Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенисистът Александър Лазаров се отказа от националния тим заради федерацията

Снимка: архив БГНЕС

Александър Лазаров обяви с публикация в социалните мрежи, че повече няма да играе за националния отбор на България по тенис.

26-годишният Лазаров, който е достигал до 272-ото място в световната ранглиста, в момента се възстановява от контузия на крака. Той за последно участва на "Чалънджър" в Скопие през май, след което изкара период на рехабилитация в Италия. Лазаров претърпя операция заради скъсан ахилес през май 2023 година, след което е изиграл едва пет срещи, три от които на двойки, като през юли претърпя повторна хирургическа интервенция.

Той беше оставен извън състава на България за мача срещу Салвадор от Световна група II на мъжкия отборен турнир за Купа "Дейвис" на 14 и 15 септември в Пловдив.

"Искам да съобщя, че приключвам окончателно участието си за националния отбор. Искам да пожелая успех на момчетата в предстоящата среща за Купа "Дейвис", едни от най-страхотните ми спомени са били с вас и със сигурност ще ги запомня за цял живот", написа Лазаров, който има 11 победи в общо 19 мача на сингъл и на двойки за националната мъжка селекция след дебюта си през 2016 година.

Той обвини Българската федерация по тенис за отношението към него и липсата на подкрепа по време на здравословните му проблеми, както и за отклоняване част от отпуснатите от Министерството на спорта целеви средства от 15 хиляди лева за лечението му.

"Никога не съм бил от тези, които мълчат, когато нещо не е добре. Затова и винаги съм бил критикуван, но хората не успяха да разберат, че мен това ме мотивира и ме кара да съм още по-силен. Време е много неща да бъдат разбрани от тези, които наистина подкрепят и се радват на българския спорт", допълни той.

Лазаров добави още, че едва сега си обяснява защо най-добрият български тенисист Григор Димитров от години не играе за националния отбор.    

"За хората, които понякога все още се чудят защо Григор Димитров вече години наред отказва да играе за националния отбор, ще кажа само едно, но преди това бих искал да се извиня както на нето, така и на целия му екип. Искам да му се извиня, защото си позволих миналата година да засегна темата и да изкажа разочарование поради факта, че той не играеше с нас. Направих го, защото някак си ми се искаше да прекарваме повече време заедно. По времето на АТП Къп 2020-а година в Австралия аз се почувствах за пръв път в живота си истински тенисист, благодарение на избора му да играем двойки заедно, както и вярата от неговия екип, че ставам за нещо голямо в този спорт. Спечелихме срещу тогавашните номер 1 в ранглистата на двойки, което остава момент, който ме кара да се чувствам горд. За разлика от много хора, когато допусна грешка, нямам проблем да я призная. Животът ме е научил. Поради подобри прояви, действия и маниер от страна на БФТ, спортист като Григор никога не може да има нужното уважение, за да играе за националния отбор. Отне ми време да го разбера, но сега е ред на БФТ да разбере защо са загубили него окончателно и защо от днес нататък губят и мен", написа още Лазаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартон Фучович спечели в 3 сета.

Мартон Фучович стигна в София до втори финал в кариерата

Непоставеният Мартон Фучович е първият финалист в АТР 250 тенис турнирът София Оупън. Унгарецът направи обрат в зала „Арена Армеец“ срещу Матео Бератини от Италия и го победи с 5:7, 7:5, 6:3 след 2:17 часа игра. Така Фучович ще играе за втори път в кариерата си в мач за титлата след турнира в Женева на клей, който спечели през миналата..

публикувано на 09.02.19 в 16:47