Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнуващи театрални срещи в Русе

| Репортаж
Боян Иванов, директор на Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе
Снимка: Ася Пенчева

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков. Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната слава на града и в място, на  което се раждат звезди. 

Подробностите за предстоящия творчески сезон са от директора на театъра Боян Иванов.

е имаме две представления по Радичков. Едното е "Опит за летене", другото е нетрадиционна версия на "Лазарица". Искаме да обвържем това с 95-годишнината от рождението на Радичков.

Ще участваме в международен фестивал в Пловдив със "Странна случка с куче през нощта". С това представление ще открием и първото издание на фестивала "Есенни театрални срещи в Русе".

Програмата на фестивала е толкова наситена с обещаващи срещи, че със сигурност към тях ще проявят интерес не само театрално изкушени, но и ценителите на изкуството изобщо - русенци и гости на града. В шест поредни дни край Дунава ще се срещнем със Здравка Евтимова, доц. Александър Донев, Димитър Коцев – Шошо, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Биляна Пройковска и Деян Пройковски, Мария Касимова-Моасе, Георги Тошев и всичко това в салона на една седалка до Цветана Манева, която ще постави финала на фестивала. И това не е всичко.

ремиера през септември ще  има и пиесата "Бифем".

Тъй като с директора Боян Иванов говорим за целия сезон, то може да открехнем леко театралната завеса и да подскажем, че в афиша на русенския театър ще има постановка, в която партньори на сцената ще бъдат Александра Сърчаджиева и Владимир Зомбори. Кога и как - предстои да знаем, а очакването със сигурност ще си струва.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог.  Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в..

публикувано на 05.09.24 в 16:03

Гери Турийска за новия си музикален проект

В рубриката "Летни книги за безсънни нощи" темата е летни четива и летни истории с Гери Турийска - писателка, текстописец, певица, радиоводещ, издател, идеен двигател и основател на “Пощенска кутия за приказки”.  Музиката и литературата в живота ѝ вървят ръка за ръка. ГериТурийска е автор на текстове на Мария Илиева, Рут Колева, Нина Николина,..

публикувано на 05.09.24 в 15:41
Анастас Петров и негови възпитаници

Спомени за основоположника на българския балет Анастас Петров

На 1 септември се навършиха 125 г. от рождението на създателя на българския професионален балет Анастас Петров - първия български балетист, първи хореограф, педагог със своя школа, подготвил най-известните наши балетисти, организирал първата балетна трупа у нас, поставил първия български балет. Накратко: Във всяко начинание в тази област на..

публикувано на 05.09.24 в 14:48
Пловдив - изглед от Стария град
Снимката е илюстративна

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби.  9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура...

публикувано на 05.09.24 в 10:42
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47
Фантомът на операта

Кой кой е зад “Фантомът на операта“

След огромния си успех у нас през месец април, най-грандиозната пътуваща продукция на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/. Предаването за музикално-сценични изкуства на програма “Хоризонт“ на БНР “Каста дива“ Ви предлага отзвук от първия спектакъл от новата поредица и..

публикувано на 04.09.24 в 14:43

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 13 -то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - Кой кой е във великолепната продукция на "Фантомът на операта" от А.Л.Уебър, която отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/ след огромния  успех през месец април - срещи с режисьора..

обновено на 04.09.24 в 13:54