Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите вече се загубиха повече от самите избиратели, смята политологът

Георги Проданов: Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново, което да оцелее

"Рано е за опелото на ГЕРБ"

| Интервю
Георги Проданов
Снимка: Савина Спасова

Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново да се появи и да оцелее. Това е мнението на политолога Георги Проданов.

Според него партиите вече са в ситуация, в която са се загубили повече от самите избиратели по отношение на това какви са техните цели на едни избори. Това е резултат от всички тези неслучили се управления и парламенти в последните години, обясни той пред БНР и добави, че това пък води след себе си и друг проблем - този за представителството: 

"Дали тези партии, които имаме в момента, представляват ясни политически групи, ясни избиратели или се касае за отделни лобистки кръгове, хора, които по една или друга причина по инерция продължават да подкрепят и да се подписват за регистрацията на тези партии".

Тези партии представляват много малка част от българите, но всъщност нямаме друг вариант, констатира политологът в интервю за предаването "Преди всички". 
"Тези, които се опитват да се заявят като нови политически субекти и да претендират за доверието на избирателя, няма как да се случи поради самата структура на смесването на политика и икономика в нашата страна". 

Според него единственият вариант за рязка промяна, която да ни отключи настоящата ситуация, е промяна в поведението на политическите лидери, които имаме. Проданов подчерта, че едно от нещата, които липсват в момента, освен ясни политически цели на партиите, е лидерството, а именно то може да промени партиите.

"Парадоксално е, че в сегашната ситуация на разпад в повечето политически партии, поведението на Бойко Борисов и ГЕРБ не показва, че те по някакъв начин се съобразяват с това, че са си взели поука от начина си на поведение до момента или начина, по който избирателите се отнасят включително към тях", коментира политологът. Той смята, че ГЕРБ се опитва да се възползва от ситуацията без да се промени
"Джентълменско споразумение винаги има на едни избори и то е елементарното - да се спазват правилата на тези избори - нещо, което обаче никой не прави и винаги се стига до мръсни номера", напомни той.

И все пак Георги Проданов смята, че е рано да започваме с "опелото" на ГЕРБ. Но трендът и при тях е надолу заради загуба на смисъла, категоричен бе той. 
Според него мажоритарността е изключително коварна тема. Един неработещ парламент, какъвто за момента се очертава и след тези избори, много лесно би могъл да се подхлъзне в тази посока към промяна на модела или поне вкарването отново на мажоритарен елемент, каза политологът и обясни, че и в момента имаме мажоритарен елемент - преференциите, но е направено всичко възможно той да не работи.

А това, което ГЕРБ би могла да предложи, е да потърси вариант за по-широка коалиция, без обаче да натрапва свои подставени лица, изказа мнението си Проданов и добави, че към момента не се наблюдава промяна в партията. 

За сагата в ДПС политологът подчерта, че Движението все повече е в изолация от всички останали партии. Който и да победи в тази битка, няма да донесе участие в едно следващо управление или контрол - такъв, какъвто имаше преди ДПС, категоричен бе той. Според него в близко време тази битка по никакъв начин няма да се отрази на българската политика. По-важното, по думите му, е докъде се простира влиянието на Пеевски над другите партии и при евентуален негов неуспех дали би повлияло на процеси при тях. 

"Хубавото в тази ситуация е, че ДПС няма да бъде фактор в политиката", обобщи Георги Проданов. 
Цялото интервю на Веселина Миланова с Георги Проданов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест с искане за светофар на опасно кръстовище в "Люлин"

Жители на столичния квартал "Люлин" се събраха на протест на кръстовището на булевард "Д-р Петър Дертлиев" и булевард "Панчо Владигеров" с искане да бъде изграден пешеходен светофар. - Искаме да бъде изграден светофар на това натоварено кръстовище. Отвориха околовръстното към центъра. Става голямо движение, особено сутрин в трафика, когато..

публикувано на 11.09.24 в 10:09
Ирена Георгиева

Близо два милиона българи оценяват услугата на СПА хотелите като много добра

Над 840 хиляди регистрации на туристи са направени от началото на годината до края на август в 16 общини, които развиват СПА туризъм във вътрешността на страната. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в рамките на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, като се позова на данните от..

публикувано на 11.09.24 в 10:08

Bършец отбелязва 60 гoдини oт oбявявaнeтo cи зa гpaд

Bършец днес отбелязва 60 гoдини oт oбявявaнeтo cи зa гpaд.  На тържествена сесия на Общинския съвет от 10:30 часа ще бъде разгледано предложение за допълнение на Наредбата за символите и почетните знаци.  По повод 60 години град ще бъде утвърден Почетен знак "Д-р Дамян Иванов", посветен на 150 години от рождението на лекаря, известен с..

публикувано на 11.09.24 в 10:05

Фондация "Подарете книга" събира дарения от учебни пособия за деца от социални домове

14 години Фондация "Подарете книга" се занимава с деца от социални институции. Подаряваме най-ценното: време , каза пред БНР Анастасия Цонева от фондацията, която работи с 11 дома. "Времето с тези деца много зарежда всички ни, много ни мотивира. Но доброволците понякога нямат този ресурс. При нас доброволчеството е дългосрочно...

публикувано на 11.09.24 в 09:59

Борисов: Естествените партньори сме тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи и като бъдещи партньори БСП и ИТН. По думите му прагматизмът в политиката трябва да надделее. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че хората трябва да чуят какво ще се прави след изборите от всички..

публикувано на 11.09.24 в 09:59

Депутатите няма да обсъждат промените в Закона за опазване на околната среда

Депутатите няма да продължат днес обсъждането на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда, които предвиждаха отпадане на втората инстанция за обжалване на инвестиционни проекти, свързани с обекти от национално значение и стратегическа важност. Гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН не достигнаха, за да остане точката в работната..

публикувано на 11.09.24 в 09:51

Вече можем да подаваме онлайн заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври

От полунощ българските граждани вече могат да подават по електронен път през интернет страницата на Централната избирателна комисия заявление за гласуване извън страната на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, информират от ЦИК. Изтича срокът за подаване на документи на партии и коалиции в ЦИК за участие в изборите Онлайн..

публикувано на 11.09.24 в 09:51