Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Президентът Румен Радев изчаквал удобен момент за включване в политическия живот у нас"

Доц. Милен Любенов: За електората на ДПС е важно дали Доган ще има обиколки в кампанията

| Интервю
Милен Любенов
Снимка: БНР

Президентът Румен Радев изчаквал удобен момент за включване в политическия живот у нас, каза доц. Милен Любенов в интервю пред БНР.

„Сега се въздържа, но това което той показва като поведение през годините, като ценностни нагласи, че ако се формира партия около него, догодина, по-скоро ще бъде т. нар. от политолозите, от авторитарно-популистки формации, каквито виждаме в Унгария и Словакия“, прогнозира доц. Милен Любенов, преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Политологът смята, че казусът с ДПС тепърва ще се решава и предстои развитие:

"Защото това, което направи досега ЦИК е просто да приеме документите на двамата вносители. Що се отнася до регистрацията, ще бъде, след като се прегледат документите - дали отговарят на законовите изисквания и проверка на подписите. Оттук насетне ще има казус, защото тези две коалиции фигурират под абревиатурата ДПС. А това не може да бъде изпълнено съобразно изискванията на закона."

Според доц. Любенов електоратът на ДПС няма да се обърка, защото тези две фракции се очертават ясно като структури по различните градове на страната.

"Ние знаем, че през годините ДПС винаги са разчитали на друг тип кампания с дейното участие на местните структури, а не централизирани като останалите партии", припомни той.

Според него за ДПС на Доган е важно дали самият почетен председател ще участва активно в кампанията и дали ще има обиколки из районите, където се гласува за ДПС.

А Пеевски разчита на изградена икономическа клиентела, ресурси, свързани с влияния върху различни държавни органи и да се упражнява натиск върху опонентите му, смята доц. Любенов.

Той не изключва да има и две БСП-та на изборите и "на тези избори не ги очаква нищо добро":

"Очакванията ми са да видим още по-ниски резултати за левицата. И не само от по-ниска избирателна активност, но тези процеси в БСП ерозират с малкото останало доверие в левите симпатизанти.

За ПП-ДБ коментира, че кондицията им е "не по-различна от тази, в която бяха на предходните парламентарни избори".

"Моите очаквания са че ще се явят в общ коалиционен формат, другото би било контрапродуктивно и еднакво негативно ще им се отрази".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МФ очаква бюджетен дефицит от 1,6 млрд. лева за първите осем месеца на годината

Дефицит от 1,6 млрд. лева се очаква към края на август, сочат прогнозите на финансовото министерство. Това прави 0.8 % от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) към август 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 46,5 млрд. лв., което е 61,8 % от годишните разчети...

публикувано на 02.09.24 в 19:57

Корнелия Нинова: Няма опасност БСП да има две листи за парламентарните избори

Няма опасност БСП да има две листи за парламентарните избори, заяви Корнелия Нинова, която вчера беше изключена от социалистическата партия от националния ѝ съвет. Пред bTV Нинова каза, че не могат да се правят паралели между БСП и ДПС, защото в БСП има само един председател и той може да дава пълномощни, а в ДПС са двама равноправни..

публикувано на 02.09.24 в 19:50
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Кои са партиите, участващи в коалициите на двете ДПС-та?

Подкрепящите почетния председател на ДПС Ахмед Доган подадоха днес в ЦИК документи за регистрация на коалиция "ДПС-Демокрация, права и свободи" , а хората на Пеевски - за коалиция "ДПС-Ново начало" . ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски В коалицията около ДПС на Ахмед Доган са включени..

публикувано на 02.09.24 в 19:38
Държавен фонд

ДФ "Земеделие" изплати над 11 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 11 млн. лева на рибарския бизнес и на общините по Програмата за морско дело и рибарство. Финансовата подкрепа е преведена по сметките на общо 106 бенефициенти, от които 104 изпълняват частни инвестиции. Останалите два проекта - за близо един милион лева, са на Община Бургас - за модернизиране на лодкостоянката в..

публикувано на 02.09.24 в 19:06
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

В края на октомври се очаква договор между "Козлодуй - Нови мощности" и консорциум "Хюндай" и "Уестингхаус"

Очакваме в края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани". Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов след среща в Сеул с изпълнителния директор и президент на "Хюндай..

публикувано на 02.09.24 в 18:59
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ЦИК взе подходящо решение да приемат документите и на двете фракции

ЦИК, колкото странно, толкова подходящо решение взе, да бъдат приети документите на двете партийни фракции в един и същи час, без да се отбелязва пореден номер. Все пак е компромис, които трябваше да извади нещата от задънената улица. Така коментира решението на ЦИК журналистът от в. Сега Людмил Илиев в интервю пред БНР. "Мен..

публикувано на 02.09.24 в 18:27
Олаф Шолц

Изпитание за германския канцлер Шолц след местните избори в Тюрингия и Саксония

Резултатите от вчерашните регионални избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония изправят канцлера Олаф Шолц пред изпитание само година преди изборите за Бундестага. Партиите в управляващата коалиция постигнаха катастрофално нисък резултат вчера, а крайно дясната "Алтернатива за Германия" се поздрави с първа изборна победа...

публикувано на 02.09.24 в 17:55