата партийна система, ръководителите на тези партии трябва да са осъзнали, че ако не..

публикувано на 19.08.24 в 10:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на срещата на външните министри на НАТО, Брюксел, 29 ноември 2023 г.

Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примирие

От Израел американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън отново призова за примирие в Газа.  "Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат "да" и да не търсят повод за "не"", каза Блинкън. В опит за спиране на огъня в..

публикувано на 19.08.24 в 10:17
Снимката е архивна

Рязка промяна на времето в Гърция - дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни етажи,..

публикувано на 19.08.24 в 10:09