Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме живота си

"Има толкова много средства човек да се пребори с този грях, който ни залива"

| Интервю
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“
Снимка: Ани Петрова

Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот. Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов - младши.

"Трябва да мислим за физически градежи, бидейки строители, архитекти, но и за духовни градежи, бидейки съзнателни хора, православни християни, които сме намерили истината в лицето на православната вяра и в името на Господ. Затова се обърнах към вярата, защото разбрах, че това е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот, и не можем да получим мъдрост, която ни трябва във всички наши начинания за личностно израстване, в професионален план - не можем да намерим друга скала, на която да се опрем, освен в християнството. Аз съм намерил тази канара - това е божието слово". 

Заплахите на нравствените устои за него са: относителното понятие за добро и зло, размитите критерии за нравственост, ЛГБТ пропагандата и джендър идеологията. Контрареакцията на промените в училищния закон, според него, е от хора, които не могат да осъзнаят все още последствията от една такава доктрина. 

"Плодовете на този вид пропаганда ги виждаме. Те са свързани с пошлост, с падение, с деградация", изказа мнението си арх. Мирянов в предаването "Хоризонт за вас".

"Когато хората имат ясни критерии за добро и зло, за нравственост, когато знаят, че полът е даден чрез сътворението, в сътворението на света има само два пола - мъж и жена, и жената е създадена, за да ражда, да има потомство човечеството, и не могат тези свойства на мъжа и жената да се променят, всеки си има своята роля - децата трябва да бъдат образовани по тези норми. Не може да стандартизираме греха", смята той.

Арх. Мирянов обяви, че създава общност на православната младеж и ще бъде регистрирано сдружение. Там ще бъдат канени на разговор всички хора, които се чувстват онеправдани и различни.

"Ние ще споделим нашия опит, защото всички минаваме през греховност, през даден вид съблазни и лош модел на живот, зависимости, но по някакъв начин сме ги преборили и продължаваме да се борим с тях чрез молитвата, чрез изповедта, чрез причастието, чрез всички тайнства на светата църква. Има толкова много средства човек да се пребори с този грях, който ни залива. Ние осъзнаваме нашата греховност".

Цялото интервю на Добринка Добрева с арх. Пламен Мирянов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-министър на туризма: Не сме се отказали от туристическия гаранционен фонд

Предложението за промени в Закона за туризма, които предизвикаха недоволство в туристическия бранш, ще бъдат преработени. Те предвиждаха създаване на гаранционен фонд за туроператорите, който да защитава интересите на туристите. В него трябва да се правят вноски от самите туроператори, като тези вноски трябва да заменят компенсации при щети. До..

публикувано на 30.08.24 в 09:48

Инфлуенсъри, медии, етика - реакции след скандала с енергийната напитка

"Имаме съдържание, което предполагаме, че е незаконно . Имаме промоция, реклама на продукт, търговско слово . Имаме фигура, която се обръща към голям брой хора – известна е, да речем – инфлуенсър. И действието се развива в платформа, която е известна – Инстаграм." Това посочи проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в Софийския..

публикувано на 30.08.24 в 09:09

Ваканциите на учениците: Възможни са съществени промени от първоначалния вариант

Очаква се решението на МОН за това кога и колко ще почиват учениците през новата учебна година. От ведомството вече публикуваха за обществено обсъждане графика за учебното време. Това обсъждане приключи и в момента се обобщават постъпилите становища и предложения на заинтересованите страни. След това предстои издаването на заповед за окончателно..

публикувано на 29.08.24 в 15:14

Изследване: Одобрението към ЕС и НАТО расте, към Русия - намалява

" Има консолидация около идеята за принадлежността на България към ЕС и НАТО, които се одобряват, даже одобрението расте през 2024 г. ".  Това заяви пред БНР социологът Вероника Димитрова от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания, която заедно с "Алфа Рисърч" направи проучване за руската пропаганда у нас.  "Въпреки бума на..

публикувано на 29.08.24 в 10:17

"Евробокс" ви среща с посланика на Израел Н. Пр. Йоси Леви Сфари

В първия ден на "Банско джаз фестивал" изява имаше триото на джаз китариста Мишел Сажрауи от Назарет. За концерта в Банско пристигна и посланикът на Израел в България - Негово превъзходителство Йоси Леви Сфари. Това беше и поводът за гостуването му в предаването “Евробокс” за европейска музика на програма "Хоризонт".  Културните..

публикувано на 29.08.24 в 08:27

Ангел Престойски: Всеки в тази държава може да ползва вода колкото си иска без да я плаща!

Над 410 населени места у нас с 420 хил. жители са на воден режим, а други 456 изобщо не знаят какво е това водоснабдяване и канализация. Над 50% от водата се губи по мрежата заради течове от остарелите тръби или кражби. Това са малка част от констатациите, които направиха от "Зелено движение".  Пред БНР председателят на Съюза на ВиК операторите и..

публикувано на 28.08.24 в 15:32

"Школо": Не са водени разговори с нас за наредбата за е-дневниците

Подготвяме се за началото на учебната година. Отворени сме за диалог по всяка тема . Насреща сме да коментираме какво ще е най-добро за българското образование, за да върви напред.  Това заяви пред БНР Любомир Ваньов - изпълнителен директор на системата "Школо", която администрира по електронен начин дневниците в българските училища. В..

публикувано на 28.08.24 в 10:04