Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомени за композитора Георги Тутев

Отбелязваме 100-годишнината от рождението му на 23 август

Георги Тутев
Снимка: ubc-bg.com

На 23 август се навършват 100 г. от рождението на изтъкнатия български композитор Георги Тутев, един от създателите на Дружеството за нова музика в България - движение, довело на българската сцена музикалния авангард, организатор на международния фестивал “Музика нова“ в София. 

Творби на Тутев са изпълнявани на много от фестивалите за съвремена музика - Загребското биенале, "Варшавска есен", Дни на новата камерна музика - Витен, Биеналето в Берлин, в Страсбург, Прага, Будапеща, Хале, Бирмингам, Виена и др. За съжаление, у нас творбите му звучаха не толкова често - съвременната музика и по-скоро изразните ѝ средства като сериална композиционна техника, додекафония, алеаторика бяха отричани от представителите на социалистическия реализъм, а някои от авторите имаха и неприятности.

Георги Тутев е роден през 1924 г. в семейство на интелектуалци. Баща му е завършил в Германия икономика и агрономство, но също така история и философия. Майка му е германка. Домът им в София често е посещаван от Сирак Скитник, Никола Танев, Дечко Узунов, Ламар, Светослав Минков. В тази среда израства Тутев - често пътува между Дюселдорф, където са роднините на майка му, и София. 

От малък свири на пиано, на 15 познава добре съвременната музика на Европа - Хиндемит, Стравински, Шьонберг, Барток. Между 1942/1946 г. следва право в Софийския университет, а след това, в Московската консерватория, композиция при Юри Шапорин и Виктор Белий, дирижиране при Николай Аносов. 

При завръщането си в България Георги Тутев продължава да учи композиция при Любомир Пипков и хармония и пиано при Веселин Стоянов. Работи като секретар на Съюза на българските композитори, за кратко е музикален редактор в Националното радио и от 1961 до 1987 г. е музикален директор и диригент в Младежкия театър. 

През 90-те работи върху създаването на Дружеството за нова музика, което става секция на международното общество за съвремена музика, а той е негов председател. Тогава организира и фестивала „Музика нова“. 

Творчеството му включва оркестрови пиеси като Увертюра - Реквием, две симфонии, Метаморфози за струнен оркестър, „Копнеж по изгубената хармония“, пиеси за пиано, солови и хорови песни, филмова музика, както и за телевизионни и театрални постановки. 

Георги Тутев умира на 13 септември 1994 г. За него и неговото творчество говори именитият диригент и композитор Константин Илиев в запис от 1973 г., съхраняван в Златния  фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислава Айви: Литературните адаптации са сред най-желаните филмови истории

Днес изтича срокът за кандидатстване за първия форум на литературните адаптации за голям екран в рамките на фестивала "Синелибри". 10 проекта ще имат своя шанс да се представят пред продуценти. Това обясни в интервю за БНР Станислава Айви от екипа на "Синелибри". "Нашият фестивал е уникален – профилът ни е в адаптациите. Това прави..

публикувано на 23.08.24 в 10:56
Иван Стайков и Венета Нейнска

Покана за танц към публиката в Шабла, Варна, Созопол и Бургас

Пианистката Венета Нейнска и цигуларят Иван Стайков тръгнаха на турне в четири крайморски града. В рамките на една седмица те ще представят пред публиката програма, наречена "Покана за танц", а началото беше поставено в град Шабла на 20 август. Венета Нейнска е създател и директор на Sofia Art Institute, който организира проекта "Концерт с история"...

обновено на 22.08.24 в 20:00
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Богдан Ковачев

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор.  Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален..

публикувано на 18.08.24 в 11:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28