Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации"

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" - това стана ясно от представянето на състава на новата Комисия от председателката Урсула фон дер Лайен на Европейския парламент в Страсбург.

"Трябва да поставим проучванията и иновациите, науката и технологията в центъра на нашата икономика. Захариева ще помогне да се гарантират повече инвестиции и да фокусираме разходите си върху стратегическите приоритети", каза при представянето ѝ Фон дер Лайен.

Ресорът на настоящия български еврокомисар Илиана Иванова и на предшественичката ѝ Мария Габриел бе "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". В следващата Комисия Екатерина Захариева наследява от него изследванията и иновациите, но другата част от този ресор е допълнена към ресора на малтиеца Глен Микалеф, който ще отговаря и за справедливостта между регионите. 

В новата Комисия влизат 11 жени, което е 40 на сто от нейния състав, подчерта Фон дер Лайен и уточни, че в началото предложенията за тях са били далеч по-малко.

"Работих усилено със страните членки, за да ги докарам дотолкова", каза тя. В нея изпълнителните заместник-председатели ще бъдат 6 - 4 жени и 2-ма мъже

Първи от тях е испанката Тереса Рибера, която ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. Еврокомисарят от Франция Стефан Сежурне, който замени кандидата Тиери Бретон, ще отговаря за просперитет и индустриалната стратегия. Прави впечатление, че два ключови ресора са дадени на балтийски страни - както е известно, естонката Кая Калас ще бъде върховен представител по външната политика и сигурност, а литовецът Андрюс Кубилиюс - за отбраната и Космоса. Латвиецът Валдис Домбровскис, който е изпълнителен заместник-председател и в тази Комисия, получава икономика и продуктивност.

Прави впечатление и рязката промяна в ресора на унгарския еврокомисар Оливер Вархей, който досега отговаряше за разширяването - в новата Комисия ресорът му ще бъде "Здравеопазване и благосъстояние на животните", но също така в отговорностите му влиза и изграждането на Европейския здравен съюз и работата по борбата с рака и превенцията.



По публикацията работиха: Георги Николов, Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция е последна сред европейските страни по съотношение заплати - размер на наемите

Гърците са с ограничени възможности да покрият жилищните си разходи, сочи проучване на Евростат. Над 26% от гърците не могат или се затрудняват да покриват високите наеми. Гърция се нарежда на последно място сред европейските страни по съотношение между заплати и размер на наемите. Трудностите се увеличават поради ниските доходи,..

публикувано на 18.10.24 в 13:46

Машина отряза ръката на работник в дърводелски цех в Петрич

Работник е пострадал тежко при трудова злополука в дърводелски цех в Петрич.  54–годишният мъж е загубил част от ръката си на циркулярна машина, потвърдиха от Инспекцията по труда в Благоевград, които разследват случая на място.  Инцидентът е станал вчера към края на работния ден. Въпреки, че работникът е с дългогодишен опит, машината е..

публикувано на 18.10.24 в 13:36
Николай Василев

Николай Василев: Шейната много силно се е засилила надолу, някой трябва да ѝ удари спирачката

Държавата не може и не трябва да харчи повече пари отколкото има, дори когато няма нито една криза в момента . В това е категоричен икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.  Пред БНР той подчерта, че в момента няма война, няма природно бедствие, няма мигрантска криза в огромни мащаби, няма пандемия, няма рецесия, безработица или друга..

публикувано на 18.10.24 в 13:18
Християн Мицкоски

Все повече чужди дипломати подкрепят позицията на Скопие за българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията на Скопие, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията, след като българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той даде интервю за местната телевизия Сител.  Деклариралите се българи в..

публикувано на 18.10.24 в 13:15

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини Вече са доставени 1000 бюлетини. В две..

публикувано на 18.10.24 в 12:58

Ученици от СМГ организират благотворително "лов на съкровища" в София

На "Два хода напред", или т. нар "лов на съкровища", могат да се отдадат столичани и да подпомогнат финансово проекта "Млад учен" на ученици от СМГ. Тази неделя в столицата ще бъде организирано благотворителното състезание, в което ще участват отбори от 2 до 6 души. Участниците плащат билет от 10 лв., а при желание може да се..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини

При засилена полицейска охрана в областната управа във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини и изборните книжа за десетте общини за вота на 27 октомври.  Получените бюлетини са с 20 000 по-малко от поисканите с решение от Районната избирателна комисия. Няма основание за притеснения, посочи за БНР Йоана Иванова, секретар на РИК - Велико..

публикувано на 18.10.24 в 12:26