Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович: Не знам колко още ще играя професионално тенис

Новак Джокович
Снимка: БТА

Една от световните спортни звезди, легенда на тениса и олимпийски шампион от Париж 2024 - Новак Джокович заяви, че за него е удоволствие да бъде в София, за да изиграе демонстративен мач с най-добрия български тенисист Григор Димитров с благотворителна кауза. Срещата е тази вечер в "Арена София". 

"Удоволствие е да бъда тук за втори път. През 2012 година беше за друга кауза, сега е за тенис. Ние сме приятели с Григор, дълги години сме в тениса. Преди четири години той дойде в Белград да играе и сега се договорихме да бъдем тук. Радвам се, че мога да помогна на неговата фондация, на неговите инициатива. Играли сме много пъти, уважавам го. Сърбия и България имаме общи традиции и култура и ми е много драго да бъда тук. Ние сме български и сръбски братя. Играли сме много на терена, разбираме на всякакви езици - български, сръбски и английски. Не знам колко още ще играя професионално и съм щастлив, че съм тук да играя с Григор, който е много успешен тенисист. Пожелавам на България да има добър тенис и добър спорт", започна Джокович.

"Радвам се, когато се срещам с феновете на тениса от България, защото сте спортна нация. Не подкрепям само България, а и Григор Димитров, неговото семейство и фондация. Надяваме се да играем добър тенис, за да бъде щастлива публиката, за да бъда и аз щастлив", добави той.

Джокович коментира на какво се дължи дългата му и изключително успешна кариера.

"Става дума за отдаденост и работа. Умът и тялото трябва да бъдат на най-високото ниво, за да си на върха на тениса. Много елементи се състоят от постоянството. Чувствам, че формулата е нещо между това да осъзнаеш какво точно тялото иска и какво трябва да правиш, за да си отдаден максимално на това, което правиш. На 37 години обмислям най-вече към програмата си, за да преценявам на кои турнири да покажа най-добрия си тенисист", каза още сърбинът.

"Много играчи са правили история в спорта, в който има голяма конкуренция. Трябва да се адаптираш през цялото време. Тялото страда много, когато сменяш настилката на корта, закрити и открити, часовата зона и други. Нивото ни трябва да бъде много добро възможно най-дълго време. Наистина трябва да бъдеш на 100 процента отдаден на това, което правиш. Тенисът е индивидуален спорт, няма кой да заеме мястото ти. Тенисът е красив спорт, в който имаш много предизвикателства като млади тенисисти, които да те изместят", допълни той.

Джокович разкри, че няма дългосрочни планове за кариерата си и иска да отдели повече време за семейството си.

"Имахме вечеря миналата вечер. Казах на моя щаб, че за пръв в кариерата си нямам дългосрочен план. Ще играя тук и в Китай, след което в Саудитска Арабия, след това не знам. Ще видя как ще се чувствам. Семейството е много важно за мен, а аз не прекарвам много време с тях от много години. Моята професия е такава, че не съм вкъщи и пътувам много. Водя се от рекордите и резултатите също, но трябва да дам приоритет на някои състезания пред други", каза един от най-успешните тенисисти в историята.

"Аз съм това, което съм. Знам от къде идвам, знам какво е уникалното балканско ДНК. Имаме дух на войни, той е заложен в нас. Ние сме много страстни хора, но всеки прави грешки. Понякога сме повече темпераментни, отколкото трябва. Аз обичам живота, емоционален съм, а това е нещо, което имаме всички балканци. Ние се разбираме, без да говорим на общ език. Български и сръбски са близки езици", допълни той.

Джокович се надява да изиграе още мачове с Григор Димитров, за да радват публиката.

