Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът на седмицата: Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва ракети в Русия?

Джо Байдън и Киър Стармър в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъде или не дадено разрешение на Украйна да ползва далекобойни ракети дълбоко в територията на Русия, предупреждение от Путин за директен сблъсък НАТО - Русия при зелена светлина за Киев, най-мащабната украинска атака с дронове срещу Москва, американо-британска финансова инжекция за Киев, първи телевизионен дебат Харис-Тръмп преди президентския вот отвърд Океана и туристическа разходка до Космоса.

Така звучаха част от водещите световни събития през изминалата седмица.

ПУТИН ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ

Даването на зелена светлина на Украйна да използва далекобойно оръжие срещу Русия означава пряко участие на НАТО, Съединените щати и европейските държави във войната, предупреди руският президент Владимир Путин.

По думите на Путин само военнослужещи от НАТО могат да задават параметрите за ракетните удари, а те ще са възможни само ако се използват спътникови данни, с каквито Украйна не разполага.

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ

И през тази седмица не стихваха военните действия. Украйна осъществи най-голямата си досега атака с дронове срещу руската столица.

Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 20 украински безпилотни самолета около Москва.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов съобщи за загинала жена, а още един човек е бил ранен при атака на украински дрон срещу руската столица. Летищата Домодедово, Жуково и Внуково временно бяха затворени за въздушен трафик. Кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи за избухнал пожар и десетки пострадали апартаменти в многоетажна жилищна сграда.

Нощните удари на дронове по жилищни райони не могат да се свързват с военни действия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ДЕБАТ - САЩ - ХАРИС - ТРЪМП

Пренасяме фокуса на международния обзор отвъд Океана, където се проведе първият телевизионен дебат между вицепрезидента Камала Харис и 45-ия американски президент Доналд Тръмп. Словестният сблъсък, гледан от над 67 млн. зрители, който продължи 90 минути и бе излъчван по телевиция "Ей Би Си нюз", обхвана широк спектър от въпроси. Започна от състоянието на икономиката, премина през правата за аборт, миграцията, здравеопазването, външната политика, войните в Украйна и Израел, и изтеглянето на американските военни от Афганистан.

Тръмп повтори тезата си, че ако е бил на власт войната в Украйна въобще нямаше да започне, но не отговори на въпроса дали иска победа за Украйна във войната срещу Русия:

Харис бе категорична, че ако Тръмп оглави Съединените щати, Украйна ще загуби.

Не липсваха и лични нападки.

Тръмп атакува Харис, че в качеството си на вицепрезидент не е направила достатъчно, за да овладее притока на мигранти през южната граница. И повтори твърдението си, че имигрантите нападат домашни любимци в Охайо, с което предизвика усмивката на опонента си:

След края на дебата двамата политици се разделиха без да разменят думи помежду си. Надделяват мненията, че победител е Камала Харис, защото е успяла да извади от равновесие Доналд Тръмп с нападки, свързани с популярността му.

Камала Харис е категоричният победител в дебата с Доналд Тръмп, коментира пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност. Той добави, че тя е направила далеч по-убедително представяне, докато той е използвал стратегия, в която си е служил с неистини, полуистини и традиционната за него реторика.

 Дебатът между двамата ще остане единствен, стана ясно по-късно от публикация на Доналд Тръмп в неговата социална мрежа.

КОСМОС

Първа разходка в открития космос за астронавти туристи. Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята през тази седмица, като взе участие в мисията Polaris Dawn. Така за първи път непрофесионални астронавти излязоха извън совалката в открития космос.

"Оттук Земята изглежда като перфектния свят", с тези думи 41-годишният милиардер Джаред Айзкман посрещна космическата гледка. Именно той ръководи мисията Polaris Dawn на SpaceX, която, започна от космически център "Кенеди" във Флорида.

Незабравимото преживяване е струвало на Айзъкман 200 млн. долара. Той е собственик на компания за обработка на плащания и с вече космически опит в миналото. Айзъкман, заедно със Сара Гилис, която е инженер от  SpaceX, прекараха един след друг по около 15 минути частично извън кораба като надничаха от прикрепена към люк конструкция, наречена "Скайуокър", оборудвана с ръкохватки и опори.

Целта на Гилис бе да бъде тествана следващо поколение екипировка, разработена от компанията на Илън Мъск.

Корабът, носещ името "Ризилиънс" с четирима души на борда, ги отведе до 1400 км височина. Никой човек не е стигал толкова далеч от мисиите Аполо на НАСА през 70-те години.

Чуйте обзора на световните новини от седмицата в звуковия файл

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

ПП-ДБ ще искат с писмо от ГЕРБ приемането на 3 закона

ПП-ДБ ще поискат с писмо от ГЕРБ-СДС уверение за приемане до 27 октомври на три закона, необходими, за да се получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.  Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков: "Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла, която е модератор на Фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Няма такова нещо като "някой ни..

публикувано на 14.09.24 в 13:57

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа. Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на..

публикувано на 14.09.24 в 13:38
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели,..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за координатор от страна на Министерския съвет по изборния процес. Според него трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Алея на книгата - среща с автограф

"Алея на книгата" за пореден път ще срещне малките и големите читатели с техните любими автори, издатели и художници, като културната програма е богата и включва някои нови акценти. Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София Шатрите на издателите са разположени до НДК през цялата седмица , а организатор е асоциация..

публикувано на 14.09.24 в 13:11