Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент подновява работата си след много кратка лятна ваканция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент днес подновява работата си след може би най-кратката лятна ваканция от десетилетия.

Правителството на Киър Стармър ще продължи със своята „натоварена законодателна програма“, обеща висш министър от кабинета на Обединеното кралство, преди депутатите да влязат в Камарата на общините и респективно благородниците в Камарата на лордовете само след едномесечна почивка. 

Луси Пауъл, лидер на Камарата на общините, каза, че министър-председателят и неговият кабинет са готови да „запретнат ръкави“, за да „изградят по-добра Великобритания”. „Това ново лейбъристко правителство е пълно с енергия, пълно с идеи и стремеж да изпълни нашия мандат за промяна. Ето защо ние обявихме пълен законодателен дневен ред, фокусиран върху приоритетите на хората“, допълни тя.

През седмицата наистина ще бъдат внесени за обсъждане много проектозакони, вклютеелно на второ четене и този за създаване на нова държавна енергийна компания. В средата на септември обаче парламентът отново ще бъде разпуснат за дълго време, защото започва сезонът на годишните партийни конгреси.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 250 хиляди милионери живеят в Лондон

Лондон е дом на повече милионери от където и да е другаде в Европа, показва ново проучване на Henley & Partners при изготвянето на доклад за най-богатите градове в света. 258 000 души, които могат да се похвалят със шест нули на сметките си, живеят в Лондон. Освен тях в града живеят и 36 милиардери, което също му отрежда първо място в Европа.  Челната..

публикувано на 02.09.24 в 05:13
ЦИК

Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 27 октомври

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документите за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври. Приемът им ще бъде всеки работен ден от 9.30 до 17 часа, като крайният срок е 11-и септември. Тогава ще стане ясно и кои са политическите формации, които се включват в надпреварата..

публикувано на 02.09.24 в 04:37

В Кипър остава висока опасността от горски пожари

В Кипър започва подмяна на кабели, електрическо оборудване и друга неизправна техника, които могат да причинят пожари.  Заради продължаващите високи температури и суша в сила е постоянен „червен код“ за риск от горски пожари. Кипърската електроенергийна компания трябва да подмени проблемното електрическо оборудване в седем горски райони, определени..

публикувано на 02.09.24 в 04:02

Предупреждение за бури и дъждове във Великобритания

За много части на Обединеното кралство и днес остават в сила предупрежденията за гръмотевични бури и проливни дъждове.  Голяма част от Англия, Източен Уелс и Южна Шотландия станаха свидетели на сериозни гръмотевични бури в неделя.  Метеорологичната служба заяви, че въпреки че не се очакват толкова много бури, в понеделник има вероятност от наводнения и..

публикувано на 02.09.24 в 03:55
Януш Войчеховски

Януш Войчеховски: Бюджетът за кризи заради климатичните промени трябва да бъде увеличен

Новият бюджет на Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде увеличен, особено резервът й за кризи, заради климатичните промени, заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който днес и утре е в Кипър. Той ще участва в срещата на агроминистрите от 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС /групата MED9/ по проблемите на засушаването...

публикувано на 02.09.24 в 03:09
Делян Пеевски

Делян Пеевски: "ДПС - ново начало вече е факт"

"ДПС - ново начало" вече е факт.  Това се казва в прессъобщение, изпратено до БНР от имейл адрес, използван от фракцията в ДПС на Делян Пеевски.  В писмото се твърди, че 5 минути след полунощ е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание.  Писмото до медиите завършва с думите "Ние сме..

публикувано на 02.09.24 в 02:54
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19