Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е имало досега случай, в който един персонален състав на ВСС да избира двама главни прокурори"

Атанаска Дишева: Защо няма процедура за избор на председател на ВАС, а се активира за главен прокурор?

Не е изключено да няма номинации, смята членът на ВСС

| Интервю
Атанаска Дишева
Снимка: Силвия Великова

ВСС размрази процедурата по избор на нов главен прокурор. Трима от съдебните кадровици обаче се обявиха против рестартирането ѝ - това са Атанаска Дишева, Олга Керелска и Галина Захарова. 

Към настоящия момент ВСС няма право да проведе такава процедура, смята Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на Съвета.

Понеже процедурата е открита юни миналата година, преди приемането на поправките в Конституцията, тя трябваше да бъде прекратена, поясни тя в интервю за БНР.

"ВСС няма право сега, според нашето тълкуване, да проведе тази процедура."

Защо не откриваме процедура за избор на председател на Върховния административен съд, попита Атанаска Дишева.

Според нея първо трябва да се проведат избори за членове на ВСС, а след това да се избира нов главен прокурор.

"Ако се възприеме тълкуването, което мнозинството вчера прие, би трябвало да открием процедура за избор на членове на ВСС от професионалната квота. Това са открити въпроси. Защо точно процедурата за главен прокурор се активира?"

"Не може с нашите действия да стимулираме Народното събрание - мълчаливо да го подпомагаме в неговото бездействие – да не избира членове на ВСС. Това продължава вече 2 години. Това безвремие продължава. НС стои в някакъв комфорт", коментира Атанаска Дишева в предаването "Преди всички".

Тя обърна внимание върху "скоростта на движенията" и скоростното задвижване на процедурата за избор на нов главен прокурор, като нарече "много емблематично" в това отношение  отстраняването на Иван Гешев.

"Това са същите хора, които се кълняха в качествата на Иван Гешев, които след това го отстраниха по този начин."

Не е имало досега случай, в който един персонален състав на ВСС да избира двама главни прокурори и председател на ВАС, напомни още Атанаска Дишева.  Според нея в настоящия момент няма лидерска фигура в прокуратурата. 

Тя не изключи и хипотезата процедурата да приключи без номинации. За Дишева е възможно и през подобен ход да бъде стабилизиран Борислав Сарафов, който беше атакуван от Делян Пеевски.

По казуса с разследванията за Пепи еврото и Нотариуса, липсата на информация от страна на прокуратурата, както и за предполагаемата банка с компромати, включително за лица от съдебната система, Атанаска Дишева отбеляза:

"Въпросната банка за компромати – дали е само една или се държи от един човек или една група хора, тя съществува и се използва. Иначе няма как да си обясним необясними актове и решения – говоря за магистратите."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал постоянно освобождаваме центъра за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:33
Борислав Гуцанов

БСП напомниха: Заради сглобката с ПП-ДБ не е взето нито едно решение по ПВУ

БСП напомниха, че заради сглобката, в която беше ПП-ДБ, не е взето нито едно решение по Плана за възстановяване. "И по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Фонда за възстановяване и устойчивост. Последните пари се взеха от служебния кабинет, още повече че те въведоха определени изисквания за "зелената сделка" и ако БСП не..

публикувано на 13.09.24 в 11:22

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян Методиев, който напомни за нападението с нож в германския град Солинген, извършено от сирийски гражданин,..

публикувано на 13.09.24 в 11:11

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2300 м надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегната е и алпийската част на планината. Спасени от унищожаване са 1000 дка иглолистна гора, 500 дка..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете на двете секционни комисии са общо 18, по 9 в комисия. Най-много места има ГЕРБ - 6, ПП-ДБ и..

публикувано на 13.09.24 в 10:20