Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести припомниха за децата, загинали при пътни инциденти

Снимка: БГНЕС

На прага на новата учебна година в различни градове на страната се организират прояви, свързани с безопасността на децата на пътя.

В София тази вечер сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под наслов “Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на България". Инициативата е на родителите на 15-годишният Филип Арсов, който беше убит на пешеходна пътека на улица "Гурко" в столицата миналия септември.

Десетки хора се събраха пред сградата на парламента с надеждата да бъдат взети по-сериозни мерки срешу агресивните шофьори и да се намаля броят на загиналите деца при катастрофи.

Инициативата е на родителите на 15-годишния Филип Арсов, който загина миналата година на 2 септември, след като беше блъснат на пешеходна пътека.

Николина Петкова, майка на Филип:

"Никога не сме и си помисляли, че такова нещо може да се случи - в центъра на София пиян да кара с три пъти по-висока от разрешената скорост. И не само това - да отнеме предимството на едно дете на пешеходна пътека и да го убие".

В същото време в Казанлък се организира кампанията "Нито едно дете повече". Инициатор е майката на друго загинало дете - Иван Седмаков, който загина, след като пиян шофьор го блъсна преди две години в Бузовград.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция засилва граничната си охрана срещу мигрантския натиск

Атина не приема решението на Германия за едностранно премахване на Шенген. Германия възстановява контрола по сухопътните си граници Нова стратегия обсъжда Гърция по отношение на мигрантския натиск след решението на германското правителство да затвори за бежанци границите от утре. На извънредно заседание в министреството по миграцията  в..

публикувано на 15.09.24 в 19:33

АПИ апелира Столичната община да въведе временна организация на бул. "България" в София

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:09
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

Скопие вика българския посланик заради срещата Радев - Силяновска

Министерството на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония ще извика утре българския посланик в Скопие Желязко Радуков по темата за снимката на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска в София в петък, на която се виждат знамената на България и ЕС, но не и знамето на Северна Македония, съобщи МИА. Скопие ще иска..

публикувано на 15.09.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Национални празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години Чепеларе

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще..

публикувано на 15.09.24 в 17:59

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3%

Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз". Това става ясно от заявлението, което газовата компания е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране.  През следващия месец за покриване на вътрешното потребление ще се използват основно количества природен газ, доставени по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от..

публикувано на 15.09.24 в 17:58

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи "Ройтерс", като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура. По-рано местни медии съобщиха, че при руски..

публикувано на 15.09.24 в 17:27

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска "военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване. Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в..

публикувано на 15.09.24 в 17:14