Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността, тя е голяма

Снимка: БГНЕС

Българският еврокомисар Екатерина Захариева получава ресор "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации“ в следващата Европейска комисия, става ясно от разпределението на ресорите, което оповести днес председателката ѝ Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент.

"Осъзнавам отговорността. Тя е голяма. Ресора, който България получи, и аз, е един от ресорите на бъдещето. Изключително важен и в центъра на, както беше на тази, но и на следващата комисия, в политическите насоки, които даде в началото на мандата си госпожа Фон дер Лайен. Специално място е отделено на иновациите, на изследванията, които трябва да засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентоспособна, т.е. това е пряко свързано и с увеличаване на конкурентоспособността на Европейския съюз и на европейската икономика".

Фон дер Лайен оповести новия състав на Комисията, въпреки че в Словения все още не е приключила процедурата по номинирането на новата кандидатка Марта Кос. Тя представи ресора на Захариева така:

"Екатерина Захариева ще бъде комисар за стартиращи предприятия, изследвания и иновации. Трябва да поставим научните изследвания и иновациите, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще помогне да гарантираме, че инвестираме повече и насочваме разходите си към стратегически приоритети и към революционни иновации".

Новата комисия ще има 6-има изпълнителни заместник-председатели, като от тях първи ще бъде испанката Тереса Рибера. Тя ще отговаря за чистия, справедлив и конкурентоспособен преход. Има и нови ресори, сред които на литовеца Андрюс Кубилюс - отбрана и Космос, хърватката Дубравка Шуица - Средиземноморие, датчанина Дан Йоргенсен - енергетика и жилищно настаняване. 

Ето какво казаха евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в отговор на въпрос на БНР дали орязването наполовина на ресора на новия еврокомисар в сравнение с настоящия е отношение и към страната ни:

"Абсолютно неправилна интерпретация, изключително добър ресор. Това е ресорът на бъдещето, най-важният ресор, който ЕС трябва да има конкурентноспособност и ефективност на българската и европейската икономика и нашето съревнование с другите части на света. От десетте най-големи компании в света вече няма нито една европейска. Това е ресорът, който е един от най-приоритетните за Европа."

"Ние се забавихме много с процеса и е нормално да получим такъв ресор. Ние консумираме европейска политика, ние я създаваме от много време и получаваме в случая това, което е останало накрая".  

Ето какъв е прочитът на двамата евродепутати на персоналния състав на новата Европейска комисия:

"Имаше изненади. Изненада беше за Словения ресора. Имаше неща, които се потвърдиха", отчита Ковачев.

"По малко за всички – такъв ми е прочитът на първо четене. Всяка една политическа група, без крайните нюанси ляво – дясно, има по нещо. Заедно с това, опит да се направи баланс между юга и севера", смята Кючюк.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Цоков: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки

Взети са мерки за предотвратяване на технически проблеми, каквито съпътстваха втория ден от провеждането на онлайн теста по природни науки за деветокласниците. Това обяви в Габрово министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  Той откри изложение на професионалните гимназии от Габровска и Великотърновска област. Министърът..

публикувано на 18.10.24 в 16:28

ЕК предостави 16 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток

Европейската комисия преведе 16 милиона евро за Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA. Това е третият транш от помощта. Първият бе от 50 милиона евро, а вторият –   от 16 милиона. Така Комисията отпусна цялата сума предвидена за Агенцията за тази година – общо 82 милиона..

публикувано на 18.10.24 в 16:23

Обезвредиха артилерийски снаряд в района на село Блатец

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център "Батмиш". Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е..

публикувано на 18.10.24 в 16:20
Шестокласничката Мира Косева

Българска ученичка стана световен шампион на международна олимпиада по английски език

Българска ученичка спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката. Шестокласничката Мира Косева зае първото място в ниво A1 и завоюва най-високото отличие за България. Тя е възпитаничка на 128 Средно училище „Алберт..

публикувано на 18.10.24 в 16:16
Генерал-майор Явор Матеев

Генерал-майор Явор Матеев настоява за увеличение на специфичните възнаграждения на парашутистите

От Съвместното командване на специалните операции настояват да бъдат задвижени проектите за превъоръжаване на специалните сили и да бъдат увеличени възнагражденията на парашутистите. Това каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване: "Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от..

публикувано на 18.10.24 в 16:10

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот

Двойно повече специалисти по информационни технологии проверяват машините за предстоящия вот. Това пише служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет към Централната избирателна комисия.  Министърът, определен да координира действията на изпълнителната власт по подготовката на вота, информира още, че..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

36 задържани в страната по подозрение, че са купували гласове

36 души са задържани до момента в страната по подозрение, че са купували гласове. Това съобщи служебният вътрешен министър Атанас Илков.  259 са сигналите за изборни нарушения, подадени в МВР към момента. Това обясни вътрешният министър Атанас Илков.  Досъдебните производства, които са образувани са 70.  Протоколите, които МВР е съставило, са 898,..

публикувано на 18.10.24 в 15:55