Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 души, хеликоптер и тежка техника гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна под Черни връх в Рила над селата Бистрица и Самораново преди седмица. Ситуацията продължава да бъде много трудна, обхваната площ вече е над 60 декара. Местни хора твърдят, че реално е обхваната значително по-голяма територия от обявената.

Разчита се качената на терена верижна техника - два булдозера, да осигурят достъп на противопожарната техника. Единият от булдозерите е работел и през нощта, включва се и втори, каза кметът на Дупница Първан Дангов, който е в непрекъсната връзка с гасаческите групи и екипи:

"Сутринта булдозерът е работил и е прокарал път откъм източната страна на пожара. Сега в момента предстои да направи същото и откъм западната, защото там е по-големият проблем. Има опасност огънят да слезе в коритата на река Бистрица. Надяваме се, че ще завали дъжд".

В Рила се гаси още един пожар - в гората над с. Пастра – под връх Калин, и край язовир "Калин", който възникна на 18 август в последствие се възобнови. Пожарът  е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора, доугасяването в периметъра на пожара продължава днес от пожарникари, служители на горските стопанства. 

Единственият път от с. Пастра към този дял на планината е затворен вече седмица.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос

Тонове мъртва риба излува в морето до гръцкия град Волос. Властите забраниха достъпа на туристи до шест плажа. По бреговете до град Волос събират тонове мъртва риба. Досега санитарните власти изчистиха 60 тона риба. Води се предварително разследване, за да се установят причините за този инцидент, съобщават от прокуратурата. Тонове мъртва риба..

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Целта ни за промените в Конституцията е да покажем, че в НС има поне 180 мислещи депутати

Надяваме се в 50-ото НС да има 180 мислещи депутати и да не чакаме двумесечен срок, а предложените промени в Конституцията да бъдат приети, каза Красимира Катинчарова, депутат от Величие, в интервю пред БНР. Дебютиращата в НС политическа сила внесе предложени е за промени в Конституцията на България, за да се върне предишното положение...

публикувано на 28.08.24 в 13:56
Николай Василев

Николай Василев: Инфлацията е последният проблем, няма политическа воля за еврозоната

Инфлацията е последният проблем, по-големият проблем за еврозоната е липсата на каквато и да е политическа воля. Това мнение изказа пред БНР икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  "За мен на последно място проблемът е инфлацията. Ако има политическа воля, и този проблем може да бъде решен. Можем да влезем и сега в еврозоната,..

публикувано на 28.08.24 в 13:39

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:26

Илхан Андай: Никой от Доган и Пеевски няма да спечели, двете ДПС-ата имат План Б за изборите

И двете ДПС-ата, на Пеевски и Доган, работят по План Б за предстоящите избори. Никой от тях няма да спечели битката и затова на изборите и двете части от Движението ще се явят в различни коалиции. Този сценарии коментира журналистът Илхан Андай в интервю пред БНР. " Определено започва състезание да се спечели битката в ЦИК. Там е..

публикувано на 28.08.24 в 13:15

Арести за кражбата на скъп джип: Спипаха трима, пренабивали номерата му

Трима души са арестувани за кражбата на луксозен джип в столичния квартал "Изток". Сигналът за изчезването на автомобила е подаден от собственика му – чужд гражданин. При предприетите оперативни действия криминалистите от сектор "Престъпления, свързани с МПС" - СДВР установили точния час на извършеното престъпление, последвала и информация..

публикувано на 28.08.24 в 13:14

Въздушният трафик на летището в Айндховен беше преустановен заради неуточнено "смущение"

Въздушният трафик на нидерландското летище в Айндховен днес беше преустановен заради неуточнено "значително смущение", казаха Кралските военновъздушни сили, цитирани от Ройтерс и БТА. Не се дават повече подробности за естеството на смущението на второто най-голямо летище в Нидерландия. Министерството на отбраната, обаче, съобщи за технически проблеми...

публикувано на 28.08.24 в 13:01