Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на свищовски села отново протестираха заради липсата на вода

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на бедстващите, заради безводието, свищовски села днес отново затвориха на два пъти главния път Плевен – Русе. В област Велико Търново безсрочно бедствено положение заради липсата на питейна вода е обявено в шест населени места.
Безводието и задълбочаващият се воден режим отново изведоха на пътни блокади хората от свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена.
„Положението е трагично. Ходим по чешми с тубите, друг вариант няма. Тези тръби са на по над 50 години, има течове, водата не достига до населението. Дебит нямаме. Не ни стига водата, няма и други водоизточници. Искаме нещо да се направи, за да имаме вода, водопроводи ли ще правят, каптажи ли ще чистят, нещо трябва да се направи“, заявиха протестиращите.
За Хаджидимитрово се очаква да започва проучване на нов водоизточник, в Горна Студена се чисти каптаж.
Протестът е безсрочен с пътни блокади всяка събота и неделя.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще можем да проверяваме пациентското си досие през телефона

От днес в офисите на Здравната каса, РЗИ и "Информационно обслужване" ще се издава код, чрез който здравноосигурените да проверяват пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат право по линия на..

публикувано на 01.09.24 в 13:58

Засилена полицейска охрана и поддръжници на Доган в парка "Росенец" край Бургас

Поддръжници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган четвърти ден са около обитавания от него имот в парка "Росенец" край Бургас. При Доган тази сутрин е бил депутатът Рамадан Аталай - един от първите, които Делян Пеевски изключи от парламентарната група на ДПС. Както пред имота в Росенец, така и пред използваната от Доган къща в софийския квартал..

публикувано на 01.09.24 в 13:57

И от двете крила на ДПС чакат ред пред ЦИК

Младежи от двете крила на ДПС са пред сградата, в която се помещава Централната избирателна комисия.  Те искат да бъдат първи при регистрацията за предсрочния вот, която започва в понеделник, в 9:30 ч. ЦИК се помещава в сградата на Народното събрание. Всяко едно от двете крила на ДПС днес твърди, че чрез свои представители - младежи е първо и че..

публикувано на 01.09.24 в 13:54

Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК

Пленумът на БСП е задължил подалата оставка като председател на партията Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК, научи "Хоризонт". По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите...

публикувано на 01.09.24 в 13:48

Млад мъж е задържан за убийството на жена си в София

22-годишна жена е била убита в столичния квартал "Факултета". Сигналът е подаден около 1.10 часа в неделя.  Към мястото са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, съобщиха от МВР.  Медиците са установили, че жертвата е млада жена.  След оперативно-издирвателни дейности извършителят на деянието е задържан.  Това е 23-годишен мъж, с който убитата..

публикувано на 01.09.24 в 13:39

Силен туристически сезон в Кипър въпреки проблемите в Близкия изток

Кипър изпрати август, най-туристическия месец, с висока заетост на хотелите въпреки проблемите, предизвикани от регионалните конфликти и военните действия в Близкия изток, казаха от Кипърската асоциация на хотелиерите.  Летният сезон 2024 се очаква да приключи малко по-късно от миналата година – в началото на ноември. Заетостта на хотелите..

публикувано на 01.09.24 в 13:36

Първи официален престой на премиера Стармър в резиденцията на краля

В Обединеното кралство Киър Стармър е в Балморал на първия си официален престой в резиденцията на краля като министър-председател.  Крал Чарлз III е домакин на Киър Стармър и съпругата му Виктория Стармър в съответствие с дългогодишната традиция премиерите на Обединеното кралство да посещават монарха в шотландския замък за няколко дни към края..

публикувано на 01.09.24 в 13:30