Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна критикува Монголия, че не е арестувала Путин

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала руския президент Владимир Путин, който е на официална визита в страната - първа след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе последиците от това и определи липсата на действие от страна на азиатската държава като тежък удар срещу системата на международното наказателно право.

След призивите на Киев Путин да бъде арестуван - последва и гневна реакция, тъй като това не е се случи. Владимир Путин бе посрещнат с червен килим и почетен караул в Улан Батор, а днес се срещна с президента на страната Ухнагин Хурелсух.

Междувременно продължава украинската военна активност на руска територия. В руската погранична Брянска област противовъздушната отбрана е унищожиа един украински дрон, информира губарнаторът на областта. В Курска област украинците и руснаците водят боеве за градчето Кореново. Руснаците са успели да си върнат част от изгубените по-рано позиции, съобщава вашингтонския Институт за изучаване на войната

На фона на продължаващите военни действия в Украйна и Русия - генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристига в Киев. Очаква се той да се срещне с президента  Володимир Зеленски и да посети контролираната от Москва Запорожка атомна централа. Миналия месец Гроси предупреди, че ситуацията със сигурността около централата се "влошава". 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Липсата на алтернатива ще доведе до голяма трансформация на политическия модел у нас

В настоящата политическа криза се идентифицира сериозен проблем - липсата на легитимност и доверие в сегашните политически субекти. Няма нито една партия, която да се ползва с доверие и трудно може да се произведе стабилна власт. Кризата, започнала преди 3 години може да доведе до промяна на конституционния модел. Това прогнозира в..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Ученичка рани с нож две деца в чешко училище

Чешката полиция съобщи, че две деца са били ранени при нападение с нож от тяхна съученичка в начално училище в западния град Домажлице във вторник, предаде АФП. Нападателката е била задържана бързо. Училището е отменило занятията за по-големите деца "поради извънредното събитие", а по-малките деца са останали в училището. От полицията..

публикувано на 03.09.24 в 13:53
Снимката е илюстративна

Над 1500 литра ракия е иззета при акция на митнически служители в областите Варна и Добрич

Над 1500 литра ракия е иззета при акция на митнически служители в областите Варна и Добрич. Алкохолът е бил без документи за произход и без акцизни бандероли, открит е в бидони в селскостопански постройки. При една от проверките са намерени и 500 пълнителя за електронни цигари без бандерол, с надпис за съдържание на канабис.  Образувани са..

публикувано на 03.09.24 в 13:53

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20
Снимката е архивна

Хутите са атакували два гръцки кораба

В Червено море се провежда акция с помощта на Европейския съюз по изтеглянето на горящия танкер, натоварен с петрол. Съобщава се и за нови две атаки на хутите срещу два гръцки кораба. Ако танкерът потъне със 150 хиляди тона суров петрол на борда, това ще една от най-мащабните екологични катастрофи в света, заявиха специалистите. Танкерът,..

публикувано на 03.09.24 в 13:15
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Битката в районните избирателни комисии ще е нечовешка. Повечето са разделени по линията Доган - Пеевски

Най-големият проблем, който имат ПП-ДБ, е начина, по който комуникират с избирателите си. Това заяви пред БНР ПР експертът Весислава Танчева.  ДСБ вече обяви, че остава в коалиция с ПП. Днес "Да, България" трябва да реши дали също ще продължи по този път. "Очаквам да вземат същото решение и на тези избори да се явят в досегашния..

публикувано на 03.09.24 в 13:01
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен е започнала разговори с кандидатите за еврокомисари, представя ги на 11-и септември

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е започнала разговори с номинираните за еврокомисари кандидати от страните членки. Това съобщи за БНР информиран източник от Брюксел. Той допълни, че Фон дер Лайен ще представи избраните от нея на 11-и септември. България е единствената страна от ЕС, която е спазила изискването двамата..

публикувано на 03.09.24 в 12:56