Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сара Вагенкнехт гледа към Бундестага. Ще разклати още повече лодката на тройната коалиция"

Проф. Ханс Форлендер: Традиционните партии губят връзка с избирателите. "Алтернатива за Германия" няма да изчезне скоро

"Много от негласувалите на предишните избори сега подкрепиха двете антисистемни формации"

| Интервю
Снимка: БТА

Регионални избори с огромно значение за правителството в Берлин и демокрацията в Германия - това е кратката оценка на политолога проф. Ханс Форлендер от университета в Дрезден за изборите за местна власт, които се проведоха преди дни в две източногермански провинции - Тюрингия и Саксония. За първи път крайнодясната "Алтернатива за Германия" се поздрави с победа на ниво федерална провинция и вече гледа към изборите за Бундестаг, които би трябвало да се проведат в края на септември догодина. "Би трябвало", защото в Германия отдавна не са се обсъждали предсрочни избори толкова интензивно, както сега.

"Горчивият изборен резултат на моята партия поставя въпроса за оставането ни във властта." Това не е цитат на Олаф Шолц, а на неговия предшественик Герхард Шрьодер след регионалните избори в Северен Рейн Вестфалия през 2005 година. Шрьодер загуби предсрочните избори. Дойде Меркел. След изборите в Тюрингия и Саксония днешният канцлер се намира в още по-катастрофална ситуация, неговата тройна коалиция трябва да издържи още един тест в още една източна провинция. Да се говори за предсрочни избори преди това според проф. Форлендер е чиста спекулация.

"Трите партии получиха звучен шамар. Те и без това трудно работят заедно. А на социалдемократите им предстои още едно изпитание - регионалните избори в провинция Бранденбург на 22-ри септември. Ако техният министър-председател Дитер Войдке падне, на дневен ред ще излезе въпросът дали социалдемократическата партия трябва да тръгне на изборите за Бундестаг догодина с водещ кандидат канцлера Олаф Шолц. И още един въпрос - дали изобщо тройната коалиция ще издържи до регулярните избори след годинаУправлението в Берлин ще става все по-трудно. Сега вече всеки в коалицията ще се опитва да се спаси сам за парламентарните избори. А това означава, че трите партии ще гледат една на друга като на политически противник, а не като на коалиционен партньор." 

Социалдемократите засега стоят зад Шолц, но добра идея ли е да тръгнат с него на изборите за Бундестаг догодина?

"Това ще го реши партията. Но от години наблюдавам, как се повтаря едно и също поведение на парламентарните групи на всички партии - щом депутатите усетят заплаха за своето преизбиране, те са готови на всичко, за да спасят депутатското си място и се оглеждат кой водещ кандидат има най-добри шансове да ги вкара отново в Бундестага."

Да се върнем на труса от неделя. Без да омаловажавам изборната победа на крайнодясната "Алтернатива за Германия" в Тюрингия, нека поговорим за предизвестената изненада Сара Вагенкнехт и нейната едноименна лява популистка формация. Казват, с външна политика избори не се печелят, но точно това направи Сара Вагенкнехт в Дрезден и Ерфурт - както с миграционната политика, така и с войната в Украйна: външнополитически теми, които са в прерогативите на правителството в Берлин. Защо войната в Украйна разделя толкова много германците? И особено източногерманците, и Вагенкнехт успя да пробие с тези теми? 

"Войната в Украйна е само една от темите на разделението между Западна и Източна Германия. Тя не беше водеща за решението на избирателите да гласуват за "Алтернатива за Германия" или "Съюз Сара Вагенкнехт". Ключовите теми бяха социална политика, миграция и вътрешна сигурност. По принцип хората в Източна Германия са по-сдържани в подкрепата за Украйна и причините са няколко. От една страна се страхуват за своята сигурност - географски тази част на Германия е много по-близо до фронта. Друга причина е унаследеният скептицизъм спрямо НАТО, Запада като цяло и Америка в частност. А третият аргумент на източногерманците е, че към Украйна текат огромни суми, че се инвестират милиарди във въоръжаване вместо в социални дейности тук."  

Председателят на консервативния Християндемократичен съюз Фридрих Мерц я нарече "черна кутия", или по-скоро "червена кутия" - не е ясно каква е тази партия, която сега държи ключа към местното управление в двете провинции, но всъщност гледа към изборите за Бундестаг догодина. Какво да очакваме от Вагенкнехт? 

