Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ да кажат биха ли участвали в противодействие на модела "Доган - Пеевски"

Антоанета Цонева: Не сме поставяли условие "Волт" да не е в ПП-ДБ

"Надпартиен кандидат за премиер и антикорупционно, евроатлантическо правителство"

| Интервю
Антоанета Цонева
Снимка: Мария Филева

Основната тема е с каква програма ще излезем пред избирателите и как ще върнем тези минимум 100 хиляди наши поддръжници - това е целта, която "Да, България" поставя пред нашия щаб и пред цялата кампания. 

Това заяви пред БНР Антоанета Цонева от "Да, България", част от ПП-ДБ.

Тя подчерта, че формацията е взела решението си за оставане в коалицията ПП-ДБ с "пълното съзнание за много високата отговорност да бъдат бариера пред всякакви усилия правовият ред в страната да бъде разрушаван":

"Решението беше в полза на страната и оставяме настрани различията, които имахме по отношение на процедури, свързани със селекцията на депутатите, защото тези различия са по-малки от големите проблеми, които има страната. Решението беше взето осъзнато и отговорно - отиваме заедно на изборите".

В предаването "Нещо повече" Антоанета Цонева опроверга появили се твърдения, че условие за оставането на "Да, България" в коалицията ПП-ДБ е било отпадането на партия "Волт" на Настимир Ананиев от нея:

"Никога не съм чувала подобно условие да е поставяно от наша страна. Не смятам, че това отговаря на истината".

"С нашите партньори сме се разбрали, че ние ще отидем на избори, като оповестим нашата формула за управление. Нещо, което не направихме преди, и платихме много висока цена за това", каза тя и уточни формулата:

"Надпартиен кандидат за премиер, равноотдалечен от политическите сили, за да може широко мнозинство да подкрепи програма, която е антикорупционна, проевропейска и насочена към това България да удържа своята своята геополитическа посока, Шенген, еврозоната, както и приемане на антикорупционния пакет от закони, разбира се, но да бъдат установени и органите, които ще го прилагат".  

Цонева обясни, че това е профилът на кандидата за премиер, но конкретна личност още не може да бъде посочена.

Ще говорим открито с избирателите за това, което смятаме да направим, подчерта Антоанета Цонева, като добави, че това е начинът, по който възнамеряват да върнат доверието на поне 100 хиляди души, които да подкрепят отново ПП-ДБ:

"ПП-ДБ е формацията, която може да бъде истински гарант за демократичен и правов ред. Ние сме последователни в това".

По думите ѝ от ГЕРБ се очаква да отговорят дали биха участвали в противодействие на модела "Доган - Пеевски", който се "разгръща толкова картинно, че ако е имало хора, които са се съмнявали, че той съществува или не са били добре осведомени за неговия мащаб и дълбочина, могат да го наблюдават всеки ден в различни сцени":

"ГЕРБ няма отношение по този въпрос, което е изключително странно, защото е системна партия и трябва да има политическа позиция". 

Интервюто на Людмила Железова с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05

КЗП забрани нелоялна търговска практика на мобилните оператори по отношение размера на неустойките

Комисията за защита на потребителите забрани прилагането на нелоялна агресивна търговска практика от мобилните оператори по отношение на максималния размер на неустойките.  Председателят на Комисията Мария Филипова издаде административни актове, с които да забрани нелоялната търговска практика. От комисията посочват, че множество потребители, които са..

публикувано на 04.09.24 в 19:00

Голям пожар в столичния квартал "Димитър Миленков"

Сухи треви и отпадъци горят в столичния квартал "Димитър Миленков".  Три екипа на пожарната са на място. Няма опасност за живеещите наблизо, увериха от Пожарната Пожарът гори в полетата около кварталите. Към момента няма данни за пострадали хора. Димът от пожара се издига на високо и се вижда от..

публикувано на 04.09.24 в 18:56
Колеги, близки, приятели, граждани се поклониха пред паметната плоча в двора на РПУ в Бобов дол за загиналите шестима полицаи и пожарникари.

Рискът пожарът под Черни връх в Рила да се разрасне не е голям

Не е висок рискът пожарът под Черни връх на 2300 метра надморска височина в Рила да се разрастне.  Това казаха пред репортери гл. комисар Александър  Джартов, директор на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и директорът на Регионалната дирекция в Кюстендил комисар Светлин Георгиев.  Двамата бяха на..

публикувано на 04.09.24 в 18:31
Володимир Зеленски

Украйна възнамерява да задържи "засега" териториите в Курска област

Украйна възнамерява да задържи "засега" завладените територии в руската Курска област, каза президентът Володимир Зеленски. Близо месец боеве в тази област показаха, че Путин не дава и пет пари за руската земя, защото е обсебен от това да унищожи Украйна, каза украинският лидер в интервю за американския телевизионен канал NBC. "Не ни трябва руска..

публикувано на 04.09.24 в 17:46
Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева: Вероятно седмите избори ще родят правителство

Най-логичното е и е вероятно седмите предсрочни избори да родят редовно правителство . С тази оптимистична прогноза започна анализа си пред БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. По думите ѝ  партиите трябва да разберат, че хората са гласували за тях, за да създадат правителство, което да решава проблемите им, а те..

публикувано на 04.09.24 в 17:23
Язовир

Язовирите в област Кърджали са запълнени средно между 40 и 70 на сто

Язовирите в област Кърджали са запълнени средно между 40 и 70 процента, съобщава БТА.  Това беше отчетено от Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Със заповед на областния управител е разпоредено на собствениците на язовири и водоеми в Кърджалийско да проверят състоянието на обектите и да докладват писмено.  Същото изискване има и към..

публикувано на 04.09.24 в 17:14