Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ поскъпва с близо 2%

Снимка: БТА

Природният газ поскъпва от днес с близо 2% . Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас .В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh.

Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че поради предложената от обществения доставчик цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните пазари, клиентите са подали заявки за допълнителни количества газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и повишава цената.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68% от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

От КЕВР обаче отбелязват, че независимо от повишението цена за септември е конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на нидерландската газова борса.

"Представителите на българския бизнес е важно да знаят, че са предприети всички необходими действия за защита на интересите на потребителите у нас", подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 28-и август и посочи, че дневният индекс TTF е нараснал до 38,8 EUR/MWh, или около 75,85 лв./MWh.



По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Южното Черноморие е посрещнало 1,2 млн. туристи този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестранните туристи, пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година. Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище. Последният чартърен полет за сезона е..

публикувано на 01.09.24 в 10:07

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души от всички 153 000 регистрирани в бюрата по труда без препитание - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината, или над 8000 от младежите, са със средно образование. За сравнение, през същия период на миналата година регистрираните в бюрата по труда млади..

публикувано на 01.09.24 в 09:36

Започва 20-ият оперен "Фестивал на Афродита" в Кипър

В Кипър днес завесата вдига 20-ият оперен "Фестивал на Афродита“ – едно от най-забележителните културни събития в Кипър. Той се завръща в град Пафос след тригодишна пауза след пандемията.  Музикалната сцена на „Фестивала на Афродита“ се открива с операта „Севилският бръснар“ от Росини. Спектакълът е продукция на оперен театър от Италия с..

публикувано на 01.09.24 в 09:22

Продължават консултациите за състава на районните избирателни комисии

Областният управител на Стара Загора Методи Марков свиква публични консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия в 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора, се съобщава в официалния сайт на Областната администрация. Консултациите ще се състоят от 10 часа утре. Покана е изпратена до ръководствата на всички парламентарно..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25