Сара Вагенкнехт  Снимка: БГНЕС

"Сара Вагенкнехт се опитва да заеме ниша и да обслужи избиратели, които от една страна имат консервативни възгледи за развитието на обществото, но в същото време търсят социални, дори бих казал социалистически решения в икономиката. Спойката в този труден меланж е национализмът

Все още не е ясно какво иска да постигне партията на ниво федерална провинция. Защото външнополитическите теми за мирни преговори за Украйна и срещу разполагането на американски ракети в Германия наистина не са от компетенцията на Ерфурт или Дрезден. 

Сара Вагенкнехт гледа към Бундестага. Тя вече заяви, че няма да участва в коалиционните преговори в Тюрингия и Саксония. Нейният интерес е към националната политика. Дори бих казал, че в момента се опитва да скара националните и регионалните структури на Християндемократическия съюз, който би спечелил изборите догодина, и да разклати още повече лодката на тройната коалиция на Олаф Шолц и така да увеличи шансовете си за Бундестага."

Преди пет години, когато "Алтернатива за Германия" изригна на изборите в Източна Германия, в интервю за "Събота 150" ми казахте, че поляризираното общество има и своите добри страни, защото мобилизира демократичните партии. Сега към десните популисти се прибавиха и леви. На какво го отдавате, проф. Форлендер?

"Разделението се задълбочи. Все още има огромна социално-икономическа разлика между живота в големите градове като Дрезден, Лайпциг, Ерфурт, Йена или Ваймар, и в малки градове и села. А те представляват значително по-голямата част от Източна Германия. Тази пропаст си пролича и в изборните резултати

Поляризацията понякога има и своите добри страни - мотивира хората да гласуват. Но този път рекордната избирателна активност от 75 процента се оказа в полза на крайната десница и на левите популисти."

Какво означава рекордната избирателна активност, за която в България можем само да си мечтаем? 

"За демокрацията това винаги е добър знак, но и знак за високо политическо напрежение. Но, както всичко в живота, и това е амбивалентно - много от негласувалите на предишните избори сега подкрепиха двете антисистемни формации "Алтернатива за Германия" и "Съюз Сара Вагенкнехт". Това са намръщените граждани, които този път решиха да дадат гласност на своето недоволство. 

В едно демократично общество това е напълно легитимно, но отсега нататък демократичните партии трябва да видят как ще върнат вярата на тези избиратели в демокрацията. А още по-спешната задача е да разберат причините за недоволството и спешно да предприемат конкретни мерки за подобряване на живота на тези хора. Говоря за работни места, здравеопазване, обществен транспорт."

Къде се коренят причините за това растящо недоволство в Източна Германия? На обединението от 1990 година, последвалата смяна на елитите, пренебрежителното отношение към местните хора или недоволството е породено само от тройната коалиция в Берлин?

"Недоволството от тройната коалиция е крещящо голямо - както на запад, така и на изток. Това не е запазена марка на източните германци. Никога досега германско правителство не е било така недолюбвано както тройната коалиция на Шолц.

Разбира се, тук все пак има особености в поведението на избирателите, които са свързани с прехода сам по себе си и с комунистическото минало. Тук все още има хора, които страдат по миналото. Не толкова по диктатурата, колкото по обществения живот - по задружния и уреден живот, сигурността  на трудовия пазар, социалните придобивки, достъпната култура, гарантираната семейна почивка и т.н. Но никой не си дава сметка, че този живот доведе до тоталното заличаване на индивидуализма във всички измерения - собствено мнение, инициативност, предприемачество и особено отговорност. Затова до ден днешен ще чуете, че хората искат държавата да се погрижи за тях, а политиците - съвсем абстрактно - да им решат проблемите. Но демокрацията живее от отговорността на индивида, от поемането на лична отговорност.  

Към това настроение прибавете лустрацията, огорчението от пренебрежителното отношение към местните хора и трусовете на икономическия преход. Така недоволството се изражда в яростен протест. И въпреки това искам изрично да подчертая, че действителното икономическо състояние на Източна Германия е значително по-добро от настроението на хората."

Тогава нека Ви попитам - обществото, което описвате, не е ли по-лесно податливо за опростени, лесни отговори на сложни въпроси и процеси? И съответно лесна плячка за популисти - десни и леви, както виждаме от изборните резултати? 

