Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Големият проблем в анализа на учебник е да бъде изчистен от неистини"

Проф. Ангел Димитров: В РСМ искат да поставят Комисията под строг политически контрол

"В техните учебници за Средновековието се създава негативен образ на българите и България"

| Интервю
Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Съвместната комисия по историческите въпроси между България РС Македония е изправена пред неизвестност, защото следващото заседание трябва да е на 19 и 20 септември, но вестите от Скопие са, че правителството още не е взело решение за състава на комисията. Това съобщи председателят на Комисията проф. Ангел Димитров в интервю пред БНР.

"Изцяло с променен състав ли ще е от страна на РСМ, ще се запазят ли някои хора? Но двамата най-активни и компетентни членове бъдат отстранени", сподели опасенията си той.

Преди дни премиерът Християн Мицкоски каза, че отстранява членове, като ги нарича "предатели".

"Още нямаме известие ще се състои ли тази среща, с какви колеги, по каква програма ще работим. Надявам се, че ако в РСМ си дават сметка, че не може да се зачеркне с лека ръка договореното, най-малко е лош сигнал, не само за двустранните отношения с България, но и към европейските партньори", коментира проф. Димитров.

Той призна, че не тълкува сблъсъка в Скопие, защото е ясен и за него няма изненада, че новото правителство в лицето на Мицкоски ще смени състава на комисията от страна на РСМ.

"Може би им се иска да сменят и нашата половина, но не могат. Нормално е да се приеме, че ново правителство има нови изисквания и не е неочаквано решението. Изненадващ е начинът, по който се отнасят с колегите от Скопие, тъй като няма причина да ги обвиняват за предателство или намеци за отстъпчивост. Това е тревожно като сигнал, защото подсказва, какви са намеренията на правителството за бъдещата работа на Комисията, а то е да бъде поставена под строг политически контрол.

Проф. Димитров припомни, че историографията в РСМ е много млада и няма такава професионална наука до 1944 г. като изследователи. А ядрото за исторически изследвания и самият Институт са създадени 1948 година.

"И за негов директор е назначен генерал, а не интелектуалец и той е произведен като академик. И така в условията на пролетарска диктатура се създава тази идеологическа рамка на създадената историческа наука. Ние не подценяваме колегите, но те никога не си позволяват да напуснат тази идеологическа рамка и политически, и конюктурно през миналия век", напомни председателят на съвместната Комисия, създадена въз основа на Договора за приятелство и добросъседство.

И коментира, че разминаването в методологията за него е изненадващо, защото се отразява дълбоко разминаване в представите, как трябва да се пише история:

"Методологията е посочена дори в Договора и Комисията да допринесе за обективно тълкуване на историческото събитие. Разминаването е, защото никаква методология за оценка на учебник не може да върви на 3 нива – първо достоверността на историческия разказ. Ако не се съобразяваме, дали отговаря на фактите и в хармония с източниците и дали се разминава с гледната точка на световната наука, тогава имаме сериозен проблем."

Според него учебниците в РСМ имат негативна роля на образованието, която създава лош образ на съседа - България и моделира неприятелско чувство.

"Точно това е големият проблем в анализа на учебник, да бъде изчистен от неистините. В техните учебници се създава негативен образ на българите и България, това го има в учебниците за Средновековието", допълни проф. Димитров.

И е категоричен, че тези неща е задължително да бъдат отстранение от учебниците "и нашите колеги в Скопие го разбират".

"Убеден съм, че РСМ биха желали да се присъединят към ЕС, защото знаят предимствата, но цялостното поведение е, че те могат да налагат не само на България, но на ЕС свои правила. Незачитане на взети решения ми се вижда по-силно, отколкото декларативното желание за присъединяване. Препятствията, които те сами си издигат, поставят по съмнение присъединяването им към ЕС“, смята проф. Димитров.

Според него е  факт, че "в РСМ има една погрешна представа за състоянието на държавата и нейните възможности, по същия начин и имат  сбъркана представа за България като държава, как трябва да се отнасят с нея". 

"И може би мислят, че по скрит, заобиколен начин, и с външна подкрепа може да се реши проблем, от които те бягат", каза той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десет нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Десет нелегални мигранти, скрити в каравана, са задържани на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, съобщава БТА.  Автомобил с каравана с румънска регистрация пристигнал около 7.00 часа..

публикувано на 07.09.24 в 15:56

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници..

публикувано на 07.09.24 в 15:20

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Самуил Петканов

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините". Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт. "Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси . Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват..

публикувано на 07.09.24 в 14:03
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия. Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември: Русенският митрополит Неофит беше избран за..

публикувано на 07.09.24 в 14:00