Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Автор:
Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали.

Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев.

Министърът на отбраната обяви за утре Ден на траур във въоръжените сили, за да бъда почетена паметта на двамата пилоти

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. И двамата са били инструктори в базата в Долна Митрополия.

"Загиналият майор е роден 1973 г., a загиналият лейтенант - през 1996 г. Излетели са към 12.17 часа, а в 12.30 ч., при изпълнение на тренировъчен полет от екип на 12 база от Долна Митрополия, са катастрофирали и загинали. Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в 12-та база по отношение на този самолет L-39“, посочи военният министър Запрянов.

Самолетът е реновиран, капитало-възстановителен ремонт е бил извършен, обясни на брифинг пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка с катастрофата с учебно-боен самолет L-39ZA в отговор на въпрос дали летателната машина е била на ремонт в Чехия.

"Самолетът се проверява преди полет. Той е излетял технически изправен. Самолетът е реновиран, бил е извършен капитално възстановителен ремонт", посочи той.

"Повече по отношение на причините не можем да коментираме, тъй като се води разследване", уточни още министър Запрянов.

Командирът на Военно-въздушните сили ген. Димитър Петров поясни, че това е бил рутинен тренировъчен полет отдавна, и за който двамата пилоти са се готвили от месеци:

"Тази задача беше изпълнена многократно в Долна Митрополия и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие. Майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България въобще, а ст. лейтенант Дункин е млад, с отлични заложби, и беше една от надеждите на базата".

Води се следствие, не можем да обявим причини или мотиви за действията им, каза още ген. Петров.

На въпрос дали ще подаде оставка, генерал Петров каза:

"Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан от случилото се? Какво очаквате от мен?".

Премиерът изрази съболезнования на семействата и на близките на загиналите пилоти.
Министърът на отбраната обяви, че утре ще бъде Ден на траур за Въоръжените сили.
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последният ремонт на шест от военните самолети L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойния самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен ресурс...

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия: "Военновъздушните сили понесоха поредната загуба. Двама млади инструктори от 12-та..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов разследването на инцидента ще завърши без обвиняеми. Загинали са двамата офицер-пилоти на..

публикувано на 13.09.24 в 17:00

Арестуваха 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни

Разследващи в Бавария са арестували 27-годишен ислямист, планирал атентат срещу германски военни. Полицията съобщи, че той е планирал да убие възможно най-много войници в град Хоф с две мачетета.  Прокуратурата в Мюнхен е арестувала заподозрян ислямист за планиране на нападение срещу войници от Бундесвера.  Мъжът е искал да нападне войниците по време на..

публикувано на 13.09.24 в 16:59