"Както винаги трябва да се диференцира. През 60-те години Националдемократическата партия, която все още съществува, беше много силна в Западна Германия. Тя е приемник на партията на Хитлер и през 60-те беше представена в седем от 11-те регионални парламента, а през 1969 година не й достигнаха два процентни пункта, за да влезе в Бундестага. Днес по стъпките на Националдемократическата партия върви "Алтернатива за Германия" - както в Източна, така и в Западна Германия. Тя се храни с недоволството на германците от правителството.  

В Източна Германия си пролича първо, но вероятно ще видим такова развитие и на запад - традиционните партии губят връзката с избирателите. Християндемократите, социалдемократите, Зелените, либералите - тези утвърдени партии доскоро представляваха определени обществени прослойки - католици, работещи, еколози или бизнесмени. Това отдавна вече не е така. Нещо повече - тази обвързаност в бившата ГДР изобщо не е съществувала. Тези партии бяха привнесени тук след обединението. Те не съумяха, или не пожелаха, или подцениха значението от изграждането на силни местни структури. Точно това обаче направи "Алтернатива за Германия". Затова тя е партията, която е най-близо до хората. Затова тя е партията, която няма скоро да изчезне от Източна Германия." 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ЦИК поиска от двете коалиции на ДПС доказателства, че партията не участва в тях?

Започват работа Районните избирателни комисии, които трябва да организират по места провеждането на предсрочния парламентарен вот на 27-ми октомври. Съставът на 22 от РИК-овете беше назначен вчера от ЦИК, след като по места не беше постигната договореност за представителите в тях. В 17:00 час изтича срокът, който ЦИК даде на  "Движение за..

публикувано на 07.09.24 в 12:08

Жители на свищовски села с нова пътна блокада заради безводието

Жителите на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена отново излязоха на протест с пътна блокада. Недоволството на хората е заради факта, че не се вземат мерки срещу безводието, на което са подложени.  Търпението на хората от бедстващите, заради безводието, свищовски села е изчерпано и отново протестираха с пътна..

публикувано на 07.09.24 в 11:49
Майкъл Милщайн

Майкъл Милщайн: Стратегията на Нетаняху е напълно сбъркана

В подземен тунел в Рафах, ивицата Газа, бяха убити шестима от заложниците, които палестинската групировка "Хамас" отвлече при терористичния си рейд на 7 октомври миналата година. Заложниците са били убити са били малко преди да бъдат спасени, обяви говорителят на израелската армия. Екзекуциите са били с куршум в тила, уточни премиерът Нетаняху..

публикувано на 07.09.24 в 11:45
Весела Чернева

Весела Чернева: Сърбия прави важни стъпки към Европа

В този момент изглежда, че Сърбия прави важни стъпки по посока Европа . Оценката е на Весела Чернева, заместник-директор на ЕСВП. По думите ѝ, не става дума толкова за процеса по интеграция, а по-скоро за икономическата обвързаност на страната. Сърбия купува 12 нови изтребителя "Рафал" от Франция Стотици на нов протест срещу..

публикувано на 07.09.24 в 11:23
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Полтава, 5 септември 2024 г.,

Бомбардировките в Украйна - рутина за руските военни, съкрушителни загуби за управляващите в Германия

Бомбардировките по украинските градове отдавна се превърнаха в рутина за руските военни. Стотици дронове и ракети пратиха те по Киев и други райони през последните две седмици. Нови щети понесе енергийната система на Украйна. Миналата неделя бе отново ред на Харков, в североизточната част на страната. "Няколко места бяха ударени,..

публикувано на 07.09.24 в 11:18

"Партия на свободата" в Австрия открива предизборната кампания за парламентания вот

Крайнодясната "Партия на свободата" в Австрия открива днес предизборната кампания за парламентания вот на 29 септември. Тя продължава да води в допитванията. По-малко от месец преди изборите 27 процента от австрийските избиратели биха подкрепили крайната десница. Три процента по-малко събира управляващата "Народна партия" на канцлера Карл..

публикувано на 07.09.24 в 11:01

Силно земетресение разтърси Турция

 Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разтърси турския окръг Пазарджик в област Кахраманмараш. Трусът е накарал жителите на Газиантеп, Адана и Османие да напуснат къщите и работните си места.  Екипи на аварийната служба АФАД правят огледи, до момента няма сигнали за пострадали хора, съобщава ТРТ Хабер.   През февруари 2023 година Южна Турция беше..

публикувано на 07.09.24 в 10:53