"Винаги съм приветствал Григор Димитров да дойде в Белград. Независимо дали ще ми дойде на гости просто или ще играем мач. Надявам се да играем поне още един мач. Дано да бъде догодина или някоя следваща. Не е лесно да намерим време в графиците си, защото са много различни. Никой не знае какво ще се случи. Двамата много обичаме да играем и да радваме хората. Винаги съм искал календарът да бъде различен, за да имаме време за неофициални мачове. Защо пък да не направим тур на Балканите. Искаме да запалим младите след такива мачове да хванат ракетата и да играят тенис. Мисля, че България и Сърбия са страни, които нямат велика тенис традиция, но ние сме в позиция да променим това. Трябва да повишим интереса от страна на младите към спорта", завърши сърбинът. 
По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луис Кастро

Кристиано Роналдо остана без треньор в Ал Насър

Отборът на Ал Насър, в който играе Кристиано Роналдо в първенството по футбол на Саудитска Арабия, потвърди за раздялата с португалския специалист Луис Кастро от поста старши треньор на тима. "Всички в Ал Насър бихме искали да благодарим на Луис и неговия екип за отдадената им работа през последните 14 месеца. Пожелаваме ви късмет в бъдеще“,..

публикувано на 17.09.24 в 18:54
Лия Каратанчева

Три българки са на четвъртфинал в Пазарджик

Лия Каратанчева, Зиновия Ванева и Беатрис Спасова се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис за жени от категория W75 с награден фонд от 60 хиляди долара. Надпреварата от календара на международната тенис федерация (ITF) се провежда на кортовете на ТК Фаворит в Пазарджик.  Поставените под номер 2 на двойки Лия Каратанчева..

публикувано на 17.09.24 в 18:49

Дисциплинарната комисия глоби сериозно Левски и ЦСКА София

Решения на Дисциплинарната комисия на БФС:  8-ми кръг ППЛ   С предупреждения – 31 състезатели   Със спиране от състезателни права              ССП     лв. Ивелин Попов ПФК Ботев Пловдив              1          300  8-ми кръг ППЛ   С предупреждения –    Служебни лица         ЖК      лв. Илиан Илиев  Черно море Варна..

публикувано на 17.09.24 в 17:48
Рилски спортист победи финландци в Шампионската лига

Рилски спортист победи финландци в Шампионската лига

Българският първенец Рилски спортист победи финландския Нокия със 71:64 (21:17, 21:15, 15:16, 14:16) в „Глория Спортс Арена“ в Анталия (Турция) в мач от първия кръг на квалификациите за Шампионската лига на ФИБА и се класира за втория кръг на пресявките. Съперник на Рилски спортист във втория кръг ще бъде португалският Бенфика. Двубоят ще се играе..

публикувано на 17.09.24 в 16:33

Привърженик на Ливърпул загина в Бергамо преди мача с Милан

Привърженик на Ливърпул загина, докато се опитваше да пресече магистрала А4 близо до летище Орио ал Серио в Бергамо, съобщиха италиански медии. 51-годишният фен от Ирландия е починал, след като е бил блъснат от превозно средство в понеделник вечерта, пишат "Гадзета дело спорт" и "Кориере дела сера". Фенът е кацнал в Италия от Манчестър..

публикувано на 17.09.24 в 16:22
Новак Джокович и Григор Димитров

Григор Димитров: Далеч съм от сбогуване с българската публика

Най-добрият български тенисист Григор Димитров и олимпийският шампион Новак Джокович (Сърбия) дадоха съвместна пресконференция преди демонстративния мач между тях тази вечер в "Арена София" и заявиха, че приятелството им и благотворителната кауза са в основата на предстоящото събитие. Димитров каза, че това е един от най-важните моменти в кариерата..

публикувано на 17.09.24 в 14:56
Христо Арангелов е новият старши треньор на ФК Ловеч, Мариян Христов е негов помощник

Христо Арангелов е новият старши треньор на ФК Ловеч, Мариян Христов е негов помощник

Христо Арангелов е новият старши треньор на ФК Ловеч. Договорът на бившия футболист на Пирин (Благоевград) и Марек (Дупница) е до юни 2025 година. Преди да подпише с ловчалии Арангелов е работил като треньор в столичните Левски и Септември. Той заема поста сред като доскорошният старши треньор на втородивизионния тим Живко Желев напусна. Това съобщи за..

публикувано на 17.09.24 в 14:08