Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Атанасова: Във Виница смятат, че ако продължат ударите, няма да се възстановят до зимата

| Интервю
Виница, Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Местните хора в украинската Виница се притесняват, че ако продължават тези атаки на руснаците, като тези в последните два дни, едва ли Украйна ще се възстанови до зимата и ще може да защити населението си.

Това сподели от Украйна журналистът от програма "Христо Ботев" Николета Атанасова в интервю пред БНР.

"Притесненията са за възрастните хора, защото, ако бъде поразена инфраструктура, няма да има ток и ще загиват от студ. "Според хората това е една от целите на Русия, да разруши инфраструктурата, за да страда населението. Ужасяващо е да нямаш ток да вият сирените и да не виждаш къде отиваш", разказа Николета Атанасова.

Според нея ударите над Виница вероятно са ответния руски удар за силната украинска атаката в Курска област.

 "Когато попитах украинци, военни, голяма част от тях казват, че "това е много силен ход от страна на Украйна, няма значение какво трябва да изтърпим след него", сподели Николета Атанасова в предаването "12+4".

Тя коментира се атаката в Курска област е ентусиазирала много украинци, но имало и такива с противоречиви мнения и то основно заради, "но все пак как ще бъдат защитени нашите момчета там".

За разлика от 2023 г. когато е имало доверие към Европа и САЩ, сега имало огромно разочарование.

"Вчера ми споделиха, че една голяма част от европейските бюрократите си ядат своите кроасани и се чудят, "сега ли да дадем помощ, колко да дадем, къде да дадем", а в същото време загиват хора. И задават въпроса, какво биха почувствали тези евробюрократи, при положение, че в нашата река има дрон. Вчера пристигна ковчега на украински войник и всички го посрещнаха на колене", разказа Николета Атанасова.

Ръководител на отряд за противовъздушна отбрана й споделил, че за всеки тип изстреляна ракета към Украйна, "на нас ни трябва различно ПВО. 

"Те имат нужда от всичко ", каза Атанасова.

Тя потвърди, че украинците изобщо не смятат, че може да отстъпят от територията си при започване на преговори.

Разговарях с човек в Мариупол, който е бил пленик, и никой не си представя, че Украйна ще отстъпи каквото и да е част от територията. Те казват, "ние ще се адаптираме към всичко, но трябва да устоим в тази война", разказа Атанасова.

Цялото интервю чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МФ: 120-те млн. лева за изборите на 27 октомври са осигурени чрез преструктуриране на средства

Необходимите 120 милиона лева за провеждането на изборите на 27 октомври са осигурени чрез преструктуриране на средства. Това става ясно от отчета на Министерството на финансите за периода на първия кабинет на Димитър Главчев. Над 121 милиона лева са стрували предишните избори, а анонсираните по-рано от вицепремиера и министър на..

публикувано на 27.08.24 в 17:16
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър

Киър Стармър заяви, че следващият бюджет на Великобритания ще е "болезнен"

В първата си голяма реч като министър-председател на Обединeното кралство Киър Стармър обеща да се справи с проблемите, пред които е изправена страната и "да бъде съден по делата, а не по думите“. Той обвини предишното правителсво на консерваторите, че е оставило "черна дупка не само в икономиката, но и в обществото“, позовавйки се на..

публикувано на 27.08.24 в 17:15
Искра Михайлова

Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова. Това съобщават от пресцентъра на формацията. В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и  в изпълнителната и законодателната власт в България...

публикувано на 27.08.24 в 17:07
Снимката е илюстративна

Пожар край варненското село Тополи в местността Клисе баир

Пожар избухна край варненското село Тополи. Горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води. Сигнал за огъня е получен в 14 часа и 3 минути.  На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Община Кочериново е на воден режим

Кочериново и седем села, единствено без Стоб, са на воден режим от днес, съобщи на сайти си Общината.  В града вода ще има от 16 ч. до 9 ч. сутрин. Това става след като два пъти в града организираха протести и блокираха пътя за Рилския манастир.  Денонощия наред по селата в общината водата беше спирана или не достигаше. Вода..

публикувано на 27.08.24 в 16:53

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто..

публикувано на 27.08.24 в 16:39

Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг"

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Париж 2024 Карлос Насар беше удостоен със званието "Почетен гражданин на Червен бряг". Целият град беше на площада пред общината, за да поздрави своя шампион. Площадът в Червен бряг бе изпълнен с хора много преди заседанието на Общинския съвет и  официалната церемония. Български гайди..

публикувано на 27.08.24 в 16:23