Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония в памет на донорите на органи във ВМА

| Репортаж
Церемония в памет на донорите на органи във ВМА
Снимка: Министерство на здравеопазването

Шест листенца бяха добавени към "Дървото на живота" във Военномедицинска академия. Церемонията се прави всяка година в памет на донорите на органи и в знак на признателност към техните близки. Със събитието се отбелязва и Европейския ден на донорството и трансплантациите. 

Рая на Петя звучи почти като заглавие на филм, но за Петя, която родила Рая сред трансплантация, филмът има щастлив край.

"Имах чернодробно заболяване. В един момент се стигна дотам, че поддържащото лечение не беше достатъчно и аз се влоших. През 2019 г. ми казаха, че ще ме включат в листата за трансплантации. Сега си казвам: "Да, успях! Сбъднах си най-истинската мечта".

Това не е печеливша, а имиджова дейност, каза началникът на ВМА, където до момента са извършени 104 трансплантации. В България само ВМА прави чернодробните трансплантации, припомни той в Европейския ден на донорството.

"Затова няма частни болници, които да трансплантират. Това е дейност, която е висш пилотаж и не се връзва концептуално с частните болници. Това е национално отговорна дейност". 

Зад усилията на лекарите стоят донорите, роднините, лекарите, транспортът. У нас официално 823 души чакат за трансплантация. 770 от тях - за бъбрек. 20 само са извършените трансплантации през тази година - 13 бъбречни, една сърдечна, 6 чернодробни. В ЕС страната ни е на последно място по трансплантирани на милион. Желаещи няма, констатират лекарите и специалистите. А директорът на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" Иванка Динева обещава, че догодина ще има две амбулаторни дейности - за преди и след извършване на трансплантация. Въпросът вече се обсъжда със Здравната каса.

"Първата ще  е за проследяване преди трансплантация на деца и възрастни, а следващата - за проследяване след трансплантация – отново за деца и възрастни. Трябва да има регулярен механизъм, през който пациентите да имат достъп до здравни грижи и лекарите да могат да си проследяват пациентите. В момента проследяването не  е регулирано по този начин.

Когато вкараме всичко в рамките на Националния рамков договор, ако заложим регулация, че пациентите трябва да бъдат наблюдавани веднъж на три месеца, тогава нито болницата, нито пациентът ще пропуснат преглед".

Листите на чакащите се обновяват, увери още Иванка Динева. Няма починали.

Когато вярваш, ти печелиш половината битка, казва Петя, която благодарение на дарения от Йоана бъбрек, родила Рая.

"Силният дух е много важен".

За нея не е проблем да говори за трудностите, през които е преминала.

"Искам да има чуваемост, хората да разберат, че в България има добри и стойностни лекари, които помагат на хора като мен". 

Името на Йоанна вече е на "Дървото на живота" във ВМА, заедно с имената на още петима. Един донор може да спаси 8 души. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският министър-председател Виктор Орбан даде пресконференция преди пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 8 октомври 2024 г.

Орбан: Ще направя всичко възможно, за да убедя страните от ЕС да пуснат румънците и българите в Шенген

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС заяви, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген. "Не сме далеч", каза той на брифинг в Европарламента в Страсбург.  Той обаче припомни, че една страна-членка все още държи вето и тъй като е необходимо..

публикувано на 08.10.24 в 17:42

Момиченцето от Кърджали със съмнение за детски паралич е изписано от болницата в Пловдив

Момиченцето от Кърджали, което беше със съмнение за детски паралич заради непоставена ваксина, е изписано от болницата в Пловдив.  Лекарите са установили, че става дума за възпаление на лицев нерв, а не за полиомеолит, каквато информация беше разпространена по-рано.  Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Виктор Кирчев. Той..

публикувано на 08.10.24 в 17:24
Професор Меир Литвак

Защо Иран е против съществуването на държавата Израел?

Светът е в очакване на евентуален отговор на Израел спрямо Иран, заради нападението с балистични ракети, извършено преди дни. Какъв би могъл да бъде? До 1978 година, когато в Техеран идва на власт режимът на аятоласите, отношенията между Иран и Израел са били много близки и в икономически, и в политически план. Защо сега Иран е против самото..

публикувано на 08.10.24 в 17:09
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: С тези избори политическата криза няма да се реши, ще се отложи

Политическата криза у нас няма да бъде разрешена и след тези избори, но ще бъде отложена, ще се състави някакво правителство. Ще се отложи, защото не са узрели политическите процеси за това да се намери радикално, ново, устойчиво мнозинство и устойчив хоризонт за управление, прогнозира журналистът и политически наблюдател Веселин Стойнев в..

публикувано на 08.10.24 в 17:05

Работници в столичния градски транспорт ще протестират пред Общината

Утре (9 октомври) работници в столичния градски транспорт ще протестират пред сградата на Столична община. Причините са неизпълнение на споразумение за сътрудничество от страна на кмета и отказ от въвеждане на т.нар. километричен бонус за водачите, както и бонус на всички други работници от столичния авто- и електротранспорт.  Протестиращите негодуват..

публикувано на 08.10.24 в 16:56

Себастиан Шафер: Ако Кикъл е в правителството на Австрия, не очаквам подобряване на позицията относно Шенген за България и Румъния

След изборите в Австрия, на които победи Австрийската партия на свободата, полската журналистка Малгожата Кулбачевска от сайта “Трансгранични разговори” се обърна към Себастиан Шефер, директор на базирания във Виена Институт за Дунавския регион и Централна Европа. Той не само коментира резултатите от парламентарните избори в Австрия през 2024 г.,..

публикувано на 08.10.24 в 16:44
Станимир Михайлов

Надзорният съвет на НЗОК подписа договора за управление със Станимир Михайлов

Станимир Михайлов, който бе възстановен като управител на Националната здравноосигурителна каса с решение на Конституционния съд, е подписал днес договора си за управление на Касата. Надзорният съвет на НЗОК се събира за договора на върнатия шеф Станимир Михайлов Михайлов подаде оставка в края на миналата година. Оттегли я през април, малко..

публикувано на 08.10.24 в 16:39