Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Астана, Ташкент и Ню Делхи са най-натоварените ни консулски служби. Напливът не стихва

Туристическият бранш: Работници от трети страни ползват страната ни като трамплин. Визите се бавят

Има идея да се изготви списък с държави, от които секторът приоритетно да наема работници

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш продължава да изпитва затруднения заради забавяне в издаването както на работни визи за сектора, така и на туристически за лица от трети страни, които искат да посетят страната ни.

Засега като основни потърпевши се очертават секторите на туризма и на строителството, но и много други браншове се сблъскват със затруднения при обработването на визите за работа в България.

Проблемът с кадрите в туризма се задълбочи след ковид-кризата, когато от част от заетите напуснаха сектора и се преориентираха. В последните няколко месеца, особено след частичното присъединяване на България към въздушен Шенген, проблемите за привличане на работници от трети страни в България се увеличиха, изтъква Меглена Плугчиева – бивш посланик на България в редица държави, в момента посланик на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Капацитетът на консулските ни служби в тези трети страни е намалял и те са с ограничен брой служители, за да могат да поемат големия поток от заявления и документи. Процесът предвижда освен приемането на документите, проверката им в ДАНС, отбелязва тя.

Друг проблем, който показва официалната статистика е, че 40% от гражданите от трети страни, които би трябвало да идват на работа в България са продължили към Западна Европа, коментира Меглена Плугчиева.

"Ползват България само като трамплин и транзитна страна, за да продължат към Западна Европа. Защо и как се стига до този резултат?"

Плугчиева вижда и друг препъникамък – регистрационния режим на фирмите, които набират работници от трети страни. Тя е на мнение, че следва да се помисли за лицензионен режимда се знае с какви фирми работят българската държава и институции, за да се постигне ефективност.

Според Министерството на туризма усилията приоритетно трябва да бъдат насочени към това да се задържи интересът на българските граждани за работа в страната и да се работи за по-високия престиж на професиите в туризма сред младите хора. Необходимо е чрез дуалното обучение да се засили връзката между работодателите в сектора и учениците, смята Венелина Червенкова, началник отдел в Дирекция "Туристическа политика" към Министерството на туризма.

"По данни на колегите от МОН в сектор туризъм е недостатъчно прилагането на дуалното обучение. Трябва да се засилят стажовете в реални туристически обекти."

След войната в Украйна се регистрира нарастване на интереса на граждани от трети страни за работа в България. До август тази година са издадени близо 4 хиляди решения за предоставяне право за продължително пребиваване в страната, а 1600 са за трудова заетост, сочат данните на Главна дирекция "Миграция".

В края на туристическия сезон Министерството на туризма ще проведе работна среща с всички заинтересовани страни по темата. Целта е да се създаде работещ механизъм за по-ефективна процедура при наемането на работници, което да облекчи както предстоящия зимен туристическия сезон, така и летния през следващата година с начертани ясни отговорности.

"Има идея да се изготви списък с държави, от които секторът приоритетно да наема работници, от тези страни да се случват по-бързо процедурите, за да има прогнозируемост", анонсира още Червенкова.

Туристическият бранш търси бързо решение на проблема с намирането на работници.

Кадровият проблем е основен за консулските служби на България в трети страни, казва Георги Воденски, директор на дирекция "Консулски отношения" на Министерството но външните работи. Обикновено се командироват краткосрочно служители за работа на гише през летния период. Бюджетът обаче е ограничен и средствата в един момент свършват.

"Вече е септември, повечето хора вече са се прибрали, а напливът от кандидати си остава, не намалява."

В Астана, Ташкент и Ню Делхи са най-натоварените консулски служби. Там се отчита над 2 пъти увеличение на молбите за визи. Очаква се този засилен интерес, както от желаещи работа, така и от туристи за България да продължи, коментира Воденски.

Изключително тежък е и проблемът с туристическите визи, подчертават от туристическия сектор. 

"Откакто сме член на Шенген, се правят малко повече проверки, които забавят процеса. От днес за утре вече е почти невъзможно да се прави", пояснява Иван Мотев, началник на отдел "Национален визов център" в Дирекция "Консулски отношения" към Министерството на външните работи посочи.

За електронни визи е прекалено рано да се говори, добавя Мотев. Според него те ще бъдат въведени едновременно от целия евросъюз и въпреки плановете, това едва ли ще се случи през 2026 г.

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм настояват секторът да не разчита само на туристите от Европа. От организацията посочват, че южната ни съседка Гърция вече има бързи процедури за издаване и на туристически, и на работни визи на граждани на трети страни и този опит може да се ползва и у нас.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска на Кипър 152 млн .евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн .евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и цели, свързани с искането за изплащане на втория и третия транш по Плана за възстановяване и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11

НС прие окончателно промени в Търговския закон

Депутатите приеха окончателно промени в Търговския закон. С тях се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък добавена стойност. За да се възползват, те не трябва да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни..

публикувано на 18.09.24 в 14:07

България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС

България се нарежда сред петте водещи държави в Европейския съюз по ръст на туристическите нощувки за периода април - юни тази година, спрямо същия период миналата. Това показват последните данни на Евростат. Близо 2 милиона и 127 хиляди туристически регистрации в категоризирани места за настаняване са отчетени през второто тримесечие на..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:44
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

ЕС осъди атаките, застрашили сигурността и стабилността на Ливан

"Дори атаките да са били цeлeнасочени, те нанесоха безразборни странични щети върху цивилни, включително деца", се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по повод координираните експлозии на пейджъри в Ливан.  Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха..

публикувано на 18.09.24 в 13:37

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 13:17

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма..

публикувано на 18.09.24 в 13:16