Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на побратимените градове в Ловеч с мисия за бъдещето

Кметът на Ловеч Страцимир Петков
Снимка: Община Ловеч

В Ловеч ще се организира първия фестивал на побратимените градове.

Той ще се състои на 27 и 28  септември в стария квартал "Вароша". За идеята на фестивала, на който БНР е медиен партньор разказа за "Рано в неделя" кметът на Ловеч Страцимир Петков:

"Идеята се появи преди 6 години, с един малък фестивал тук, който съвпада с октомврийския фестивал във Мюнхен.

Искам да се надгради този фестивал, като Ерфурт остава като немски град, а Лавал като френски побратимен град. С тези два града стартираме и ще ги поканим да участват в т.нар. фестивални къщички.

Ловеч има много добри взаимодействия и с руски, и с украински градове, с полски градове, защото нашият град е красив и уникален гра.

Не толкова доброто икономическо състояние на града последните години не означава, че трябва да спрем да работим като културен, спортен и туристически град, разказа още Петков.

Фестивалът ще представи традиционните кулинарни и културни особености на Германия и Франция, ще имаме и концерти, този фестивал е със спестени средства от предишни години, но ще се справим с помощта на нашите контакти от преди, поясни още Старицимир Петков.

С идеята и желанието започнато сега, да бъде наградено в бъдеще.


По темата слушайте в звуовия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пленум на ВСС обсъжда старта на процедурата за избор на председател на ВАС

След като преди месец откри процедура за избор на нов главен прокурор, днес Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъжда старта на процедурата за избор и на председател на Върховния административен съд. Това става месец преди края на мандата на настоящия шеф на ВАС Георги Чолаков. Мандатът му изтича на 22 ноември, а според приетата от Съдийската..

публикувано на 17.10.24 в 05:27
Президентът Румен Радев в Сараево.

Президентът Румен Радев ще се срещне с български военни от мисията на ЕС в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев, който е посещение в Сараево, ще се срещне с членове на колегията на двете камари на Парламентарната асамблея на Босна и Херецеговина. Перспективата за членство на страната в Европейския съюз, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и развитието на двустранните отношения са във фокуса на разговорите на държавния..

публикувано на 17.10.24 в 05:05

Днес ще бъде извършена отложената проверка на BG-Alert

Днес ще бъде проведен отложеният национален тест на системата BG-Alert.   В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа ще бъде извършена проверка на функционирането на всички компоненти на системата. Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо..

публикувано на 17.10.24 в 03:53

УС на ЕЦБ се събира на заседание по паричната политика

Управителният съвет на Европейската централна банка се събира за традиционното си заседание по паричната политика, на което мнозина анализатори очакват да има ново понижение на водещите лихви с 25 базисни пункта.  Миналата седмица в интервю за БНР и предаването "Събота 150" управителят на Австрийската централна банка и член на УС на ЕЦБ Роберт Холцман..

публикувано на 17.10.24 в 03:39

Петима души загинаха при тежка катастрофа във Великобритания

Петима души, включително две деца, са загинали при катастрофа на магистрала във Великобритания, която според полицията вероятно е предизвикана от автомобил, движил се в насрещното платно.  42-годишен мъж и 33-годишна жена от Глазгоу, пътуващи в Тойота“, с две момчета на 15 и 7 години, са обявени за починали на място. Трето дете - седемгодишно момче,..

публикувано на 17.10.24 в 03:18
Бившият певец от

Бившият певец от "Уан дайрекшън" Лиъм Пейн почина на 31 години в Аржентина

Бившият певец от групата "Уан дайрекшън" Лиъм Пейн е намерен мъртъв в Буенос Айрес, потвърди аржентинската полиция, цитирана от Ройтерс. Пейн е починал пред хотел в аржентинската столица, съобщи местният вестник "Насион". 31-годишният британски музикант е бил намерен мъртъв, след като е паднал от третия етаж на хотела, пише изданието, като се позовава..

публикувано на 17.10.24 в 02:33
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна представя в Брюксел плана си за победа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще представи плана за победа на страната си на днешното заседание на европейските лидери в Брюксел, на което ще присъства лично.  Безусловна покана за членство в НАТО сега, разполагане на неядрен стратегически пакет на територията на страната, който да защити Украйна от всякаква агресия на Русия, замяна на някои..

публикувано на 17.10.24 в 02:07