Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево": Военната прокуратура да се върне назад във времето

"ГЕРБ в този си вид са трудно за преглъщане формирование"

| Интервю
Снимка: Иван Русланов

Имаме пилоти, с които може да се гордеем, но няма държава, която да се грижи за тяхната подготовка и изграждане. Това заяви пред БНР Румен Петков, лидер на партия АБВ.

Петков коментира авиокатастрофата на летище "Граф Игнатиево", при която загинаха двама български летци. От Военната прокуратура съобщиха, че се работи по три версии, за да се установи причината за нея – човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда.

През 2019 г. Румен Петков подава сигнал в прокуратурата заради съмнението в осигуряването на надеждни и безопасни части за самолетите ни.

"Сигналът остана без последствия. Ползва се български посредник, за да се възложи ремонт на самолетите на компания, която е нелицензирана. Това отложи намиране на ремонтни решения с дълго време. За съжаление, забавянето доведе до щети за ВВС.

Ние сме държава – убиец. Нашите пилоти имат 30 летателни часа годишно. При положение, че са имали 250 до 300.

Отправям апел към военната прокуратура да се върне назад във времето и да види как беше проведена първата поръчка, забавянето – по какви причини, кой персонално носи вина и защо подписахме договор за самолети Ф – 16, платихме 3 милиарда и още не ги получаваме". 

Той коментира и процеса на консолидация в лявото политическо пространство у нас.

"Предлагаме политиките и след това търсим хора, които да ги реализират. Загубихме време, но се надявам, че всеки от нас ще продължи да върви по пътя на консолидация на цялата общност. 
През последните години много се безпокоя от този тип внушения, които започват обикновено два месеца преди изборите – тези ще влязат, онези-няма. Много хора се демотивират. Гласувайте и не се поддавайте на внушения!"

Разговорите с кого може да се влезе в управлението са твърде преждевременни, обясни Петков. 

"По-важният разговор е защо и в името на какво". 


Той все пак посочи, че "ГЕРБ в този си вид са трудно за преглъщане формирование от всеки, който би искал да покаже воля за реализиране на политика в името на обществения интерес".


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток

Една година и 10 дни след терористичния рейд на "Хамас" в Израел премиерът на тази държава Бенямин Нетаняху заяви, че вече има шанс за мир в Близкия изток - защото вчера при операция в южната част на Ивицата Газа е бил убит лидерът на "Хамас" Яхия Синуар. Краят на бойните действия обаче, каза Нетаняху - зависи изцяло от това дали ще бъдат освободени..

публикувано на 17.10.24 в 22:10

По-висока избирателна активност очакват в Благоевград

По-висока избирателна активност очакват в област Благоевград на предстоящите извънредни парламентарни избори. Между 5 и 12 процента са прогнозите на областния управител и председателя на Районната избирателна комисия. Организацията за подготовката на изборите върви нормално, като вече са доставени мобилните устройства за наблюдение и заснемане на..

публикувано на 17.10.24 в 21:48
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - снимка от Одеса, 5 март 2024

Мицотакис и Зеленски подписаха споразумение за сътрудничество

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел споразумение за сътрудничество в сферата на сигурност и отбрана. Гръцки опозиционни партии осъдиха договора. Споразумението позволява на Гърция активно да участва по възстановяването на Украйна с акцент за област Одеса, където живеят хиляди..

публикувано на 17.10.24 в 21:33
Заместник-председателката на проруската молдовска партия

Полицията в Молдова заяви, че модовци са обучавани в Русия как да участват в протести

Полицията в Молдова заяви днес, че е разкрила схема, включваща молдовци, които са били изпращани редовно в Русия за обучение как да участват в протести и други граждански вълнения в страната, предаде "Ройтерс". Тя изрази предположение, че групата, отговаряща за организиране на обучението, е свързана с молдовския политик в изгнание Илан..

публикувано на 17.10.24 в 20:58

Присъди в Гърция за несправяне с наводненията от 2020 година

Съдът в град Лариса осъди бившият областен управител на Тесалия за несправяне с опустошителните наводнения през 2020 година от циклона "Янос", който взе и три жертви. Според магистратите виновни са също бившият заместник-областен управител и двама шефове на технически служби. Те са обвинен в пропуски, които са довели до жертви и наводнения в..

публикувано на 17.10.24 в 20:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и генералният секретар на НАТО Марк Рюте - Брюксел, 17 октомври 2024

Рюте: НАТО ще направи всичко възможно, за да помогне на Украйна

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отправи послание към руския президент Владимир Путин - че ако си мисли, че алиансът ще загуби единството и волята си да подкрепя Украйна, няма да успее. Формулата на плана на Зеленски е "мир чрез предупреждение" На пресконференция в Брюксел след заседание на министрите на отбраната на страните от НАТО Рюте..

публикувано на 17.10.24 в 20:22
Лидерът на

Израел потвърди смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е мъртъв, декларира израелският външен министър Израел Кац в специално изявление, цитирано от агенция "Ройтерс". "Масовият убиец Яхия Синуар, който беше отговорен за клането и зверствата на 7 октомври миналата година, беше убит днес от израелски войници", се казва в изявлението на Кац. Малко преди публикуването му армията..

публикувано на 17.10.24 в 20:11