Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори

Дотук няма нарушение на Конституцията, смята тя

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Това заяви пред БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет. 

Тя е категорична обаче, че страната не може да бъде хвърлена в хаос: 

"Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, са тези, които трябва да вземат решение". 
Според нея може би е нормално да се направят наново консултации между президента и парламентарните групи, за да се търсят възможни решения. 

По думите на проф. Михайлова дотук няма нарушение на Конституцията. Все пак трябва да се намери изход от тази задънена улица, добави тя в интервю за предаването "12+4". 

Тя смята, че безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. 

Президентът призова 50-ото НС да се събере и да попълни свободните позиции, за да може той да има по-голям избор от т.нар. "домова книга" при избора на следващ служебен премиер. Проф. Михайлова уточни, че тези свободни позиции са две - едната е на омбудсман, а другата - зам.-омбудсман. Според нея това настояване на президента обаче не може да е основание за искане на импийчмънт на Румен Радев:

"Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е! Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции". 

Проф. Михайлова не е съгласна с твърдението, че държавата се превръща в заложник на един човек и неговите властови амбиции. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Екатерина Михайлова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно..

публикувано на 19.08.24 в 16:11
Атанас Зафиров

И БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева". Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той отговори и на призива на ПП-ДБ за среща на парламентарно представени партии, без ДПС на Пеевски,   утре (вторник) в 12.00 часа, като поиска от тях първо да кажат "защо..

публикувано на 19.08.24 в 16:03
Румяна Коларова

Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

"Президентът има правомощието да наложи вето - това е един вид вето на предложението на номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Използването на вето е редно тогава, когато човекът, който го използва, има пред себе си вариант за изход от ситуацията, а не я блокира. Ние в момента явно сме в един вид политическа криза и от нея..

публикувано на 19.08.24 в 16:03
Стефан Софиянски

Стефан Софиянски: Политическите партии да извадят папките и да променят Конституцията

Продължава конфликтът ГЕРБ, ДПС, в лицето на Пеевски, и президента. Не бих казал, че президента има право, така общо да отхвърля предложението на Горица Грънчарова. Всички политически партии в парламента да си извадет папките и да променят Конституцията. Това коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер Стефан Софиянски, който..

публикувано на 19.08.24 в 15:43

ПП и ДБ приветстваха действията на президента

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" приветстваха действията на президента. Според тях, той се е възползвал от правомощията, дадени му от Конституцията, като не е приел предложения от Горица Грънчарова-Кожарева проектокабинет. Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври От там предлагат и поканиха..

публикувано на 19.08.24 в 15:30
Димитър Главчев

Главчев: Готов съм да участвам в конституционната процедура за служебен премиер

Служебният премиер Главчев реагира на днешните събития с публикация във Фейсбук. Той декларира, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Главчев подчертава, че негово задължение е страната да бъде преведена и през тази..

публикувано на 19.08.24 в 15:08