Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция засилва граничната си охрана срещу мигрантския натиск

Снимка: БГНЕС

Атина не приема решението на Германия за едностранно премахване на Шенген.

Нова стратегия обсъжда Гърция по отношение на мигрантския натиск след решението на германското правителство да затвори за бежанци границите от утре.

На извънредно заседание в министреството по миграцията  в Атина се обсъжда промяна по приемане на мигрантите в Гърция. Преди всичко се очаква увеличаване на екипите по охрана на сухопътната и на морската граница.

Според доклад на европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" нелегално в Гърция от началото на годината са влезли 38 хиляди души. Според националистическите партии броят им е много по-голям, защото правителствата съобщава само за регистрираните мигранти.

Утре министърът по гражданска защита Хрисохоидис ще посети границата на Еврос,където се строи граничната ограда с Турция. Увеличават се екипите по охрана на река Марица ,която сега активно се използва от трафикантите.

В последните месеци мигрантите предпочитат морски маршрут до Крит като безопасен и близък. Там също днес се провежда среща на ръководството на гранична морска охрана.

Не трябва мигрантският проблем да се прехвърля върху страните с външна граница, коментират в Атина решението на Германия.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният министър се срещна с участниците в шествието за безопасност на пътя

Вътрешният министър Атанас Илков се срещна с участниците в шествието, посветено на безопасността на децата на пътя и поднесе цветя на мястото, където преди близо година беше убит 15-годишният Филип Арсов. "Това ще бъде приоритет на МВР, в който ние няма да жалим ресурса, за да подобрим пътната безопасност и пътния траматизъм". Министърът каза още, че..

публикувано на 15.09.24 в 21:03

Над 280 души са загинали във Виетнам заради тайфун

Броят на загиналите във Виетнам от тайфуна "Яги" нарасна до 281 души, а 67 души все още са в неизвестност, съобщиха властите, цитирани от ДПА.  "Яги" е най-силният тайфун в Северен Виетнам от около 30 години насам. Повече от 1900 души бяха ранени, съобщи Виетнамската служба за управление на бедствията в доклад. Според службата за борба с бедствията..

публикувано на 15.09.24 в 20:51
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Направете Украйна силна и той ще преговаря

Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия, за да се оборудват въоръжените ни сили както трябва, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю пред Си Ен Ен, предаде "Ройтерс". Русия печели позиции в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск. Превземането на транспортния..

публикувано на 15.09.24 в 20:44

Бурята "Борис" причини наводнения в Германия

Продължават проблемите с наводненията, предизвикани от обилните валежи заради бурята "Борис". Река Изар, близо до Мюнхен, излезе от коритото си.   Докато в някои части на южната германска провинция Бавария в неделя сутринта имаше кратко прекъсване на валежите, в други, като Пасау близо до австрийската граница, все още очакват покачване на нивото на..

публикувано на 15.09.24 в 20:21

АПИ апелира Столичната община да въведе временна организация на бул. "България" в София

Агенцията "Пътна инфраструктура" апелира към Столичната община за въвеждане на временна организация на движение по надлеза при детелината на бул „България“ и Софийския околовръстен път, с която преминаването под моста да бъде възстановено преди началото на учебната година. През септември ще бъде пуснато движението под моста на бул. "България“ За..

публикувано на 15.09.24 в 19:09

Протести припомниха за децата, загинали при пътни инциденти

На прага на новата учебна година в различни градове на страната се организират прояви, свързани с безопасността на децата на пътя. "Ангели на пътя" организира шествие под наслов "Стоп на пътните убийства!" В София тази вечер сдружение "Ангели на пътя" организира митинг-шествие под наслов “Стоп на пътните убийства! Да пазим децата - бъдещето на..

публикувано на 15.09.24 в 18:49
Президентите на Северна Македония Гордана Силяновска и на България Румен Радев

Скопие вика българския посланик заради срещата Радев - Силяновска

Министерството на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония ще извика утре българския посланик в Скопие Желязко Радуков по темата за снимката на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска в София в петък, на която се виждат знамената на България и ЕС, но не и знамето на Северна Македония, съобщи МИА. Скопие ще иска..

публикувано на 15.09.24 в 18:16