Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"50% от учениците са функционално неграмотни, а сексуалното образование в училище е в неясна форма и предизвиква страхове"

Иван Господинов: Когато частните уроци преобладават, говорим за сиво образование

Възможно е премахването на НВО в IV и X, защото няма да предизвика генерална промяна в образователната ни система, смята председателят на УС на "Образование без граници"

| Интервю
Иван Господинов
Снимка: Ирина Недева

Частните уроци са проблем, защото по Конституция българското образование трябва да е безплатно, но се получава така, че образователните институции нямат ресурс и умения да предадат знания. И това означава, че образователната ни система не работи както е предвидено.

Това сподели Иван Господинов, председател на УС на Сдружение "Образование без граници", в интервю пред БНР.

"И когато в една държава преобладават частните уроци се нарича сиво образование. Това, което е по програмата трябва да се усвоява в училището и това е дълг на държавата. А те наистина децата зависят почти изцяло от частните уроци", коментира той.

Господинов припомни, че имаме 50% от учениците, функционално неграмотни, които трудно разбират задачите по математика и не разбират текст по литература. И препоръча, че е по-добре първо да образоваме учениците.

Експертът коментира, че това е сериозният проблем в българското образование, но не е видял депутатите да обсъждат темата в НС, но пък гласуваха Закон за пропагандиране на нетрадиционната сексуална ориентация в образованието, нещо, което не се е случило.

Според него напрежение в обществото, около образователната ни система, се създава преди избори и преди лятната ваканция. И сексуалното образование не се случва в българските училища в ясен формат и това допринася за страховете на хората.

Вероятно и затова се създават напрежение и скандали.

"Не са това проблемите на образованието - за пропагандата. 50% от учениците бавно разбират математика и не разбират тестове, независимо от сексуалното образование то не се случва в бг училище в ясен формат и това допринася за страховете на хората. Сексуалното образование има различни цели от това за секс ориентация. То трябва да е насочено да не отпадат деца от училище и срещу 14-годишни бременни момичета. Важно е как учениците мислят за хигиената, особено гимназистите, и малките как да се предпазват от педофили, да разбират опасността", препоръча Господинов.

И е категоричен, че тези неща е хубаво да се обясняват:

"Много от тези теми са работа на родителите. Ако вземем брошурите, които Нинова чете в НС, те са писани за родители, за мен е добър вариант родителите да се информират. Разбира се, че не всичко това трябва да е в училище."

Той сподели, че контролът за участие и навлизане на НПО-та в училища е на директорът, но на много места учителските колективи са подпомогнати по проекти на НПО-та.

За искането за отпадане на малките матури след IV и X клас той коментира:

"Този проблем с НВО е свързан, че ние нямаме ясна представа какво означават качества. IV и X клас - малки матури, имат за цел по-скоро да оценят училищата и образователната система. РУ на МОН тези резултати ги обсъждат като оценка на учениците, което не е коректно. Със сигурност трябва да се промени тази система."

За изпитите след VII клас обясни, че те са за следващата образователна степен и с оценките се кандидатства. Затова премахването им не е удачно за образователната ни система, докато тези IV и X е възможно, без да има генерална промяна.

Господинов бе откровен и призна, че няма очаквания от следващия министър да направи адекватна промяна в системата.

"Нямам такива очаквания - да се решат проблемите, твърде скоро е и не се вижда в МОН като институция желание за по-сериозна и цялостна реформа. Министърът на МОН трябва да има ясна визия за реформа в образованието, а не да имаме 50% неграмотни ученици. Не очаквам това да се случи скоро, трудно се правят образователни политики, влиза се в конфликти. Да не говорим, че половината деца в България не получават, това което трябва да получат като образование", коментира той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски има банкова сметка с над три милиона лева

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски има банкова сметка с над три милиона лева, става ясно от декларацията му за имуществено състояние, подадена пред Антикорупционната комисия . Освен сметката с над три милиона лева, Делян Пеевски има също сметки в евро и долари и ползва няколко недвижими имоти в столицата с договор за наем. Депутатът има..

публикувано на 23.08.24 в 17:21

АСП обяви обществените поръчки за закупуване на стоки за новородени деца

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените   поръчки за закупуване на стоки за новородени деца, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по Програма за храни и основно материално подпомагане. 16 вида стоки за новородени предвижда да закупи Агенцията за социално подпомагане. Сред тях са залъгалки,..

публикувано на 23.08.24 в 17:06

Пожар в близост до село Нови хан - във вилна зона "Побит камък"

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от Община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 16:52

Евтим Милошев: Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:34
Стилияна Алексиева

Стилияна Алексиева: На училищен концерт получих аплодисменти и си казах, че сменям посоката

С народно пеене заменя художествената гимнастика Стилияна Алексиева, която е музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР и водеш на предаването" Музикална шарения".   За своя избор, път и професионално развитие като народен изпълнител тя разказа в интервю в предаването "Хоризонт за вас" в рубриката "От другата страна на радиото"...

публикувано на 23.08.24 в 16:25

"Луфтханза" няма да изпълнява полети до Тел Авив и Техеран до 2 септември

Германският авиопревозвач "Луфтханза" няма да изпълнява полети до Тел Авив и Техеран до 2 септември, включително, а до Бейрут спирането на полети ще важи до 30 септември, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на компанията. Редица европейски и американски авиокомпании решиха да прекратят полетите си до Близкия изток, заради войната в..

публикувано на 23.08.24 в 16:22

Открито е тялото на Хана Линч - последният изчезнал от ветроходна суперяхта Bayesian край Палермо

Открито е тялото на Хана Линч, последният изчезнал човек от   ветроходна суперяхта Bayesian, която потъна в понеделник край Палермо в резултат на торнадо. Хана  е 18-годишната дъщеря на английския магнат Майк Линч, който е също сред загиналите – общо 7 души от 22-а на борда, от които оцеляха 15. Хана Линч, бе последния изчезнал човек от..

публикувано на 23.08.24 в 16:12