Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лобистка ли е новата наредба за храните?

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните. Наредбата е обявена за обществено обсъждане. 

До този момент млечните продукти, които се даваха на децата, трябваше да бъдат произведени по БДС. През юли миналата година ЕК одобри включването на българското кисело мляко и българското саламурено сирене като продукти със защитено наименование за произход. 
Формулировките на двата стандарта обаче сега влизат в противоречие и единият трябва да отпадне. Според новата наредба ще отпадне БДС за млечни продукти, които се предлагат на деца и ученици. 

Според администрацията, изготвила наредбата, това е "грижа за доброто на децата", но според засегнати млекопреработватели става дума за лобизъм. 

Пред БНР председателят на Националната асоциация на млекопреработватели Владислав Михайлов обясни:

"От практическа гледна точка спецификацията ЗНП и стандартът БДС са на 99% еднакви. Основната разлика е в това, че суровината, която се влага за производство на съответния продукт при БДС може да е европейска суровина, докато при ЗНП трябва да е само и единствено произведена в български ферми". 

По думите му обаче няма анализ за това дали има достатъчно българска суровина. По наши данни в определени периоди от годината, например през зимата, по скоро ще има недостиг на суровина, смята той и подчерта, че би било лека форма на спекула да се твърди дали ще има достатъчно суровина или не. 

"Докато не бъде направен точен и ясен анализ за това с какви количества на качествена суровина разполагаме в България, да не се бърза с това ограничаване. За мен премахването на БДС и оставайки само ЗНП в наредбата на практика е ограничение", предупреди Михайлов в интервю за предаването "Преди всички". Той описа и друг проблем, който евентуално би възникнал: 

"Ако си длъжен да произвеждаш само по ЗНП и в следващия момент няма достатъчно суровина, за дълготрайния продукт - сиренето, да кажем, че може да се получи някакъв вариант, с който ти да си се позапасил, да си сложил на склад. Но киселото мляко е с 20 дни срок на годност. Там няма как да се запасиш. Т.е. колегите по скоро няма да могат да изпълняват поръчки и ще се налага да се работи с небългарска суровина, с което колегите рискуват да изпадат в някакъв вид нарушение по наредбата, което обаче ще е продиктувано от ситуацията, от необходимостта, тъй като те иначе би следвало да не могат да си изпълнят заявките".

По думите му и в двата варианта характеристиките на крайния продукт са напълно еднакви

"Ако говорим за качество, хранителна стойност, безопасност - от гледна точка на потребителя дали ще бъде БДС или ЗНП, от производствена гледна точка, няма никаква разлика. Основната разлика е в суровината, което донякъде е направено нарочно с оглед на стимулиране, подпомагане на нашите фермери, но ако прекалим - вместо да изпишем вежди, да не избодем очи, защото може и така да стане". 

Владислав Михайлов уточни, че годишният бюджет за детското и ученическо хранене е около 25-30 млн. за бенефициентите по програмата. 

"Премахването на БДС и залагането само на ЗНП представлява някакъв вид ограничение спрямо хората, които имат регистрирано БДС от една или повече години, но нямат регистрирано ЗНП. Регистрацията по ЗНП върви от началото на годината".

Според него наредбата е трябвало да остане с включени БДС и ЗНП поне и за тази учебна година, а от догодина нещата да останат само на ниво ЗНП.

Михайлов смята още, че е необходима и разяснителна кампания от страна на министерството относно спецификацията ЗНП.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Владислав Михайлов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05