Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи кметове от ГЕРБ ще бъдат предложени за водачи на листи

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с кметове, излъчени от партията
Снимка: БТА

Все още няма яснота как ЦИК ще реши проблема със започването на регистрацията на партиите за предстоящите предсрочни избори. Тя трябваше да започне тази сутрин, но стартът беше отложен заради противоречията между двете крила в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски. И двете групи се появиха пред ЦИК и пожелаха да се регистрират за вота. Членовете на Централната избирателна комисия се събраха на закрито заседание заради казуса.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сътресенията в ДПС и БСП няма да имат никакво значение, ако има висока избирателна активност: "Ако не направим  стабилно управление, просто на България ще се гледа много вече несериозно, ще се гледа много с подозрение. Просто ще си уплашим и партньорите, не само хората. Затова искрено призовавам българите да излезнат да гласуват".

Партиите, които се разцепиха, да не принуждават институциите да решават проблемите им, призова лидерът на ГЕРБ.

Пред кметове на ГЕРБ в Бургас Борисов подчерта, че вътрешните проблеми в ДПС и БСП не трябва да се прехвърлят върху институциите:

"Я вижте как е разхвърляна полицията: едни на "Росенец", едни на "Бояна", едни на "Позитано", едни на ЦИК. А кой пази хората? Кой в момента работи? Говорим за независими институции, ама всички им хвърляме проблема да ни го решават те. Какво да им реши? Те не могат вътре в партията си да кажат кой управлява и сега институциите трябва да им вземат решение. Не ги намесвайте институциите. Справете се сами".

Борисов съобщи, че водещи кметове на ГЕРБ ще бъдат предложени за водачи на листи за предсрочния парламентарен вот, за да са гарант, че програмата на партията ще се изпълнява.

Следващата среща на лидера и ръководството на ГЕРБ за обсъждане на предстоящата предизборна кампания ще се проведе в Хасково.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелският съд по трудови спорове разпореди прекратяване на общата стачка в страната

Израелският съд по трудови спорове разпореди прекратяване на общата стачка в страната, която беше свикана с искане правителството да сключи сделка за освобождаването на заложници, държани от "Хамас" в Ивицата Газа. Съдът в Тел Авив реши, че служителите трябва да се върнат по работните си места в 14.30 ч. местно време, което е няколко часа..

публикувано на 02.09.24 в 15:03

Пожар в борова гора затвори пътя Долно Камарци - Саранци

Пожар гори в борова гора в района на Подбалканския път Долно Камарци - Саранци. На място са изпратени три екипа на пожарната, които се борят с огъня. Към момента няма опасност за населените места в района, обясниха от МВР.  Заради огъня пътят е затворен, а автомобилите изчакват на място. Сигналът е подаден в пожарната около 13.30 часа. 

публикувано на 02.09.24 в 14:46

ЦИК не е започнала регистрацията за изборите, членовете ѝ не са били допуснати до работните си места

Повече от 5 часа регистрацията на партиите в ЦИК за поредните парламентарни избори не може да започне. Причината - спорът между двете фракции на ДПС - около Ахмед Доган и Делян Пеевски - кой трябва да се регистрира първи. По-рано днес ЦИК обсъди на закрита среща казуса, а редовното заседание на комисията в 14 часа започна със скандал. Причината е,..

публикувано на 02.09.24 в 14:31

Путин пред ученици в Тува: Руските сили напредват бързо в Източна Украйна

За първи път от дълго време руските сили напредват в Източна Украйна по-бързо, превземайки по няколко квадратни километра на ден. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и АФП. Ройтерс отбелязва, че руските сили, които контролират 18 процента от Украйна, се разгръщат все повече в Източна Украйна след неуспеха на..

публикувано на 02.09.24 в 14:28
Боян Балев

Боян Балев: В момента, в който преодолеем юридическия проблем, БСП ще тръгне напред

" Колективните ни органи работят, имаме взети легитимни решения в пълно съответствие с Устава. Нашата регистрация - отдавна трябваше този въпрос да е приключил със смяната на представляващия партията". Това коментира пред БНР Боян Балев - член на Националния съвет на БСП.  Националният съвет изключи Корнелия Нинова от БСП Нинова:..

публикувано на 02.09.24 в 14:24

Швеция: Деца под двегодишна възраст не трябва изобщо да гледат клипове и филмчета

Деца на възраст под 2 години не трябва изобщо да гледат клипове и филмчета - нито в интернет, нито по телевизията. Това обяви Агенцията за обществено здравеопазване на Швеция, цитирана от Френс прес. Децата между две и петгодишна възраст трябва да бъдат ограничавани до максимум един час време пред екран на ден, се казва в новите препоръки на..

публикувано на 02.09.24 в 14:18

КЗП с проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва засилени проверки на пазара на стоките и услугите, свързани с подготовката за новата учебна година. Ще се следи за цени, намаления и характеристики на стоки за ученици, предлагани онлайн и във физически магазини, както и за коректността на отправените послания към потребителите. Комисията за..

публикувано на 02.09.24 в 14:10