Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбардировките в Украйна - рутина за руските военни, съкрушителни загуби за управляващите в Германия

Украински спасители на мястото на ракетния удар в Полтава, 5 септември 2024 г.,
Снимка: БГНЕС

Бомбардировките по украинските градове отдавна се превърнаха в рутина за руските военни. Стотици дронове и ракети пратиха те по Киев и други райони през последните две седмици. Нови щети понесе енергийната система на Украйна. Миналата неделя бе отново ред на Харков, в североизточната част на страната.

"Няколко места бяха ударени, включително пълен с хора супермаркет. Бяха ударени също дворецът на спорта и хидропаркът. Има деца сред пострадалите, както и хора в много тежко състояние," каза областният управител Олег Синегубов.

 БАРНИЕ ПРЕМИЕР НА ФРАНЦИЯ

 Новият премиер на Франция ни стана най-сетне известен тази седмица. Най-сетне - два месеца след предсрочните парламентарни избори, които, противно на надеждите на свикалия ги президент Еманюел Макрон, излъчиха идеологически и партийно разпокъсан парламент.

 След продължителни колебания Макрон посочи за министър-председателския пост бившия външен министър и главен преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние.

Като първа и най-важна задача пред новия френски министър-председател се сочи закърпването на разширяващата се дупка във фиска от десетки милиарди евро.

РЕКВИЕМ ЗА КАБИНЕТА ШОЛЦ

За първи път от възхода на нацизма от 30-те години на миналия век и краха му през 1945 година крайнодясна партия печели избори за парламент на федерална германска провинция. Това се случи в Тюрингия миналата неделя. Формацията "Алтернатива за Германия" (AfD) спечели ⅓ от гласовете - с 10 процентни пункта пред останалия на второ място Християндемократически съюз (ХДС).

Трите партии от федералното правителство - социалдемократи, зелени и либерали - претърпяха съкрушителни загуби. Само социалдемократите минаха 5-процентната бариера, за да влязат в ландтага.

 "УСМИВКАТА Ѝ Е ТАКА ЗАРАЗИТЕЛНА"

 Съединените щати уличиха ръководители на руски държавни медии и свързани с Кремъл лица в широкомащабна намеса в кампанията за избор на американски президент. Медийната група RT, известна по-рано като "Russia Today", бе обвинена, че е платила 10 милиона долара на фирма в Тенеси, за да разпространява сред американската публика внушения на руските власти. Главният редактор Маргарита Симонян бе сред лицата, санкционирани за този опит да се навреди на общественото доверие в американските институции. Говорителят на Белия дом Джон Кърби обясни, че целта на кампанията е била да се повлияе на американските гласоподаватели и да се намали международната подкрепа за Украйна.

Висш служител от американското разузнаване, пожелал анонимност, обясни пред Ройтерс снощи, че целта на RT е била да наклони везните в полза на Доналд Тръмп.

 ЗАЛОЖНИЦИ НА ХАМАС И НЕТАНЯХУ

 Войната в Газа продължи да се развива в руслото си от последните 11 месеца - с ежедневни израелски удари от въздуха, десетки жертви на земята и упорити схатки на израелската армия с Хамас в различни части на анклава.

Нищо не се промени и след като в събота в тунел под Рафах бяха открити телата на 6-ма заложници, отвлечени още на 7 октомври м.г. и екзекутирани преди дни, в хода на поредната израелска военна операция в града. На следващия ден, неделя, петстотин хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив, Ерусалим и други градове, за да искат компромис с Хамас, за да бъде съхранен животът на десетките заложници, за които се смята, че са все още живи. В понеделник най-големият профсъюз в Израел проведе обща стачка. Нарушена бе работата на транспорта и болниците.

 Нищо от това не помръдна премиера Бенямин Нетаняху и на йота от позицията му да се воюва до край. Намери само думи да се извини:

"Казах на семействата им и повтарям и тази вечер: моля за вашата прошка, че не ги върнахме живи. Близо бяхме, но не успяхме."

Нетаняху не отстъпи и пред искането на военния министър Йоав Галант да се откаже от контрола на ивицата земя между Газа и египетската граница, известна като Филаделфийски коридор. Въпросът остава сред основните препъникамъни пред постигането на примирие в Газа.

Целият обзор на световните новини от седмицата чуйте в звуковия файл

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

Патриарх Даниил отслужи заупокойна света литургия за шест месеца от кончината на патриарх Неофит. В словото си той отбеляза, че Неофит, във времето на разкола на църквата ни, когато е бил главен секретар на Светия синод, е допринесъл за преодоляването на разделението. Заупокойната литургия беше отслужена в митрополитския катедрален храм..

публикувано на 07.09.24 в 14:00

Радев: ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс

Президентът Румен Радев очаква Централната избирателна Комисия да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс. Той подчерта, че ЦИК трябва да бъде подпомагана от правителството и  всички институции в държавата. Според държавния глава в тази предизборна кампания обществото очаква от партиите да заемат позиция по истински..

публикувано на 07.09.24 в 13:51
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: В РСМ искат да поставят Комисията под строг политически контрол

Съвместната комисия по историческите въпроси между България РС Македония е изправена пред неизвестност, защото следващото заседание трябва да е на 19 и 20 септември, но вестите от Скопие са, че правителството още не е взело решение за състава на комисията.  Това съобщи председателят на Комисията проф. Ангел Димитров в интервю пред БНР...

публикувано на 07.09.24 в 13:50