Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунизиец и двама сирийци в ареста за трафик на непълнолетни мигранти

Снимка: Pixabay

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност тунизийски гражданин и двама сирийци, помагали на непълнолетни мигранти да пребивават и преминават нелегално в страната ни. Престъпленията са извършени в периода от  16 до 18 август в София. 

С постановление на прокурор тримата са задържани за срок до 72 часа От съда ще бъде поискана мярка за неотклонение "задържане под стража".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 души, хеликоптер и тежка техника и гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна  под Черни връх в Рила  над селата Бистрица  и Самораново преди седмица.  Ситуацията продължава да бъде много трудна, обхваната площ вече е над 60 декара. Местни хора..

публикувано на 28.08.24 в 12:09

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

Българският еврокомисар ще получи ресор "Р егионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните-членки изтича в петък. Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи..

публикувано на 28.08.24 в 11:50
Бяло море край Марония, Гърция

Увеличил се е броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:42

Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики на крепостта "Калето"

Археолози от Националния исторически институт с музей към БАН откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. Петте златни монети са намерени разпилени  по пода на опожарено жилище в крепостта "Калето" в село Дебнево от периода на Първото български царство,  поясни ръководителят на разкопките..

публикувано на 28.08.24 в 11:36

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската..

публикувано на 28.08.24 в 11:22

Започна изплащането на обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец.  В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500 лева...

публикувано на 28.08.24 в 11:10

ГРАДОСКОП търси млади експерти с идеи за културното наследство

Надяваме се европейските практики за опазване на културното наследство да се изучават и прилагат все повече в България . Това е и целта на нашия проект, по който работим от началото на тази година в партньорство с 6 европейски организации.  Това каза пред БНР Адрияна Михайлова от организацията ГРАДОСКОП, които обявиха конкурс за трима българи,..

публикувано на 28.08.24 в 11:00