Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовата миграция - начин на живот за много българи

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Интензивната ежедневна трудовата миграция предотвратява свръхнатоварването на големите градове, което виждаме особено в София, и спира тези центробежни процеси - намаляването на населението на по-отдалечените селски райони. 

Това коментира пред БНР Адриан Николов - старши икономист в Института за пазарна икономика.

В друго населено място работят над 600 хил. души, а в друга община - 325 хил. души - сочат данните от последното преброяване през 2021 г., припомни той. 

"Премията, според това, което ние сме изчислили, за цялата икономика е в размер на 660 млн. лв. месечно - това е допълнителният доход, който си докарват трудовите мигранти от това, че се местят към друга община. За повечето общини тази разлика е между 30 до към 50%, за тези около София - около 70-80%. Това е причината, която движи тези големи процеси. Ние работим със средна заплата", посочи Николов в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му трудовата миграция е начин на живот на една голяма част от българските работници

"Това означава, че работниците са все по-мобилни, все по-често се ориентират към места с  по-добри работни места, по-високи заплати, но от друга страна - че това е възможно, т.е. че те могат лесно да напуснат своите домове, могат да пътуат все по-далеч, което означава, че има по-добра инфраструктура, но и че няма стигма върху това, т.е. че е приемливо за доста по-висок доход човек да пътува час - час и половина. Това е начин за добиване на по-добро благосъстояние". 

Икономистът отбеляза, че се наблюдават много ясни клъстери на трудова миграция около големите градове. По думите му тук става въпрос за възможност за избор и търсене на по-високи заплати. Според него големите пазари на труда винаги са магнит. Въпросът е докъде стигат възможностите за релокация и къде ежедневната трудова миграция е възможна. Виждаме по-активна ежедневна трудовата миграция там, където има добри инфраструктурни връзки, добави той.

Там, където липсва избор и възможност за реализация, по-често се вижда трайна миграция - преместване от малкото населено място в големия град, добави Николов. 

Според него местните власти имат много малко инструменти, с които да влияят върху начините, по които работят местните пазари на труда.

Между 20 000 и 30 000 перничани работят в София. Те ежедневно пътуват заради по-високите възнаграждения, по-добрите условия за труд и възможностите, които предлага столицата за кариерно развитие.

Един от приоритетите ни е за подобряване на инфраструктурата в индустриалните зони, за да може колкото се може по-голям брой инвеститори да дойдат в нашия град, каза кметът на Перник Станислав Владимиров. 

И все пак Перник е град, които продължава да стои добре на социалната карта на страната. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Адриан Николов и репортажа на Елена Тамакярска в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Динева

Председателката на УС на Земеделски народен съюз Мария Динева е подала оставка

Председателката на Управителния съвет на Земеделски народен съюз Мария Динева е подала оставка от ръководния пост. Партията е една от двете формации, които обявиха, че участват в коалиция с едно от двете крила на ДПС - "Демокрация, права и свободи".  Мария Динева се е оттеглила от поста на заседание на Управителния съвет на Земеделски народен съюз в знак..

публикувано на 05.09.24 в 14:10

Депутатите приеха изменения в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу "изборния туризъм"

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм". Срещу промените в закона за гражданската регистрация, внесени от "Възраждане", гласуваха само от ДПС и един независим, а останалите 122-ма..

публикувано на 05.09.24 в 13:59
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: "Волт" да се яви самостоятелно на изборите, а водачите на листи да са млади хора

Създадената от бившия депутат Настимир Ананиев партия "Волт" вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ .  "Преди около седмица разбрахме, че се водят преговори между другите 3 формации в коалицията ПП-ДБ, но че "Волт" не е поканен на тях. Отправихме писмо до всички лидери на формациите за среща. Проведохме такава и разбрахме за това решение",..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Откриха останки на починал човек на Крит, предполагат, че са на изчезнал българин

Гръцките власти съобщиха, че на остров Крит са намерени останките на починал човек. Предполага се, че принадлежат на българин, който се издирва над 10 години, Преди 12 години семейството на българин подава информация до полицията, че техният роднина е изчезнал. Той е работил в град Йерапетра на остров Крит. Полицаите започват разследване,..

публикувано на 05.09.24 в 13:53
Мария Ботева

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите заради засиления трафик

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите във връзка със засиления трафик в цялата страна заради предстоящите почивни дни около 6 септември. Това съобщи Мария Ботева от Пътната полиция: "Какво се има предвид под това - да се респектират онези нарушители, които системно и грубо предпочитат да притесняват останалите участници в движението..

публикувано на 05.09.24 в 13:52
Румен Йончев

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации в подкрепа на политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него.  Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в региона.  Те подкрепиха също съпредседателя д-р Джевдет Чакъров, както и на Левент Мемиш, народни..

публикувано на 05.09.24 в 13:45
Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан от ръководителите им Милен Митев и Михаил Груев.  От своя страна Държавната..

публикувано на 05.09.24 в 13:29