Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон започва нов кръг консултации за съставяне на правителство във Франция

Снимка: БТА

От Елисейския дворец съобщиха, че президентът Еманюел Макрон ще започне днес нов кръг консултации с партиите в опит да бъде съставено правителство.

Задачата е трудна предвид фрагментирания състав на новото Национално събрание и дълбоките разногласия между отделните политически сили, отбелязва "Ройтерс".

Във Франция се проведоха двудневни политически консултации без резултат. Макрон изключи възможността да назначи правителство на лявата коалиция "Нов народен фронт", която спечели извънредните избори, но без мнозинство в парламента, посочва БТА.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Новият служебен кабинет се закле!

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва от служебното правителство в Народното събрание.  В дневния ред е включена една точка - полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев.  Церемонията можете да видите във видеофайла.

публикувано на 27.08.24 в 11:07
Президентът Румен Радев

Радев: Действията на Илков ще покажат на кого принадлежи

"Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес вече имаме назначено правителство. Имаме и определена дата за изборите. Фактическата криза обаче, виждате, че не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и това мнозинство излъчи не просто редовно, а..

публикувано на 27.08.24 в 11:01
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия Дуров бе арестуван във Франция през уикенда, в рамките на разследване на престъпления, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и линейки. От Центъра за спешна помощ в столицата обясниха пред БНР, че екип от медици веднага е..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на електроенергия и за закупуване на изтребители "Рафал" (Rafale), предаде белградската агенция Бета, цитирана..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои най-тежката за страната му зима. По думите му правителството настоява за разширяването на АЕЦ..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Който държи главния прокурор, държи и ключа към безнаказаността

"Този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор. До момента този проверен състав на Висшия съдебен съвет е показал, че ако му е дадено нареждане да запази този или онзи, ще го запази, но ако му е дадено нареждане да го опраска, ще го опраска ." Това мнение изрази пред БНР адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки"...

публикувано на 27.08.24 в 10:09