Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев отново е служебен премиер, защото всички останали са "профилактирани" от Пеевски, смята той

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

Трябва да сменим правилата на играта, категоричен е депутатът от ПП-ДБ

| Интервю
Ивайло Мирчев
Снимка: Савина Спасова

"Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време, за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър, за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени".

Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България". 
"Калин Стоянов, който категорично обслужваше Пеевски, не направи нищо подобно. Не само това, но в определена степен полицията съдействаше на купувачите на гласове. Ние сме пускали десетки сигнали с конкретни примери - никакъв ефект от това. Включително имаше случаи, в които в полицейски патрулки са се пренасяли пари, с които се купуват гласове - има свидетели за това", коментира той. 

По думите му продължаваме да имаме такъв проблем. Според него трябва да се направи всичко възможно това да приключи. Длъжни сме да направим така, че този процес да е максимално чист, категоричен бе депутатът. 

В предаването "12+4" той декларира, че и сега ще предоставят данни за рисковите секции за контролирано гласуване. По думите му тези данни не са секретни - има ги на сайта на ЦИК. 

Във всяко село местният полицай знае много добре кои са купувачите на гласове, обясни Мирчев и добави, че работата на полицията е да вземе мерки. Според него само при Бойко Рашков и Иван Демерджиев като вътрешни министри е било противодействано на купения вот:

"Възможно е да се противодейства, но е въпрос на воля на министъра, а не на качеството на работа на полицаите, защото те много добре си знаят какво трябва да направят. Министърът трябва да каже "Трябва да противодействаме на купения вот". Когато министърът не го каже, а каже обратното тихичко "Пазим ги тези", това не се случва. ГЕРБ 2 пъти загуби изборите, и двата пъти е при вътрешен министър Бойко Рашков".
За предстоящите 7-и поред избори в рамките на малко повече от 3 години, депутатът от ПП-ДБ изтъкна, че това е абсолютен световен рекорд

"Никоя друга страна, включително африканските, не са минали през това", подчерта той. По думите му това е много изгубено време за България

"Става така, защото има един много основен фактор в българската политика в момента - Делян Пеевски. Пеевски контролира службите, съдебната система, прокуратурата, в момента в голяма степен служебното правителство. Каквото си пожелае Пеевски, то се случва. Пеевски има много силно влияние в ГЕРБ", обясни Ивайло Мирчев и даде пример:

"В кабинета на Борисов редовно е Пеевски и се привикват депутати, с които се водят някакви разговори и се стига до определени решения. Каква е работата на Пеевски да бъде постоянно с Борисов? Нали нямат нищо общо?".

Трябва да сменим правилата на играта, категоричен бе депутатът. 

"Ако искаме да продължаваме по старата, тандемът Борисов - Пеевски ще продължава. В този тандем има 2 въпроса - колко е голям Пеевски и ще реши ли Борисов да се отдели от Пеевски".

Според него Пеевски без своето влияние в институциите, които трябва да гарантират държавността, е никой. По думите му голяма част от хората в тези институции са зависими от Пеевски и именно това трябва да се промени. Това е старата игра, нея трябва да променим, заяви той. 

"Институциите в страната са пленени от няколко души в една върхушка, които правят каквото си искат в тази държава", подчерта Мирчев и добави мнението си, че това касае всички. 

Според него Димитър Главчев е станал отново служебен премиер, защото всички останали са "профилактирани" от Пеевски. А "домовата книга", по думите му, е предложена от ГЕРБ и ДПС.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Ивайло Мирчев в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Доган

Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се е случило на 26..

публикувано на 27.08.24 в 14:40
Иван Бакалов

Иван Бакалов: Реална спирачка за контролирания вот е по-висока избирателна активност

" Положението е плачевно. Затова хората трябва да знаят, че единствената реална спирачка  е по-висока избирателна активност ". Това заяви пред БНР журналистът от Е-вестник Иван Бакалов в коментар за купения и контролиран вот. Той цитира данни от анализ на сътрудник на медията, направен със софтуер, който показва всички изборни резултати по секции...

публикувано на 27.08.24 в 14:36
Румен Гайтански

Румен Гайтански остава в ареста

Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на Румен Гайтански, по прякор Вълка.  Бизнесменът е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит в размер на 150 милиона лева, отпуснат през 2019 година на фирма, свързана с Гайтански, от Българската банка за развитие.  Задочно обвиняем по случая е и тогавашният изпълнителен директор на..

публикувано на 27.08.24 в 14:34
 Галин Цоков

Министърът на образованието спря спорни промени в наредбата за електронните дневници

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система.  Платформата работи от началото на 2022-ра, в нея се съдържа цялата информация за образователната система -..

публикувано на 27.08.24 в 14:21

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Партиите биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди като..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41