Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички семейства в ромската махала се водят на този адрес от десетилетия

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Експерт: Маса хора са без адрес. Майка без адрес вече ражда бебе без адрес

| Репортаж
Адресът на улица "Петко Рачов Славейков" 31 в Стамболийски
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.  

Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив.

Абсурдът с адреса на улица „Петко Рачов Славейков“ 31 не е отсега, а датира от много години. Става дума за имот, в който не живее никой, след като последните собственици са починали.

Според Тодор Маринов, който живее в махалата, всички семейства там са регистрирани на този адрес.

"Може би от 70-80 години е така. Много ясно, че там няма как да живеят над 1000 души, но къде е грешката - при този, който записва или при този, който отива да се записва?", пита се Маринов. По думите му, когато къщите са построени, те не са били узаконени. 

"Няколко къщи има узаконени. Всички искат да си узаконяват къщите, да си плащат данък на държавата, ама не позволяват", допълва той. 

Улица Петко Рачов Славейков 31 в Стамболийски

Всички къщи в махалата се водят на този адрес от много години, коментира пред БНР Радка Томова, главен експерт от службата на ГРАО в Стамболийски. 

"Нашата ромска махала е създадена като всички ромски махали в покрайнините на населеното място преди много години. Винаги масата хора там са се водели на този адрес. Къщите са незаконни, някога са строени върху частна или общинска собственост. Не са законни, не са в регулация. Но интересното е, че държавата чрез нейните институции мълчаливо си е допуснала това нещо и не ѝ е пречело да ги обслужва. Образование - училището в близост до тях, всички учители си ги намират. Медицинското обслужване също - покойният ми мъж беше 40 години шофьор в бърза помощ, на всеки сигнал екипите си намират точната къща. Органите на МВР. Избирателни списъци се отпечатват много години. Нима на държавата не е било известно, че цяла секция №2 е все на един адрес? Известно е, разбира се. И не е тайна."

Разминаването на данните е свързано с промени в закона, регламентиращи начина, по който се правят адресните регистрации, пояснява експертът.

Радка Томова - гл. експерт в служба ГРАО в Стамболийски

"От 2011 година беше приет не много добър закон за адресната регистрация. Смятам, че силно ограничава възможностите на хората да се регистрират. Твърде много изисквания, на които хората не могат да отговорят. Хората без лична собственост и не намирайки човек, който да предостави имота си, те остават.  Имаме записи в национална база данни - маса хора без адрес, извън класификатора на населените места. Тези хора не влизат в ничия база, не могат да си извадят документи за самоличност, няма ги. Майка без адрес ражда бебе без адрес вече", изтъква Радка Томова. 

От години в махалата в Стамболийски вече не се правят регистрации, но това води до абсурда, че много жени не могат да получават социални помощи за децата си, защото нямат адрес. Много от мъжете в махалата си вземат жени от други населени места, но те също не могат да бъдат регистрирани по настоящ, посочва още Томова.

"На този адрес, в базата, която ползвам, живеят около 1200 души. Но там движението на населението в момента е по смърт и раждаемост, защото ние не правим адресна регистрация. Намалява поради настъпила смърт. Но жените, които си имат по рождение адресна регистрация, една част физически не са и тук, защото са се задомили в други населени места, но там също не могат да се регистрират. То е омагьосан кръг", подчертава експертът.

Затова служителите в ГРАО се надяват законът отново да бъде променен, за да се сложи край на подобни абсурди.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38

Спомени за Ален Делон от "Златния фонд" на БНР

Сцената на европейското кино изгуби една от най-бележитите личности на двадесети век - Ален Делон. В памет на непрежалимия актьор, режисьор и певец "Дома на киното" организира седмица в негова  памет.  Спомени за Ален Делон от „Златния фонд“ на БНР: "Вярвам, че в киното няма творчество на ниво актьор, имам предвид. Казвам, че на един..

публикувано на 05.09.24 в 15:16