Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имануел Кант е по занаят философ като Ахмед Доган"

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Никога не разговаряйте с Имануел Кант!

"Обстановката в страната напоследък накарала Кирил Петков да се почувства като чуждестранен агент в "Майстора и Маргарита"

| Коментар
Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Кирил Петков: "…Това, което се случва напоследък, аз се чувствам като в "Майстора и Маргарита" на Булгаков… Вкарват се закони като на "Възраждане" - за чуждите агенти… Тези абсурдни закони, ако ги оставиме, ние си говориме от сутрин до вечер за смяна на пола, за джендъри, за чужди агенти…"

Обстановката в страната напоследък накарала Кирил Петков да се почувства като чуждестранен агент в "Майстора и Маргарита". Той даже не уточни, че има предвид точно чуждестранните агенти в романа. Даже май никой не поясни какво точно му е майстора и маргаритеното на нашето време според Кирил Петков.

Затова тук с вас ще направим този малък анализ на литературните референции в посланията на Петков.

Когато някой политик или журналист се позове на "Майстора и Маргарита", бъдете сигурни, че има предвид първата глава на романа – "Никога не разговаряйте с непознати". Там се разказва за това, че като общуваш със съмнителни хора, те може да се окажат иноагенти. И наистина, почти веднага в романа наистина се появяват двама чуждестранни агенти наведнъж - единият е Имануел Кант, другият е самият Дявол.

Дяволът води културна беседа с двама съветски писатели атеисти, обсъждат съществуването на Бога и доказателствата на Имануел Кант по тоя въпрос. Като чува тези възмутителни работи за Кант, единият съветски писател възкликва:

- С тия доказателства поне поне три години в Соловки заслужава тоя Кант!

(Тоест Имануел Кант заслужава да го пратиш в трудово-възпитателен лагер.)

Някакви подобни работи изглежда чувства и Кирил Петков. По изискан начин той казва, че все едно се намира в Москва през 1930-те години, когато шпиономанията в съчетание с невисока култура дава на писателите като Булгаков такива занимателни сюжети за иноагентурата. Самият Булгаков в родния си Киев днес е получуждестранен агент, но това е друг сюжет.

Имануел Кант е по занаят философ като Ахмед Доган. А тоя писател-атеист, дето иска да прати Имануел Кант в лагера Соловки, се казва Иван Бездомни - като Доган Бездомни.

Ето още една-две причини всички да се почувстваме свидетели на майстора-и-маргаритщини.

А лагерът Соловки, където трябва да пратим всички Имануел Кантове, също е много интересно място, където човек може да почувства остротата на живота.

Соловки или Соловецките острови е архипелаг в Бяло море. Но не нашето българо-гръцко Бяло море, ами горе на картата до един залив на Северния ледовит океан.

Там, на един от островите съществува древният Соловецки манастир, религиозен и културен паметник, който се е ползвал през вековете и за затвор. Там е бил заточен например последният атаман на Запорожката сеч Петър Калнишевски, когато Екатерина Велика поразчистила иноагентите в Украйна. Казашките военно-политически формирования императорите хем ги използвали за своите имперски цели, хем ги възприемали подозрително като потенциални иноагенти на украинската национална идея.

Този атаман Петър, по-точно Петро, умрял в Соловецкия манастир на 112 години. Той е роден в края на 17 век, а умира в началото на 19-и. И щом е живял толкова дълго, може би за него е имало някакви по-човешки условия. Но като цяло Соловки било доста гадно място - затворниците били изтезавани с дим, глад, студ, побоища и други привилегии за райските порти. А през 1920-те години съветското правителство конфискува целия манастир и го прави трудово-възпитателен лагер, като надгражда мъченическата традиция на това свято място. И по времето на "Майстора и Маргарита", Соловецкият лагер е толкова свято място, че е достоен за най-високо ниво чуждестранни агенти от ранга на Имануел Кант.

Тук християнският хуманизъм по отношение грешника се изразява в това, че като поизмъчиш негодника чуждестранен агент, така му даваш предимство и едва ли не сигурен вход в Рая небесен. Независимо и без оглед на безчислените грехове от преди това. Петро Калнишевски например, макар че бил казашки атаман и сякъл глави 60-70 години без почивка, след 2008 година две украински църкви го канонизираха под името Петър Многострадални.

Впрочем "Възраждане" постъпиха много хитро. Предложиха абсурден закон, който би могъл да засегне и тях самите. Но тъй като е абсурден и немислим, никого няма и да засегне, включително тях самите.

А вие, скъпи съучастници, никога не разговаряйте с Имануел Кант, за да не станете бездомни като Доган.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия е напът да възстанови задължителната военна служба

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е одобрил възстановяването на задължителната военна служба, предаде "Франс прес". На церемония във военната академия той заяви, че се надява всички да разбират колко много страната се нуждае от силна армия и производството и закупуването на повече оръжия.  Задължителната служба ще трае 75 дни.  "Не искаме..

публикувано на 14.09.24 в 15:11

Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи. Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър...

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Семеен фестивал

Семеен фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда в столицата

" Детският фестивал за деца с увреждания  "Герои с Мисия" по проекта "Маргаритка"  е в името на приемствеността и равенството между децата, каза в "Закуска на тревата" Яна Липованска. Семееният фестивал "Маргаритка: Герои с Мисия" се провежда на 14 септември - от 10:00 ч. до 14:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:30   Виктория Величкова, Яна Липованска и..

публикувано на 14.09.24 в 14:38
Снимката е илюстративна

Нови обучителни технологични решения в началото на учебната година в Израел

Всяка година през септември израелските учителите заплашват, а често и ги правят, със стачки . Прекъсването на учебните занятия е най-често за увеличение на заплатите. Дали е така и в тази военна за Светите земи година? Профсъюзите на учителите са сред най-мощните в Израел . Стачките в началото, а понякога и в края за няколко учебни години,..

публикувано на 14.09.24 в 14:22
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски"

Бойко Борисов даде Пеевски на "Магнитски“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев в отговор на изявленията на лидера на ГЕРБ, че преди четири години, когато ГЕРБ са били на власт, не е имало забавяне със средствата от Европейския съюз. Сега от ПП-ДБ искат спешно приемане на три антикорупционни закона, за да може България да получи втория..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла, която е модератор на Фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". ВАС отхвърли жалбата на..

публикувано на 14.09.24 в 13:57