Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров стигна до четвъртфиналите на US Open

Григор Димитров
Снимка: БТА

Григор Димитров се класира за четвъртфинал на откритото първенство на Съединените щати по тенис. 

В осминафиналите българинът победи Андрей Рубльов с 3:2 сета - 6:3, 7:6 (3), 1:6, 3:6, 6:3 и изравни и общия баланс срещу руснака на 4:4 победи.

Първият сет започна по-добре за Григор, който дръпна с пробив за 3-1 и сервис за 4-1. Българинът отрази три брейкбола пред опонента и до края на частта нямаше трудности за аванс в резултата след 6-3. 

Във втория сет и двамата имаха точки за пробив, които не оползотвориха до осмия гейм, когато Рубльов осъществи първия си брейк в мача. Сервирайки за изравняване на сета обаче руснакът се пропука и Димитров се завърна в частта. Стигна се до тайбрек, в който шестият поставен поведе с 3-1 точки, но добрият му приятел от другата страна на мрежата взе следващите шест точки, а с това и сета.

Последва обаче спад в играта на 33-годишния хасковлия, от който Рубльов се възползва максимално в третия и четвъртия сет, които взе убедително. 

В петата решаваща част Григор проби в четвъртия гейм и след това спаси две точки за връщане на брейка в седмия, което прекърши окончателно съпротивата на руснака. 

Така след три часа и 40 минути Димитров достигна своя втори четвъртфинал в Ню Йорк след този през 2019 г., когато записа и най-доброто си класиране - полуфинал. 

"В първите два сета играх добре, но поради някаква причина тялото ми започна да се разпада. Знаех, че трябва да бъда търпелив и да си дам време, в което да преодолея проблема. Опитът си каза думата, а вдъхновението дойде от прекрасната атмосфера по трибуните. Винаги съм се опитвал да извличам максимално удоволствие от всеки мач на големите турнири. Преминах през няколко трудни седмици, но се стараех да се подобрявам във всяка ситуация, да извличам максимума. Чувствам се по-зрял, определено. Водя битка всеки един ден и опитът в нашия спорт е много важен. Точно това стана и днес. Този мач може би го губех преди пет или шест години. Всеки двубой ти предлага нови предизвикателства, а сега се опитах да бъда разнообразен. Да излизам на мрежата и така нататък", сподели след мача Григор Димитров  в ефира на Евроспорт.

За място на втори полуфинал на US Open в кариерата си най-добрият ни тенисист ще се изправи срещу победителя от мача между финалиста от Синсинати Франсис Тиафо и шампиона от Монреал Алексей Попирин, който по-рано в турнира детронира Новак Джокович. 

33-годишният българин е най-възрастният останал тенисист в US Open, като вече има 97 победи в “Големия шлем” и общо 450 в кариерата си в турнирите на АТР.

По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лудогорец и Черно море не успяха да се победят

Отборите на Лудогорец и на Черно море  не успяха да излъчат победител в срещата от 7-мия кръг на Първа професионална футболна лига. Футболистите на Захари Сираков и тези на Илиан Илиев завършиха  с равенство  0:0, като шампионите загубиха първи точки в първенството.  "Моряците" излязоха втори във временното класиране, на две точки от лидера Левски...

публикувано на 01.09.24 в 23:37

Хебър победи Берое в Пазарджик

Хебър записа първа победа през новия сезон в българската футболна Първа лига, след като надигра с 3:1 Берое като символичен домакин на стадиона в Стара Загора. Така отборът на Веселин Великов изпревари ЦСКА-София на 14-ото място с четири точки и една повече от "червените".  Хебър получи дузпа в 11-та минута след видеопреглед, предизвикан от нарушение..

публикувано на 01.09.24 в 21:27
Борислава Иванова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев

България с шест медала от МТ по спортна аеробика "PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN"

Българските състезатели спечелиха шест медала (два златни, два сребърни и два бронзови) от международния турнир по спортна аеробика "PLOVDIV CUP AEROBICS OPEN" за деца, юноши и девойки, мъже и жени в Пловдив. Тазгодишното издание е юбилейно 15-о и е включено в календара на Международната федерация по гимнастика (ФИГ). В него участваха над 560 участници..

публикувано на 01.09.24 в 21:16

Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) не успяха да излъчат победител в Първа лига

Отборите на Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) завършиха наравно 1:1 в първи мач от неделната програма в Първа професионална футболна лига. Красимир Станоев  беше точен за гостите със страхотен удар извън границата на наказателното поле в първата минута. През второто полувреме домакините изравниха чрез Георги Каракашев в 79-та минута.  Със..

публикувано на 01.09.24 в 19:08
Шарл Льоклер

Шарл Льоклер спечели състезанието за Голямата награда на Италия във Формула 1

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) спечели впечатляваща стратегическа битка с Оскар Пиастри (Австралия, Макларън) и Ландо Норис (Великобритания, Макларън) в легендарното Гран при на Италия на пистата в Монца, а лидерът в генералното класиране на шампионата Макс Ферстапен завърши едва на шесто място и неговата преднина на върха продължи да се топи...

публикувано на 01.09.24 в 18:01

Марк Маркес триумфира в Гран При на Арагон и записа първа победа в MotoGP от над хиляда дни

Марк Маркес (Испания, Gresini Racing/Ducati) спечели първата си победа в клас MotoGP от 1043 дни насам, завършвайки по категоричен начин на първото място в Гран при на Арагон от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.  Последната победа за легендарния испански пилот бе в Гран при на Емилия-Романя през 2021, когато той все още..

публикувано на 01.09.24 в 17:00
Пламен Андреев

Пламен Андреев: В Левски преминах през всичко - бях обичан и мразен

Вратарят Пламен Андреев се прибра в България, след като снощи официално бе обявен трансферът му във Фейенорд. На летище "София" той не сдържа емоциите си и призна, че Левски много ще му липсва. 19-годишният футболист разказа как са преминали първите му часове в Ротердам като играч на нидерландския тим. „Чувствам се невероятно, изпълнен съм с..

публикувано на 01.09.24 в 16:53