Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Колев: И да няма ново служебно правителство трябва да се насрочат парламентарни избори

"Президентът има 2 задължения. Първото е формиране на служебно правителство и другото, основно, задължение е да насрочи парламентарни избори"

| Интервю
Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева

Президентът Румен Радев има двумесечен срок да насрочи дата за парламентарни избори. Това гласи ал. 5 на чл. 99 на Конституцията. Но въпросът е, трябва ли да имаме първо служебно правителство, обясни в интервю пред БНР конституционалистът Орлин Колев.

"Разпоредбата на ал. 5 чл. 99 в Конституцията някак си се чете по различен начин и няма практика по нея. Докато не бъде установена е нормално да има различни гледни точки", коментира Колев.

Той подробно обясни процедурата по съставяне за служебно правителство, "задейства се след като президентът връчи проучвателен мандат на кандидата за премиер".

Според конституционалиста кризата към момента е политическа:

"Не ни пречи да я добутаме до конституционна, способни сме на това. До конституционна криза ще се стигне, когато отново разговорът е на плоскостта на ал. 5 чл. 99. Президентът има 2 задължения. Първото е  формиране на служебно правителство и другото, основно, задължение е да насрочи парламентарни избори."

Според Колев, едните четат, че първо трябва да имаме служебен кабинет и после насрочване на дата за избори. 

"Ако приемем това за смисъла на ал. 5 води до задънена улица. Защото имаме хипотеза да нямаме служебно правителство и да не можем да произведем избори. Но в конституционното право, както в математиката има аксиоми. И едната е пътят към провеждане на избори не може да бъде възпрепятстван и да бъде поставен от зависимост от едно бъдещо събитие каквото е кабинет", обясни той.

И допълни, че другият прочит е, да се разделят процедурите на служебно правителство и насрочване на избори.

"И то отговаря на аксиомата. Може президентът да насрочи парламентарни избори и после да се положат усилия за служебно правителство. Може да не се справят, но никой няма да страда, защото в момента имаме служебно правителство", препоръча конституционалистът.

Според него изборите не трябва да се отлагат, "служебно правителство може и да нямаме, но избори трябва да имаме".

Той прогнозира, че ако НС започне процедура по избор на омбудсман, за да се попълни "домовата книга", колкото и да бързат няма да се финализира за по-малко от месец.

"Ако имаме на ново служебно правителство следва да се обективизира в нов указ на президента, но няма гаранция, че ще имаме ново и сегашното правителство продължава, докато не бъде заменено или от друг редовно избран МС", обясни Орлин Колев.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят над Рилския манастир за към Кирилова поляна е в много лошо състояние

Пътят над Рилския манастир - за към Кирилова поляна, който е общински, е в ужасно състояние, а на празници се претоварва, сигнализират посетители на Светата обител. От Общината в Рила казаха за БНР, че има изготвен проект за разширяването и за рехабилитирането му, но няма финансиране . На Успението на Св.Иван Рилски - на 18 август,  когато..

публикувано на 21.08.24 в 16:18
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер обсъжда с Урсула фон дер Лайен румънското предложение за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку е в Брюксел, където се очаква да обсъди с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изпълнението на Плана за възстановяване и румънското предложение за еврокомисар.  Чолаку заяви,че ще бъде анализирано искането за трето плащане по плана в частта за държавните енергийни и транспортни компании в Румъния. За еврокомисар се..

публикувано на 21.08.24 в 16:07

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен, съобщи "Франс прес" като цитира британската агенция за морска сигурност. Няма пострадали при инцидента в акваторията на пристанище Ходейда, но екипажът е изгубил управлението на кораба.  Никой не е поел отговорност за нападението, но йеменскиите бунтовници хути от девет месеца се целят в..

публикувано на 21.08.24 в 15:59

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година. Става дума за получени хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други постъпления. Въпросните данъкоплатци биват търсени по телефон или по електронната поща.  До две седмици от получаването на известието доходите трябва да бъдат обявени, напомнят..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

Нужни са още 12 000 лв., за отварянето на храм "Св. Димитрий Солунски" в Тутракан

През 2013 година започва строежът на параклиса "Свети Димитрий Солунски" в Тутракан и макар отдавна да е завършен, все още не е осветен и не е действащ. Според дарителите, има малко довършителни дейности, които не са пречка той да бъде отворен за миряните. Според църквата, трябва да бъде ограден и осветен, а според миряните – кметът е..

публикувано на 21.08.24 в 15:50

9 задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). За периода 2021..

публикувано на 21.08.24 в 15:39
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия отлага местните избори в някои части на Курска област

Руската избирателна комисия заяви, че отлага местния вот в седем общини в Курска област, където украинските войски започнаха офанзива преди повече от две седмици, предаде АФП. Комисията съобщи в Telegram, че вотът ще се проведе, когато има „пълна гаранция за сигурността на избирателите“...

публикувано на 21.08.24 в 15:15