Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

Снимка: БГНЕС

България отбелязва днес 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.  Център на тържествата е Пловдив, където след час, пред Военния клуб ще започне традиционната възстановка на част от историческите събития.

Действията от онзи паметен ден през 1885 г., когато единни българите отхвърлят несправедливите решения на Берлинския конгрес, ще се разиграят на площад Римски стадион. Комитет "Родолюбие" застава всяка година зад тази инициатива като историческата възстановка ще наблегне на отделни важни моменти от случилото се в ранната сутрин преди 139 години - обсаждането на конака, извеждането на Гаврил Кръстевич - губернатор на Източна Румелия и обявяването на Съединението.

Веселин Петков, председател на Комитет Родолюбие:

"Искаме да покажем за пореден път онези бунтовни дни, когато нещата са били прости и ясни - имало е една цел, а именно Съединението и по късно Обединението на България".

Обичаен е интересът към възстановката, за която най-нетърпеливите вече се събират на площада.

По-рано днес в катедралния храм "Света Богородица" беше отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай, който в словото си след това призова от Пловдив да дойде "импулса на новото българско Съединение".

Кулминацията на  тържественото отбелязване на 139 годишнина от Съединението е проверката-заря от 20.30 часа пред паметника на едноименния площад. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово, а церемонията ще  бъде предавана пряко от БНР.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

Министерството на отбраната на Съединените щати обяви в петък нов пакет от военна подкрепа за Украйна. Помощта е на обща стойност около 250 милиона долара и има за цел да помогне на Украйна "да посрещне най-неотложните си нужди" в защита срещу Русия, съобщават от военно министерство . Това е 65-ият транш от военната помощ на администрацията..

публикувано на 06.09.24 в 19:57
Първан Дангов

Насрочено е делото срещу кмета на Дупница за закана към шефа на полицията в града

Районен съд – Дупница насрочи разпоредително заседание на делото, по което обвиняем е кметът на Общината Първан Дангов за отправени закани към шефа на полицията в града ст. инспектор Йордан Зарев. Страните са призовани за 15 октомври, от 10.00 часа. До съдебно дело се стигна, след като Районната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение..

публикувано на 06.09.24 в 19:42

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник

В свищовското село Хаджидимитрово започна сондажът за нов водоизточник, който се очаква да е спасението за 500-е жители на населеното място. В селото е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Сондажът е в местността Корудере, в близост до съществуващ дренаж, където хидрогеоложко проучване установи индикации за наличие на..

публикувано на 06.09.24 в 19:37
Кочериново, протест заради безводието

В Кочериново отложиха планираните за празничните дни протести заради безводието

В Кочериново отложиха обявените за празничния 6-и септември протест заради безводието, заяви за БНР зам.-кметът на Общината Ива Черногорска. В града и селата водоподаването се нормализира, добави тя. На няколко пъти   през седмицата десетки хора от общината излизаха да протестират, имаше блокади по пътя за Рилския манастир и на гл път Е-79...

публикувано на 06.09.24 в 19:33

ЦИК назначи съставите на 22 РИК-а за парламентарните избори на 27 октомври

Централната избирателна комисия назначи съставите на 22 районни избирателни комисии за изборите на 27 октомври на свое заседание днес, предаде БТА. Това са: РИК Русе, Пазарджик, Ловеч, Ямбол, Шумен, Хасково, Силистра, Търговище, Стара Загора, Враца, Пловдив и Пловдив - област, Плевен, Перник, Монтана, Кюстендил, Добрич, Габрово, Видин,..

публикувано на 06.09.24 в 19:26

Протест на гръцки полицейски служители в Солун пред панаирното градче

В ход е протест на полицейски служители в Солун пред панаирното градче. По същото време премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е в Солун за официалното откриване утре на 88-мия международен панаир. Полицаи и пожарникари протестират заради многото опасности, които носи професията им, ниското заплащане и дългите командировки. Протестът се..

публикувано на 06.09.24 в 19:23
Атанас Запрянов и Борис Писториус

Министрите на отбраната на България и Германия подписаха споразумение за съвместна покупка на IRIS-T

Министрите на отбраната на България и Германия Атанас Запрянов и Борис Писториус подписаха Програмно споразумение за съвместната покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе",..

публикувано на 06.09.24 в 19:16