Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие

Демонстрация в Бразилия по повод годишнината, 6 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Изненадващото кърваво нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година, когато бяха убити 1200 души и 250 бяха взети за заложници, отприщи вълна от насилие между Израел и палестинците. Основните реакции на световните лидери на последвалите събития бяха срещу разширяване на конфликта и призиви за намаляване на напрежението в Близкия изток - цел, която не е постигната.

Израелската офанзива срещу "Хамас" в Газа напредваше, но световното внимание се насочи към влошената хуманитарна ситуация в района. За година палестинските жертви в анклава надхвърлиха 41 хиляди, по данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство. От Тел Авив настояваха, че ще унищожат групировката и ще освободят заложниците. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че наред с кампанията в Газа Израел се подготвя за реакция при необходимост и в други райони. 

Изявленията от Вашингтон в подкрепа на Израел се съчетаваха с настояване да се пази животът на цивилните. Президентът Джо Байдън критикува прекалените военни действия и безразборните бомбардировки. 

Над 100 от заложниците в плен бяха върнати по време на кратко примирие, но другите останаха в ръцете на "Хамас". Ново прекратяване на огъня не беше постигнато.

Убити бяха много от командирите на групировката, включително лидерът Исмаил Хания.

С експлозии на пейджъри и ръчни радиопредаватели беше нанесен сериозен удар по членовете на ливанското радикално движение "Хизбула. Убит беше и самият лидер на движението Хасан Насрала.

 "Адът се отваря в Ливан", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод жертвите на израелските удари. В конфликт, който се разраства, въпреки че всички замесени страни твърдят, че се стремят към мир.

Пропалестинска демонстрация в Берлин, 6 октомври 2024 г./ЕПА/БГНЕС

Израел бомбардира цели в Южен Ливан и Ивицата Газа през изминалия ден. Късно снощи ракети на "Хизбула" удариха третия по големина израелски град Хайфа. Хиляди хора участваха в пропалестински протести в цял свят в навечерието на първата годишнина от смъртоносната атака на "Хамас" срещу Израел.

Израел нанесе късно снощи нова поредица от въздушни удари в покрайнините на ливанската столица Бейрут. Засилени бомбардировки имаше също в северната част на ивицата Газа и в Южен Ливан. Палестински представители съобщават за 19 загинали при удар срещу джамия в ивицата Газа. Израелската армия обяви, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на "Хизбула" в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове, складове за оръжия и други инфраструктурни цели.

Междувременно Израел потвърди, че "Хизбула" е извършила атака срещу град Хайфа. В съобщение на групировката се казва, че цел на атаката е била военна база южно от Хайфа. Полицията заяви, че са повредени няколко сгради и други имоти. Медии съобщиха, че 10 души са били ранени в северната част на страната.

Тази сутрин сирени прозвучаха в Централен Израел. Израелските военни заявиха, че са прехванали две подозрителни въздушни цели, изстреляни от изток.

Пропалестински демонстрации срещу Израел се проведоха вчера по целия свят - от Джакарта до Истанбул и Рабат, след митинги в събота в големите европейски столици, във Вашингтон и Ню Йорк.

Церемония по повод една година от началото на войната в Газа ще се проведе днес в Берлин, събития се подготвят и в други германски градове. Официална церемония ще се проведе и в Ерусалим. Президентът Ицхак Херцог ще оглави събитие в памет на жертвите на разсъмване в Сдерот, най-близкия израелски град до Газа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кремен Георгиев

Кремен Георгиев: "Топлофикация – София" не инвестира в производство на ток, за да се задържи над водата

Сагата с "Топлофикация – София" е над 15-годишна. След като не е намерен изход и нещата продължават да се задълбочават, ако нищо не се направи технически и технологично в тази топлофикация, няма откъде да дойдат пари дори за текущи задължения, камо ли за погасяване на старите . Това обясни пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията..

публикувано на 07.10.24 в 09:06

Цветан Цеков: Спекулира се със сектор "Земеделие". Ние сме една разменна монета!

"Почти не вярваме, че има финансов ресурс, но чисто технически няма как да бъде прехвърлен. Когато бъдат поети ангажименти и не се изпълняват, винаги има недоволство" . Това заяви пред БНР Цветан Цеков, председател на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци". Земеделци отново са в протестна готовност. Недоволни са..

публикувано на 07.10.24 в 08:50

10 задържани при акция срещу купуването на гласове в София

10 души са задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията е започнала рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в квартала. Насочена срещу търговията с купен вот, обясни директорът на Столичната полиция старши комисар Любомир Николов. Той допълни, че до момента са образувани..

публикувано на 07.10.24 в 08:49

Започват празниците на Севлиево

Днес започват празниците на Севлиево. Те се провеждат в дните около Петковден - 14 октомври, когато местните жители честват Деня на града. Предстои откриването на традиционния есенен панаир и на Празника на тиквата. Днес с творческо ателие за децата започва програмата за празника на тиквата в Севлиево, който се провежда за 19-и път...

публикувано на 07.10.24 в 08:48

Ръст на антисемитските инциденти в САЩ

По повод годишнината от началото на войната Израел – "Хамас", последвала кървава палестинска атака,  във връзка с ескалиращия конфликт в Близкия изток и предстоящите еврейски празници в САЩ има засилена полицейско присъствие. Лигата за борба с клеветата пред Си Ен Ен предоставя данни за  тройно нараснали заплахи за евреите в САЩ в..

публикувано на 07.10.24 в 08:32

По-малките земеделски зърнопроизводители са изправени пред фалит заради ниските цени на царевицата

По-малките земеделски зърнопроизводители са изправени пред фалити заради ниските добиви вследствие сушата и ниските изкупни цени на царевицата. Това каза за БНР  председателят на сдружението на зърнопроизводителите в Ловеч. Добивите от царевица в Ловешко тази година са са два пъти и половина по-ниски в сравнение с предходната година, поясни..

публикувано на 07.10.24 в 08:28

Д-р Цветан Дамянов: Новите правила за работа на ТЕЛК забавят издаването на решения

Пренасочването на пациентско досие от една ТЕЛК комисия към друга се правеше при липсващи документи, за да се даде възможност на човек да ги набави и да бъдат оценени адекватно неговите заболявания. Премахването на това пренасочване ще ощети пациентите при освидетелстване, обясни пред БНР д-р Цветан Дамянов, дългогодишен лекар в ТЕЛК -..

публикувано на 07.10.24 в 08:25