Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не очаквам шумна, грандиозна и феноменално силна кампания от когото и да било, каза той

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

"Твърдите електорати омекват"

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

"Картината е тъжна, но очаквана и позната. Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни". 

Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в момента, в който хората усетят безизходица. По думите му обаче тези конспиративни теории намират форма с появата и с много гласове за временни и странни явления от типа на "Величие". Според него това е една от потенциалните опасности - търсене на някаква форма на свръхестествено решаване на проблемите. 

Второто е парадоксът, че въпреки силното разочарование, има хора, които биха продължили да излизат и да гласуват, което говори за все още неугаснал интерес към изборите, коментира доц. Христов. Той прогнозира, че избирателната активност на изборите през октомври ще бъде съвсем ниска, като може да ударим и рекорд по дъно на избирателна активност в последните години
Твърдите електорати омекват, констатира още анализаторът в предаването "Преди всички". Това е в резултат на процесите на разпад при някои от партиите със сериозни твърди електорати - БСП и ДПС, обясни той. Според него това прави изхода от тези избори непредвидим. Само една партия все още има твърд електорат - това е ГЕРБ, смята той и добави за ПП-ДБ, че те имат малък, но сравнително твърд електорат.

"Не виждаме никакви сигнали от никоя по политическите сили, че започват да се готвят много активно за изборите на 27 октомври. Причината за това са и вътрешните неуредици при много от партиите. Не очаквам някаква шумна, грандиозна и феноменално силна кампания от когото и да било. По скоро ще търсят начини как да мобилизират омекващите ядра и някакви по-близки периферии", отбеляза доц. Александър Христов.
Той коментира и разлома в ДПС. За него марката, абревиатурата е всъщност основата. По думите му обикновено там, където остава основата, там винаги се насочва по-съществената част от гласовете. Засега основата е останала у Пеевски, но пък идеологията беше "отмъкната" от Доган, подчерта той. В този смисъл, по думите му, е изключително трудно да се предвиди кой ще вземе повече гласове. 

Корнелия Нинова мина като разрушителен тайфун в БСП и нанесе много сериозни поражения на партията, категоричен бе Христов. Според него да се сглоби нещо ново от 10 стари - никога не се получава. 

По думите му и ГЕРБ е в сложна ситуация. "В момента те мълчат, може би се ориентират в обстановката и търсят каква заявка да направят. Надеждите за стабилност, доколкото съществуват въобще, основно са насочени към тях", изказа мнението си той. Но предупреди, че ако Борисов реши да влезе в някаква сглобка с Пеевски, това ще е пагубно за него. 

Според анализатора спасението е в системните партии, колкото и разпадащи да са те. Има вероятност да излезе нещо като "Величие" или "Меч", което да обере някакъв приличен вот, прогнозира той. И отбеляза, че отдавна се възлагат надежди на президента, но:

"Колкото повече това се говори, а той не го прави, толкова повече изстива неговата фигура като обединител или месия. Това вече продължава няколко години. Още няколко и той няма да има имиджовата сила да поведе такова обединение, защото вече ще е изхабен от говорене". 

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Александър Христов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенен театрален фестивал в плевенското Национално училище по изкуствата

Есенен театрален фестивал в училището по изкуствата в Плевен

С Есенен театрален фестивал в плевенското Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" отбелязаха 10 години специалност „Драматичен театър“.  "Това е първото издание на фестивал, казва Ирена Ненчева, актриса в ДКТ „Иван Радоев“, която е и преподавател. "На фестивала ще бъде представена и специалността “Актьорство за драматичен театър” при..

публикувано на 19.10.24 в 05:25
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Съдът в Рим разпореди мигрантите, отведени от Италия в Албания, да бъдат върнати

Мигрантите, които от Италия бяха отведени в Албания за постъпване в имиграционните центрове, създадени от италианска страна, трябва да се върнат обратно в Италия. Това разпореди имиграционният отдел на съда в Рим. Съдът в Рим не потвърди задържането на 12 мигранти в съответния италиански център в Албания. Трябва да бъдат върнати в Италия още днес..

публикувано на 19.10.24 в 03:03

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване

НАТО се ангажира да разработи нови общи стандарти за военното оборудване, за да го направи по съвместимо между държавите членки, като по този начин ще реши проблем, който е от десетилетия. Общите стандарти ще позволят на армиите на 32-те страни от НАТО да работят по добре заедно чрез установяване на общи правила за процедурите и оборудването,..

публикувано на 18.10.24 в 22:25
Премиерът на Италия Джорджа Мелони е един от лидерите, които пристигнаха в Киев за 2-годишнината от войната

Мелони свиква заседание на кабинета след решение на съда против изпращането на мигранти в Албания

Премиерът на Италия Джорджа Мелони насрочи заседание на правителството в понеделник относно италиано-албанското миграционно споразумение, след като в петък съд в Рим постанови, че 12 мигранти в приемно съоръжение в Албания имат право да бъдат докарани в Италия. По този начин съдът нанесе удар на плана на Мелони да отклонява търсещите убежище в..

публикувано на 18.10.24 в 22:14
Куба потъна в тъмнина след срив на електрическата мрежа

Срив в електрическата мрежа в Куба потопи страната в мрак

Националната електрическа мрежа на Куба излезе от строя в петък, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, съобщи кубинското министерство на енергетиката. В резултат на спирането на тока цялата потъна в мрак, предаде Ройтерс. Управляваното от комунистите правителство по-рано през деня затвори училищата и несъществените..

публикувано на 18.10.24 в 20:54
Лидерска среща в Берлин между Киър Стармър, Олаф Шолц, Джо Байдън и Еманюел Макрон

Според Байдън няма консенсус за предоставяне на Украйна на оръжия с далечен обсег на действие

Лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания обещаха да продължат да подкрепят Украйна и осъдиха "продължаващата агресивна война на Русия". След срещата си в Берлин четиримата лидери в съвместно изявление "потвърдиха решимостта си да продължат да подкрепят Украйна в нейните усилия да осигури справедлив и траен мир", предаде Франс..

публикувано на 18.10.24 в 20:37
Володимир Зеленски

Зеленски: Скоро ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в "плана за победа"

Скоро в Украйна ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в представения от украинския президент "план за победа" във войната с Русия. Това заяви самият Володимир Зеленски в интервю за украинската телевизия. Той допълни, че преди два дни е разговарял с американския си колега Джо Байдън. По-рано през..

публикувано на 18.10.24 в 20:20