Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

| Интервю
Tanzmesse
Снимка: Tanzmesse

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф. 

"За нас беше ненормално България да не присъства 30 години. Нашата делегация беше от петима човека и първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение.

Петимата артисти работят в различни жанрове, а това е важно, за да покажем богатството от теми", разказа пред БНР  Елиана Лилова, фондация "ЕДНО за култура и изкуство". 

Сред артистите, представили страната ни е Неда Ружева. Тя живее в Нидерландия. Изучава там танцово изкуство и е част от колектива "Тревога".

"Това беше едно много важно преживяване".

Тя се чувства по различен начин, когато се представя пред българска публика.

"Вдъхновението винаги идва и от отрасването ми в България. Това ме е изградило като човек и артист". 

Дебютното представление на "Тревога" е наречено "11387". 

"За нас това е начин, по който с цифри да изпишем английската дума месо. Всеки прави продукт от себе си. Имахме много късмет с този спектакъл. Спечели първо място на фестивал за дебютиращи артисти".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50
Габриела Иванова

Габриела Иванова, момичето от Дъблин, което пее родопски и пирински песни

От Сандански ви докосваме до великолепния глас на едно 14- годишно момиче от България, живеещо в Дъблин, Ирландия. Това е Габриела Иванова. Музиката е нейната същност и талант, за който тя подсказва на родителите си още на тригодишна възраст.  Обожава народната музика и изследва всичките фолклорни области на родината си.  Въпреки, че..

публикувано на 09.09.24 в 09:31

Самостоятелна изложба на Григор Малинов в Чикаго

В Чикаго започна поредицата от есенни изложби. Като част от нея е и самостоятелна изложба на художника Григор Малинов, която бе открита в галерия "Багрена". Изложбата е озаглавена "Пулсът на красотата" и е първата изява на Григор Малинов във Ветровития град. Представени са 21 платна маслена живопис - пейзажи, натюрморти, женски образи, уловени..

публикувано на 09.09.24 в 09:08

Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София

Най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" се открива днес. Шатрите на издателите ще бъдат разположени до НДК през цялата седмица, а организатор е асоциация "Българска книга". Над 140 издателства от цялата страна ще предложат своите най-нови, интересни и търсени заглавия до неделя включително. Шатрите, 59 на брой, вече са..

публикувано на 09.09.24 в 08:40

Слънчеви стихове за малките палавници

Учителката в детска градина с висше педагогическо образование Людмила Данова ме зарадва с най-новата си детска книжка със стихове " Умна и красива, ала пакостлива" точно в навечерието на Рождество Богородично - 8 септември. Авторката е от с. Кътина край София. Това е ден, в който жените се молят за рожби на Дева Мария. Людмила работи..

публикувано на 08.09.24 в 05:10
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21
Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог.  Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в..

публикувано на 05.09.24 в 16:03